Sosyal Medya

Dünya

ABD, Almanya'nın telekom ağlarına da sızmış

merikan ve İngiliz gizli servislerinin Alman telekomünikasyon şirketlerin ağlarına gizli erişimi olduğu iddia edildi.




ABD’nin Ulusal Güvelik Kurumu (NSA) ve Ä°ngiliz Ä°stihbarat Servisi GCHQ’nun Almanya’nın telekomünikasyon ÅŸirketlerinin aÄŸlarını doÄŸrudan izleme olanağı veren gizli eriÅŸimi olduÄŸu ileri sürüldü.

Der Spiegel dergisinin, NSA’nın eski çalışanı Edward Snowden’ın belgelerine dayandırdığı haberde, NSA ve GCHQ’nun "Deutsche Telekom" ile Köln’deki yerel saÄŸlayıcı "Netcologne" adlı telekomünikasyon ÅŸirketlerinin aÄŸlarına  eriÅŸimi olduÄŸu belirtildi.

Bunun "Treasure Map" adlı bir NSA programıyla oluÅŸturulan ve belgelerde yer alan grafiklerde görüldüÄŸü ifade edilen haberde,  tarih belirtilmeyen bir belgede, Telekom ve Netcologne ÅŸirketlerinin isminin geçtiÄŸi ve bunların kırmızı noktayla iÅŸaretlendiÄŸi kaydedildi. Belgede, kırmızı noktanın ne anlama geldiÄŸinin de açıklandığı belirtilen haberde, kırmızı noktanın bu aÄŸlarda teknik takip için eriÅŸim noktalarının bulunduÄŸunu gösterdiÄŸi iddia edildi. 

Söz konusu ÅŸirketlerin yanı sıra uydudan haberleÅŸmeyi saÄŸlayan Steller, Cetel ve IABG ÅŸirketlerinin de kırmızı noktayla iÅŸaretlendiÄŸi kaydedildi. 

"Treasure Map" programı sayesinde fiber optik kablolarla yapılan baÄŸlantılarının ötesinde gizli servis analistlerinin hemen hemen gerçek zamanlı olarak router (yönlendirici) gibi önemli aÄŸ baÄŸlantı noktalarını veya internete baÄŸlı olan bilgisayarlar, akıllı cep telefonları ve tabletleri görselleÅŸtirilebileceÄŸi aktarıldı. 

Haberde, Treasure Map’ın tanıtımında, programın hedefinin "her cihazı, her yerde ve her zaman görünür hale getirmek" olduÄŸu ÅŸeklinde ifadenin kullanıldığına dikkat çekildi.

GCHQ’ya ait bir belgenin ise hedef kiÅŸiler olarak Steller ÅŸirketinin birçok çalışanın isim listesini ve  müÅŸterilere ait serverlerin ÅŸifrelerini de içerdiÄŸi belirtildi.

Stellar ÅŸirketinin Genel Müdürü Christian Steffen, böyle bir siber saldırının Alman yasalarına göre suç olduÄŸunu belirtti.

Telekom ve Netcologne ÅŸirketlerinin yetkilileri ise "bu konuda araÅŸtırma yapıldığı ancak ÅŸimdiye kadar ÅŸüpheli bir düzenek veya veri trafiÄŸinin tespit edilmediÄŸi" açıklamasını yaptı.

Telekom ÅŸirketinin güvenlikten sorumlu müdürü Thomas Tschersich, yabancı gizli servislerinin kendi aÄŸlarına eriÅŸiminin kabul edilemez olduÄŸunu belirterek her olası manipülasyonu araÅŸtırdıklarını, bunun yanı sıra Alman güvenlik makamlarını bilgilendirdiklerini bildirdi.

Almanya Federal Bilgi GüvenliÄŸi Ofisinden (BSI) Alman Haber Ajansına (DPA) yapılan açıklamada, Deutsche Telekom ÅŸirketinin, kendilerini ve ülkenin iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma TeÅŸkilatını olayla ilgili bilgilendirdiÄŸi ifade edildi.

Bu gibi durumlarda güvenlik birimlerinin birlikte çalıştığı belirtilen açıklamada, ÅŸu anda durumun analiz edildiÄŸi ancak ÅŸimdiye kadar bir sonuca ulaşılmadığı kaydedildi.

NSA ve GCHQ’nun ise bu konuda bir açıklama yapmak istemediÄŸi belirtildi. 

ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yıl basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Rusya'da iltica hakkı verilen Snowden'ın ifÅŸa ettiÄŸi belgelerde NSA'nın Alman vatandaÅŸlarını ve baÅŸta BaÅŸbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediÄŸi iddia edilmiÅŸti.

Bunun üzerine Federal Meclis'te, söz konusu iddiaları araÅŸtırmak üzere NSA AraÅŸtırma Komisyonu kuruldu.

KAYNAK:http://www.dunyabulteni.net/haberler/309128/abd-almanyanin-telekom-aglarina-da-sizmis

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.