Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye'de enerji sektörünü bekleyen gelişmeler

Türkiye'de 2030'da enerji tüketiminde payı en çok artacak sektör açıklandı.



Türkiye'de 2030 itibariyle enerji tüketiminde payını en çok artıran sektör ulaÅŸtırma olacak. Sektörün nihai enerji tüketimindeki yüzde 20’lik payı yüzde 25’e çıkacak.

Akdeniz Ülkeleri Enerji Åžirketleri BirliÄŸi, 2030'da Türkiye'de enerji sektörünü bekleyen geliÅŸmelere iliÅŸkin rapor hazırladı.

Raporda, 2030’a bakış, farklı varsayımlara dayalı iki olası enerji talep senaryosu çerçevesinde incelendi. Muhafazakar senaryoda geçmiÅŸteki eÄŸilimler, mevcut politikalar ve devam eden projeler dikkate alındı ancak politika tedbirlerinin ve planlanan projelerin uygulanması ve zamanlaması ile ilgili tedbirli bir yaklaşım benimsendi. Proaktif senaryoda ise yerli kaynakların daha çok üretimine, daha güçlü verimlilik programlarına ve daha fazla yenilenebilir enerji içeren enerji temin karışımlarına vurgu yapılarak ithal yakıtlara bağımlılığın azaltılması esas alındı.

Geçen yıl itibariyle sanayi ve konutlar, yüzde 30'luk oranlarla toplam nihai enerji tüketiminin aslan payını oluÅŸturdu. Bunları ulaÅŸtırma, hizmet ve tarım sektörleri takip etti. Türkiye'de 2030 itibariyle sanayi sektörünün enerji tüketimindeki payı artmaya devam edecek ve yüzde 32’ye ulaÅŸacak.

DiÄŸer sektörlerle karşılaÅŸtırıldığında, 2030 itibariyle enerji tüketimi en çok artması beklenen sektör ulaÅŸtırma olacak. Öyle ki sektörün nihai enerji tüketimindeki payı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkacak.

Türkiye sanayisi de zaman içerisinde büyük yapısal deÄŸiÅŸiklikler geçirdi. Ä°ç piyasa odaklı üretimden ihracata dayalı üretime geçilirken, buna koÅŸut olarak sektördeki enerji tüketim yapısı da farklılaÅŸtı.

Toplam sanayi enerji tüketiminin muhafazakar senaryoda 2030'a kadar 2 kattan fazla artarak 55 milyon ton eÅŸdeÄŸeri petrole ulaÅŸması bekleniyor. Proaktif senaryoda ise sektörlerde alınan enerji verimliliÄŸi tedbirleri bu artışı hafifletecek. Fakat yine de sanayi sektörü enerji tüketimi yüzde 80 artarak 2030'da 45 milyon ton eÅŸdeÄŸeri petrole ulaÅŸacak.

Demir ve çelik, inÅŸaat, metal dışı mineraller (çimento), kimya özellikle de petrokimya ve tekstil sektörleri ekonomide önemli bir rol oynamaya devam edecek. Bu nedenle de söz konusu sektörler sanayi enerji tüketimindeki artışın büyük bölümünü oluÅŸturacak.

Türkiye’de hane halkı sayısındaki artışa paralel olarak yeni konutlara ihtiyaç sürecek. Bu da özellikle inÅŸaat ve metal olmayan mineraller sektörlerindeki enerji talebini 2030’a kadar hızla artıracak.

SENARYOLAR DEĞİŞSE DE ULAŞTIRMA ETKİLENMEYECEK

UlaÅŸtırma sektöründeki enerji tüketimi, son 50 yıl içerisinde hızla yükselerek, 1960'taki 1,5 milyon ton eÅŸdeÄŸeri petrolden 2012'de 17 milyon ton eÅŸdeÄŸeri petrole ulaÅŸtı. Hem muhafazakar hem de proaktif senaryoda, ulaÅŸtırmada enerji tüketimi 2023 itibariyle iki katına çıkarak 30 milyon ton eÅŸdeÄŸer petrole ulaÅŸacak. Bu, yılda yaklaşık yüzde 6’lık artışa karşılık geliyor. 

Sektördeki enerji tüketimi 2030'da yılına doÄŸru proaktif senaryoda 40 milyon ton eÅŸdeÄŸer petrole kadar yükselecek. Muhafazakar senaryoda ise 40 milyon ton eÅŸdeÄŸer petrol seviyesi aşılacak.

GELECEĞİN ULAÅžIM ARAÇLARI

Gelecekte dizel ve LPG ulaşım sektöründe en fazla kullanılan yakıtlar olmaya devam ederken, elektrik kullanımında da önemli bir artış yaÅŸanacak.

Türkiye’de karayolu en çok tercih edilen taşımacılık ÅŸekli olmaya devam edecek ancak demiryolu, deniz ve hava taşımacılığı giderek yaygınlaÅŸacak.

Türkiye’nin toplam nihai enerji tüketimi 1960'da yaklaşık 10 milyon ton eÅŸdeÄŸer petrol iken 2012'de 87 milyon ton eÅŸdeÄŸer petrolün üzerine çıktı. Bu, muhafazakar senaryoda 2023 itibariyle yüzde 60’ın üzerinde artış gösterecek, 2030'da da yaklaşık olarak 2'ye katlanacak.

KAYNAKhttp://www.trthaber.com/haber/ekonomi/turkiyede-enerji-sektorunu-bekleyen-gelismeler-144087.html

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.