Sosyal Medya

Dünya

Somali fobisi

ABD Başkanı'nın 'Somali stratejisi'yle IŞİD'e savaş açmasına ateş püsküren Batı basını çekincelerini şöyle sıraladı: Havadan saldırı yetmez. Sadece terörist öldürmekle olmuyor. Stratejinin eksik parçası Irak ve Suriye'de yeni devlet inşasını öngörememesi. Ortadoğu'da hezimete uğradığımız yeni Somaliler kapıda.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın, Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) ile mücadele planında Somali ve Yemen stratejisini örnek aldığını açıklaması, Amerikan basınında bile vizyonsuzluk olarak nitelendirildi. Somali'de 1991'de Amerikan yanlısı Devlet BaÅŸkanı Muhammed Siad Barre'nin düÅŸürülmesinden sonra ABD'nin müdahalesi sonucu ülkenin 20 yıldır korsanlığın, açlık ve terörün pençesinde can çekiÅŸtiÄŸini ve baÅŸarısız bir devlet haline geldiÄŸini hatırlatan medya organları, 'Obama'nın IŞİD stratejisi Irak ve Suriye'de yeni Somaliler üretebilir' uyarısında bulundu. Washington Post'un baÅŸyazısında 'eksik parça' baÅŸlığıyla, Obama'nın stratejisinin sadece havadan vurmaya dayanamayacağı belirtildi.

BAÅžARISIZ BÄ°R ÖRNEK!

Sadece teröristlerin öldürülmesinin sonuç yaratmayacağı, hem Irak hem Suriye'de polis, yargı, eÄŸitim ve iÅŸ dünyası alanlarında kurumların inÅŸa edilmesine yardım etmek gerektiÄŸine dikkat çekilen yazıda, böylelikle ABD'nin çekilmesinden sonra teröristlerin tekrar ortaya çıkmasının önüne geçilebileceÄŸi kaydedildi.

Yazıda, 'Sürdürülebilir, uzun vadeli bir taahhüt, iÅŸgal ve geri çekilme kısır döngüsünden çok daha iyi meyve verir' ifadesi kullanıldı. Obama'nın IŞİD stratejisine örnek olarak Yemen ve Somali'deki terörle mücadele çabalarını göstermesi eleÅŸtirilen yazıda, Somali'nin tüm çabalara raÄŸmen baÅŸarısız bir devlet olduÄŸu, Yemen'in de iyi bir ilerleme saÄŸladığının söylenemeyeceÄŸine iÅŸaret edildi.

FARKLI ÖLÇEKTE ÇABA

Yazıda, bu ülkelerin durumunda kayda deÄŸer deÄŸiÅŸiklik olmazsa ABD'nin oralarda sonsuza kadar kalıp, hava saldırıları düzenleyecek olduÄŸu tahmininde bulunularak, bu tür bir politikanın sürdürülebilir olmadığına iÅŸaret edildi. Los Angeles Times gazetesinin baÅŸ yazısı da IŞİD startejisini mercek altına aldı. Yazıda Obama'nın açıkladığı plan desteklenerek, 'BaÅŸkan, IŞİD'i durdurmak konusunda ortak küresel çıkarlar olduÄŸu noktasında haklı' ifadesine yer verildi.

Obama'ya yakın New York Times gazetesindeki analizde ise Obama'nın görevindeki son yıllarında IŞİD ile uzun bir savaÅŸa katılarak küresel önceliklerini yeniden belirlediÄŸi ifade edildi. Yazıda, IŞİD'in gücünü kırmanın veya tamamen tahrip etmenin farklı bir ölçekte çaba gerektirdiÄŸi belirtildi.

HÂL CAN ÇEKİŞİYOR

Somali'de 1991'de ABD yanlısı Devlet BaÅŸkanı Muhammed Siad Barre'nin düÅŸürülmesinden sonra ülke yıllarca süren bir anarÅŸiye teslim oldu. 3 Aralık 1992 tarihinde kabul edilen 794 no'lu BM Güvenlik Konseyi kararı, ABD'nin yönettiÄŸi BM Barış Gücü (UNITAF) öncülüÄŸünde bir iÅŸgale dönüÅŸtü. 20 yıldır korsanlığa, açlık ve teröre mahkum edilen Somali, itildiÄŸi darboÄŸazdan çıkabilmiÅŸ deÄŸil. Türkiye'nin özel ilgisiyle ayaÄŸa kalkmaya çalışan ülkede kuraklık ve siyasi karışıklıklar sebebiyle bir milyondan fazla insan acil gıda yardımına muhtaç.

Ä°STEKSÄ°Z SAVAÅžÇI!

Washington Post gazetesindeki bir yazıda, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın, IŞİD'le mücadele kararının baÅŸkanlığı ve ABD'nin liderliÄŸine yönelik içeride ve dışarıda baÅŸlayan ÅŸüpheleri giderme açısından bir ÅŸans olduÄŸu belirtildi. Bush'un güvenlik danışmanı Stephen Hadley'in Obama'nın 'gönülsüz savaÅŸçı' duruÅŸunun bu kez ona yardım edebileceÄŸi, ABD'nin tek başına bir haçlı seferine girmediÄŸi' yorumu yapıldı.

ENGEL EMPERYALÄ°ZM TARÄ°HÄ°

IŞİD stratejisini deÄŸerlendiren American Time dergisi köÅŸe yazarlarından Joe Klein, Obama'nın planının baÅŸarıya ulaÅŸmasındaki en büyük engelin bölgedeki emperyalizm tarihi olduÄŸunu yazdı. 'Bush'un Irak'ı aptalca iÅŸgali ve buna ilaveten cihat yanlılarının birbirleriyle iletiÅŸiminin artması, ÅŸimdi Suriye ve Irak arasındaki sınırın erimesi gibi, 98 yıl önce OrtadoÄŸu'da Batılıların yarattığı gerçek dışı ülkelerin ve çizdiÄŸi düz hat sınırların erimesi ihtimalini ortaya çıkarabilir. Bu BaÅŸkan'ın planı açısından en kritik problem' dedi.

 

KAYNAK:http://www.yenisafak.com.tr/dunya/somali-fobisi-684785
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.