Sosyal Medya

Ekonomi

Türk malı için çöle yol yaptılar

IŞİD nedeniyle gerileyen Irak'a ihracatın bayram sonrası tekrar artacağını söyleyen TİM Irak Masası Başkanı Aydın 'Türk ürünleri için kamyonlarla çölde yol yaptılar' dedi.



Türkiye'nin Irak'a ihracatı jeopolitik geliÅŸmeler sebebiyle önemli oranda gerilerken, artış süreci yeniden baÅŸlıyor. Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) Irak Masası BaÅŸkanı Mehmet Surur Aydın, Irak'ın Türkiye'nin arka bahçesi olduÄŸunu belirterek vazgeçilmez ve alternatifi olmayan ürünlere sahip olduÄŸunu vurguladı.

Aylık 500-600 milyon dolar seviyesine gerileyen ihracatın Kurban Bayramı sonrasında eski seviyesine ulaÅŸacağını aktaran Aydın 'Türkiye'nin ürünleri son 2-3 gündür Kerkük-BaÄŸdat yolu açıldığı için buradan da gidiyor. Ayrıca yol kapandığında da Türk ürünlerinden bu ülkede vazgeçilmedi. Süleymaniye ile BaÄŸdat arasında normal yol yok. Türk ürünlerini alabilmek amacıyla çölde gidebilen kamyonlar aracılığı ile çölde yol yaptılar' dedi.

Bayram sonrası artacak

Türkiye 2013 yılında Irak'a 2.6 milyar doları gıda olmak üzere yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracat yapmıştı. Bayram sonrasında Irak'a ihracatın aylık 1 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor. 2016'nın dünya bakliyat yılı ilan edildiÄŸini ifade eden Aydın, dünya nüfusunun artmasına raÄŸmen toprağın aynı olduÄŸunu kaydetti. Türkiye'nin de daha iyi bir tarım politikası tesis etmesi gerektiÄŸini dile getiren Aydın, hangi yörede hangi ürünün üretiminin yapılmasının belli olması gerektiÄŸini kaydetti.

BM'NÄ°N YARDIM KOLÄ°SÄ°NE BULGUR

Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel YaÄŸlar Tanıtım Grubu BaÅŸkanı da olan Aydın, bulgurun milli yiyeceÄŸimiz olduÄŸunu ve bu ürünün tanıtımına iliÅŸkin ciddi bir çaba içinde olduklarını söyledi. AFAD'ın yardım kolilerine bulgurun girmesi için çalışma yürüttüklerini belirten Aydın 'BM yılda 100 milyon insana yardım yapıyor. Yardım kolilerinde pirinç var ama bulgur yok. Bulgurun BM'nin yardım paketine girmesi için de çalışıyoruz. Ä°talya'da BM'nin satın alma komisyonu ile görüÅŸeceÄŸiz' diye konuÅŸtu. Makarnanın sert buÄŸday irmiÄŸinden yapıldığını dile getiren Aydın, niÅŸastaya dönüÅŸmediÄŸi için kilo aldırmadığına dikkat çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.