Sosyal Medya

Dünya

Askeri operasyona tek destek Fransa'dan

IŞİD'e yönelik açıklanan stratejiye pek çok AB ülkesi destek veriyor.



ABD'nin, terör örgütü Irak Åžam Ä°slam Devleti'ne (IŞİD) yönelik açıkladığı stratejiye pek çok Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkesi destek verirken, ABD öncülüÄŸündeki askeri operasyonlarda yer almaya sadece Fransa sıcak bakıyor.

IŞİD’e karşı AB ülkelerinin politikalarının genel hatlarıyla birbiriyle uyumlu olduÄŸu görülüyor.

Avrupa'dan giderek, Irak ve Suriye'de savaÅŸanların sayısındaki artıştan rahatsız olan ve bu savaÅŸçıların ileride kendilerine de zarar verebileceÄŸi endiÅŸesini taşıyan AB ülkeleri, IŞİD'le mücadele konusunda ortaya koyulan tek strateji olan ABD stratejisini destekleme konusunda istekli duruyor.

ABD’nin bölgedeki hava kuvvetleri unsurlarını devreye sokarak IŞİD’e yönelik nokta atışlı operasyonlar düzenlemesine katılmaya ise yalnız Fransa'nın sıcak baktığı anlaşılıyor.

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius, perÅŸembe günü "gerekli olması durumunda" Fransa'nın Irak'ta IŞİD'e karşı yapılacak hava saldırılarına katılabileceÄŸini ancak Suriye'nin farklı bir durum olduÄŸunu söylemiÅŸti.

DiÄŸer taraftan Fransa ve Almanya, Irak'ta IŞİD'e karşı savaÅŸan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah ve teçhizat yardımında bulundu.

IŞİD'e karşı hava operasyonlarına katılmayacağını bildiren Almanya, IŞİD'in, ülkesindeki her türlü faaliyetini yasakladı.

IŞİD'e karşı hava operasyonlarına iÅŸtirak etmeyeceÄŸini açıklayan Ä°ngiltere ise özellikle yeni Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi'nin kapsayıcı bir hükümet planı yayımlamasının altını çizerek, Ä°badi'ye uluslararası destek verilmesi gerektiÄŸini ifade ediyor.

Ä°talya ise IŞİD için Hristiyanlığın beÅŸiÄŸi olarak görüldüÄŸü deÄŸerlendirmesiyle, terör saldırıları için ilk hedef olabileceÄŸi endiÅŸesini taşıyor.

ABD STRATEJÄ°SÄ° BÜYÜK BÄ°R ORANDA DESTEKLENÄ°YOR

ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın IŞİD konusunda ortaya koyduÄŸu strateji, bazı belirsizlikler taşısa ve uzun döneme yayılsa da bu konudaki tek strateji olması dolayısıyla baÅŸta Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası kamuoyundan büyük oranda destek görüyor.

IŞİD'in sadece bölgesel bir tehdit olmadığında birleÅŸen ülkeler, IŞİD'in maddi olarak güçlenmesini ve silahlanmasını engelleyecek yollar bulunması gerektiÄŸi görüÅŸünü paylaşıyor.

AB yetkilileri, IŞİD’in daha fazla güçlenerek ÅŸimdikinden daha farklı bir yapıya bürünmesinden ve terörist bir grup olmanın ötesine geçen karmaşık bir boyut kazanmasından endiÅŸe ettiklerini gizlemiyor.

Mümkün olan en fazla sayıda devletin IŞİD’e karşı hareket etmesi gerektiÄŸini düÅŸünen AB, yaÅŸananların Batı ile IŞİD arasında bir mücadele deÄŸil bölge ülkeleriyle IŞİD arasında bir mücadele olarak algılanmasına önem veriyor.

DiÄŸer taraftan, IŞİD'in haziran ayında Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak'ı ziyaret eden ilk devlet baÅŸkanı da Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande oldu.

Fransa, aynı zamanda Irak'taki IŞİD tehdidine karşı Paris'te pazartesi günü uluslararası konferans toplayacak. Bu toplantıya pek çok ilgili ülkenin üst düzey yetkililerinin katılması bekleniyor.

ARAP VE MÜSLÜMAN ÜLKELERÄ°NÄ°N KATKISI DA ÖNEMLÄ°

DiÄŸer taraftan, geçenhafta Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan ve IŞİD ile mücadele için uluslararası güç oluÅŸturulması konusunun görüÅŸüldüÄŸü toplantıda, 10 Arap ülkesi, terör örgütü IŞİD'e yönelik askeri operasyona katılma kararı aldı.

Toplantı sonunda yayımlanan bildirgede, 6 KÄ°K üyesi, Ürdün, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün ve Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin (ABD) IŞİD'e karşı kapsamlı bir savaÅŸ baÅŸlatılması hususunda anlaÅŸmaya vardığı belirtildi.

ABD'NİN IŞİD STRATEJİSİ

ABD'nin IŞİD'le mücadele stratejisi, "sistematik hava saldırıları", "sahadaki güçleri destekleme", "insani yardım" ve "IŞİD'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri" olmak üzere dört ayaktan oluÅŸuyor.

Uzun vadeye yayılacak bu kapsamlı stratejinin iÅŸleyebilmesi ise güçlü ve geniÅŸ bir koalisyon oluÅŸturabilmesine baÄŸlı görünüyor.

ABD, geçen ay Irak’ta hava saldırılarına baÅŸlamıştı. Ancak yeni stratejiyi bu konuda ayıran nokta, artık hava saldırıları sadece Amerikan personelini koruma ve insani destek amaçlı deÄŸil, doÄŸrudan her IŞİD hedefinin vurulması ÅŸeklinde yürütülecek olması. Yani, hava saldırılarının ÅŸekli artık “savunma” deÄŸil, “taarruz” olacak ve IŞİD’e karşı kapsamlı saldırıları içerecek.

Hava saldırıları ayağında ikinci önemli nokta, IŞİD’in Suriye’deki hedeflerinin de vurulacak olması.

Obama’nın stratejisinin ikinci ayağı, sahada teröristlerle mücadele eden güçlere destekleri artırmak. Bu, sahada kesinlikle Amerikan muharip güçleri bulunmayacağı ve bu iÅŸi Irak’ta Irak ve Kürt güçlerinin, Suriye’de de ılımlı muhaliflerin yürüteceÄŸi anlamına geliyor.

Barack Obama’nın stratejisinin üçüncü ayağı ise dünya genelindeki partnerlerle çalışarak IŞİD’in fon kaynaklarını kesme çabalarını ikiye katlamak, istihbaratı artırmak, savunmaları güçlendirmek, IŞİD’in çarpık ideolojisine karşı koymak ve yabancı savaÅŸçıların OrtadoÄŸu’ya giriÅŸ ve çıkışını önlemek oluÅŸturuyor. Stratejinin dördüncü ayağı ise insani yardımlara devam edilmesi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.