Sosyal Medya

Dünya

ABD'den IŞİD'e çağrı: 49 Türk'ü serbest bırakın

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Türkiye'nin IŞİD'e karşı girişilen çabaya nasıl bir katkı sağlayacağına kendisinin karar vereceğini belirtti.



Earnest, IŞİD'in elinde rehin tutulan 49 Türk diplomatın derhal serbest bırakılması çaÄŸrısını da yineleyerek, bu konunun,Türkiye'nin, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın dün gece açıkladığı IŞİD stratejisinin baÅŸarılı olmasında büyük çıkarı olduÄŸunu gösterdiÄŸini belirtti.

''DERHAL BIRAKILMALARI ÇAÄžRISINDA BULUNUYORUZ''

Earnest, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, 49 Türk diplomatının halen IŞİD tarafından rehin tutulduÄŸuna dikkati çekerek, bu durumun "Türklerin IŞİD'e karşı koalisyona katkı saÄŸlamasında engel oluÅŸturabileceÄŸine" dair endiÅŸesinin olup olmadığı yönünde bir soruyu da yanıtladı.

"Bu çabaya katkı saÄŸlayabilecekleri en uygun yolun ne olduÄŸunun, Türklerin kendisinin karar vereceÄŸi bir konu olduÄŸunu" kaydeden Earnest, "Bu rehinelerin derhal serbest bırakılması ve evlerine saÄŸsalim dönebilmeleri çaÄŸrımızı yineliyoruz. Åžuna da dikkat çekmek isterim, bu, Türkiye'nin, BaÅŸkan'ın (Obama) IŞİD'i zayıflatmak ve nihayetinde yok etmek için ortaya koyduÄŸu stratejinin baÅŸarılı olmasında büyük çıkarı olduÄŸunu gösteriyor" diye konuÅŸtu.

''TÜRKLER TERÖRLE MÜCADELEDE ÇOK YAKIN BÄ°R ORTAK''

Aynı ÅŸekilde bölgedeki Sünni ülkelerin, IŞİD stratejisinin baÅŸarılı olmasında önemli çıkarı olduÄŸunu ifade eden Earnest, bu nedenle bu bölgesel hükümetlerin kaynaklarının daha geniÅŸ uluslararası camiada kullanılmasını saÄŸlamak için ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin yoÄŸun çabalar yürüttüÄŸünü, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın da geçen haftaki NATO Zirvesi sırasında CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'la görüÅŸtüÄŸünü belirtti.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de günlük basın brifinginde bir gazetecinin,"Türkiye'nin Cidde Bildirisi'ni neden imzalamadığı" ÅŸeklindeki sorusunu yanıtlarken, "Elbette her ülke önümüzdeki süreçte kendi rolünü deÄŸerlendiriyor. Türkiye önemli bir terörle mücadele ortağı. Onlarla yakın istiÅŸare içerisinde olmaya devam edeceÄŸiz. Her ülke, ne yapacağına, neye imza atacağına kendisi karar verecek ancak ÅŸunu vurgulamak isterim ki Türkler terörle mücadelede çok yakın bir ortak" dedi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.