Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin kirli IŞİD oyunu

İki gazetecinin infaz görüntüleri ve medya desteğiyle Batı kamuoyunu Suriye ve Irak'a müdahaleye hazırlayan ABD yönetimi, NATO'da kabul edilen stratejiyi hayata geçiriyor. Rusya, 'Batı, IŞİD bahanesiyle Suriye'yi vuracak' derken bölge ülkelerinin desteğini alan Obama, muhalefeti silahlandırarak Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırılarını genişletmeyi planlıyor.



Suriye'de 200 binden fazla kiÅŸinin katledilmesi karşısında harekete geçmeyen Amerikan yönetimi, Irak-Åžam Ä°slam Devleti'nin (IŞİD) iki Amerikalı gazeteciyi öldürmesi üzerine Irak ve Suriye'ye müdahale planını yeniden devreye soktu. Kafa kesme görüntüleriyle Batı kamuoyunu ikna eden ABD BaÅŸkanı Barack Obama, geçen hafta NATO zirvesinde aralarında Fransa, Ä°ngiltere, Almanya ve Türkiye'nin de yer adlığı 'çelik çekirdek' denilen 11 ülkenin kabul ettiÄŸi stratejiyi uygulayacak. Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin NATO müttefikleri ve bölge ülkeleriyle birlikte hazırladığı startejiyi eleÅŸtirerek, 'Batı ülkeleri, IŞİD bahanesiyle Suriye'ye müdahale etmeye hazırlanıyor' dedi.

GÖZLER TÜRKÄ°YE'DE

Bu arada, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın IŞİD'e yönelik stratejisine destek vermesi istenen ve aralarında Türkiye, Mısır ve Körfez ülkelerinin bulunduÄŸu ülkeler ise bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde toplanıyor. Bölge ülkelerinin IŞİD'e karşı ABD'ye lojistik destek vereceÄŸi konuÅŸulurken gözlerin çevrildiÄŸi Türkiye'nin vereceÄŸi karar merakla bekleniyor.

Amerikan basınına sızan bigilere göre Obama'nın IŞİD ile mücadele stratejisi, muhalefeti yeniden silahlandırarak Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırılarını geniÅŸletmeye dayanıyor. Irak'taki IŞİD'e karşı ise yeni kurulan hükümet ile Kürtlerden destek alınması planlanıyor.

SÜNNÄ°LER SAVAÅžMAYA KARÅžI

Sünni aÅŸiretler, Irak'ın Felluce, Ramadi ve Musul gibi belli baÅŸlı kentlerini elinde tutan IŞİD'e karşı savaÅŸmaya sıcak bakmıyor. Aynı durum Suriye'nin Deyrez Zor ve Rakka gibi kentleri için de geçerli. Buradaki yerel Sünni aÅŸiretler de bölgeyi kontrol eden IŞİD'e karşı savaÅŸma yanlısı deÄŸil. Bu nedenle, yerel kaynaklar, BaÄŸdat hükümetinin taleplerini karşılaması halinde bile Sünni AÅŸiretlerin IŞİD'e karşı silaha sarılmayacaklarını ve Obama'nın IŞİD ile mücadelesinin bu nedenle çok zor ve çok uzun süreceÄŸini tahmin ediyor. Nitekim Obama'nın danışmanları da IŞİD ile mücadelenin en iyimser tahminle 3 yıl alacağını vurguluyor.

Lavrov: IŞİD bahane

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov Salı günü yaptığı açıklamada ABD'nin terörle mücadele adı altında BeÅŸar Esed'e baÄŸlı güçleri vurabileceÄŸini söyledi. Lavrov, 'Suriye'de IŞİD militanlarının kontrolünde olan bölgelerin yanında, Esed'ın gücünü zayıflatmak amacıyla hükümet ordusunun da 'çaktırmadan' vurulacağı yönünde bazı ÅŸüpheler var. Atılacak benzeri bir adım, Orta DoÄŸu ve Afrika'nın kuzeyinde yaÅŸanan krizlerin akıl almaz bir ÅŸekilde yayılmasına neden olacak' dedi. Lavrov IŞİD'e karşı Åžam'la iÅŸbirliÄŸi önererek 'Uluslararası hukukun normlarına uyulması çaÄŸrısında da bulundu.

Kongre'den onay almadı

ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı operasyon ve uluslararası askeri koalisyon kurma çalışmalarını ABD Kongresi'nden onay almadan yürüttüÄŸü kaydedildi. Obama, Amerikalıların IŞİD karşısında yek vücut olduÄŸunu dünyaya göstermesi için Kongre'den sadece kararına destek istedi. Obama Kaddafi yönetimindeki Libya'ya askeri müdahale öncesinde de BM Güvenlik Konseyi'den müdahaleye yeÅŸil ışık yakan kararla yetinmiÅŸ ve Kongre'den yine onay almamıştı. Ancak Barack Obama geçen yıl Suriye'ye askeri operasyon düzenleme yetkisi olduÄŸu halde karar için Kongre'ye baÅŸvurdu. Esed rejiminin kimyasal silahların imhasını kabul ettiÄŸi gerekçesiyle de müdahaleden vazgeçti.

Kamuoyunu hazırladılar

ABD BaÅŸkanı Barack Obama IŞİD'e yönelik eylem planını açıklamaya hazırlanırken, ABD halkının iki gazetecinin infaz görüntülerinin yayınlanması üzerine müdahaleye desteÄŸinin arttığı bildiriliyor. WSJ ve NBC News tarafından gerçekleÅŸtirilen bir ankete göre katılımcılarının yüzde 61'i IŞİD'e müdahalenin ülkenin yararına olduÄŸuna inanıyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 13'ü bir müdahalenin ülkenin çıkarına olmadığını söyledi. Bir yıl önce Suriye'de kimyasal silah kullanımının kesinleÅŸmesi üzerine Esed yönetimine yapılacak müdahaleyi ABD'nin menfaatlerine uygun bulanların oranı yüzde 21'de kalmıştı. Bir sene içerisinde Amerikalıların kanaatlerindeki deÄŸiÅŸim kafa kesme videolarının etkisini gözler önüne seriyor. Kimyasal silahla binlerce insanın ölümünün kafaları kesilerek iki kiÅŸinin öldürülmesinden daha az etkili olması düÅŸündürücü bulunuyor. Ankete katılanların yüzde 40'ı IŞİD'e hava saldırılarıyla sınırlı bir operasyonu desteklerken, katılımcıların yüzde 34'ü aynı zamanda kara harekatı yapılması gerektiÄŸini de savunuyor.

Batı'nın silahları Peşmerge'ye dağıtıldı

Irak'ta Batı'nın IŞİD'e karşı desteklediÄŸi PeÅŸmerge güçlerine ABD, Almanya ve Fransa'nın gönderdiÄŸi silahlar dağıtıldı. Kürtlere askeri eÄŸitim için danışman heyeti gönderen Ä°ngiltere de peÅŸmergeye 2.5 milyon dolarlık ağır makinalı silah gönderme kararı aldı. Kararı açıklayan Ä°ngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon Ä°ngiliz parlamentosuna sunduÄŸu yazılı açıklamada Kürt güçlerinin IŞİD'e kıyasla 'çok daha az geliÅŸmiÅŸ silahlar ile mücadele ettiÄŸini belirtirken, 'Onlara kendilerini savunmaları, vatandaÅŸlarını korumaları ve IŞİD güçlerini geriletmeleri için yardım ediyoruz' ifadesini kullandı. Silahların ÇarÅŸamba günü Irak'a ulaÅŸmasının beklendiÄŸini ifade eden Fallon, 'Bu ilk pakette ağır makinalı silahlar ve mühimmatlar bulunuyor' dedi. Ä°ngiliz Bakan paketin Irak hükümetinin isteÄŸi üzerine gönderildiÄŸini de belirtti.

KomÅŸu ülkelerde eÄŸitim kampları

ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı mücadelesinde CIA'nın Suriyeli muhalifleri eÄŸiteceÄŸi iddia edildi. KomÅŸu ülkelerde kurulan kamplarda eÄŸitilen muhaliflerin hem IŞİD'e hem de Esed'e karşı savaÅŸması planlanıyor. Bu arada Obama dün Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi. GörüÅŸmede Obama ve Abdullah'ın muhalif grupların IŞİD ve Esed güçlerine karşı eÄŸitimi ve silahdırılması konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

KAYNAK: http://www.yenisafak.com.tr/dunya/abdnin-kirli-isid-oyunu-684012

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.