Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sadr: Irak işgalcilerle değil komşularıyla işbirliği istiyor

ABD'nin IŞİD saldırılarını değerlendiren Sadr, Irak'ın işgalcilerle değil, müttefikleri ve komşularıyla işbirliği yapmak istediğini söyledi



Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, "Irak, komÅŸu ve müttefik ülkelerle iÅŸbirliÄŸi içinde olmak istiyor, iÅŸgalcilerle deÄŸil" dedi. 

Sadr, bir televizyon kanalında yaptığı konuÅŸmada, "Irak, aşırıların ve iÅŸgalcilerin esiri deÄŸildir. Iraklı tarafların, içiÅŸleri ve savunma bakanlarını belirlemesi gerek" diye konuÅŸtu. 

Ayrım yapmaksızın herkesi kapsayan hükümet yoluyla ülkede itidalin saÄŸlanması gerektiÄŸini belirten Sadr, ABD'nin, IŞİD'e yönelik saldırılarına iliÅŸkin, "Irak, komÅŸu ve müttefik ülkelerle iÅŸbirliÄŸi içinde olmak istiyor, iÅŸgalcilerle deÄŸil" ifadesini kullandı.

Irak'ta kanın akmaya devam ettiÄŸini ve ülkedeki bazı bölgelerin "esir alındığını" savunan Sadr, bu nedenle ordunun mevzilerden çekilmesinin engellenmesi ve her kesimin korunması gerektiÄŸini kaydetti.

"Kan dökenleri caydırmak için hala orduyla iÅŸbirliÄŸi yapabiliriz. Hükümet, milli bir ordu kurabilir, göç edenleri bölgelerine geri gönderebilir" diyen Sadr, IŞİD'le savaşın mezhepçi esasa dayanmadığını ve herkesin, korumaları altında olduÄŸunu söyledi.

"YENÄ° HÜKÜMETTEN ÜMÄ°TLÄ°YÄ°M"

Eski hükümetle sorunları olan mutedil insanlara, yeni hükümetin kurulması nedeniyle dönüÅŸ çaÄŸrısı yapan Sadr, ÅŸunları söyledi:

 "Bırakın hükümet, kucaklayıcı bir ÅŸekilde görevini yapsın. Ezilen mutedil insanlara hakkaniyetli davranılması için yardım etmeye hazırız. Bu, mutedil insanların aşırı grupların arasından çekip çıkarılması için son fırsat. Yeni hükümetten ümitliyim. Irak'ın geleceÄŸi için ortaklık ve iÅŸbirliÄŸi gerekli."

Irak'ta parlamento seçimleri, 30 Nisan'da yapılmış, eski BaÅŸbakan Nuri el-Maliki'nin hükümet kuramaması ve IŞİD öncülüÄŸündeki silahlı grupların ülke genelinde yaydığı ÅŸiddet sonucu yeni hükümetin kurulması ertelenmiÅŸti. Dünya kamuoyu ve Irak'taki Åžii dini mercilerin çaÄŸrıları üzerine Maliki, üçüncü dönem baÅŸbakan olmaktan vazgeçmiÅŸ, cumhurbaÅŸkanı seçilen Fuat Masum, hükümeti kurma görevini Haydar el-Ä°badi'ye vermiÅŸti. 

Ä°badi'nin kabinesi, "savunma ve içiÅŸleri" gibi bazı koltukların boÅŸ kalmasına raÄŸmen, Pazartesi günü parlamentodan güvenoyu almıştı. Kimi bakanlıklarda da henüz anlaÅŸma saÄŸlanamadığı, bunların yürütülecek pazarlıklar sonucu Kürtlere ve azınlıklara verileceÄŸi belirtilmiÅŸti.

KAYNAK: http://www.dunyabulteni.net/gunun-haberleri/308917/sadr-irak-isgalcilerle-degil-komsulariyla-isbirligi-istiyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.