Sosyal Medya

Kültür Sanat

İngiliz basını Türklerin Hıristiyan olduğunu iddia etmişti

Osmanlı Devleti’nin Ruslardan kaçan Macarları koruması, despot ve barbar Rus imajının karşısında, insancıl Türk imajını kuvvetlendiriyor ve Türk sempatisi oluşturuyordu.



1854 Kırım Savaşın da Osmanlı Devleti’nin yanında savaÅŸa girmeye karar veren Ä°ngiliz hükümeti kamuoyu oluÅŸturmak için yoÄŸun bir kampanya baÅŸlatmıştı. Hatta öyle ki gazeteler Türklerin aslında Müslüman deÄŸil Hırıstiyanlığın Unitarius mezhebinden olduklarını iddia etmiÅŸlerdi.

Ä°ngiltere Neden Osmanlı’nın Yanında Yer Aldı?

Hırıstiyan bir devlet olanÄ°ngiltere’nin yine Hırıstiyan bir devlet olan Rusya’ya karşı Ä°slam dünyasının en büyük devleti olan Osmanlı Devleti’nin yanında yer alması için ciddi nedenleri olması gerekir. Ä°ngiltere’nin gerekçelerini ÅŸöyle sıralayabiliriz:

  • Birinci sebep doÄŸrudan sömürgecilikle alakalıydı. Rusya’nın güneye inmesi Ä°ngiltere’nin Osmanlı Devleti merkezli son derece karlı OrtadoÄŸu ticaretinin tehlikeye girmesi demekti. Bu ticaret o kadar önemli idi ki 1799 yılında Ä°ngiliz BaÅŸbakanı William Pitt ‘’Osmanlı Devleti’nin Rusya’ya karşı korunması ‘’ politikasını daha o zaman belirlemiÅŸti. Bu politika 1876 yılına kadar Ä°ngiltere’nin temel Osmanlı politikası olarak devam etti. 1838 Baltalimanı Ticaret AntlaÅŸması ise Osmanlı Devleti’nin bütün kaynaklarını Ä°ngilizlerin önüne sermiÅŸti.
  • Rusya’nın ileride Akdeniz ticaretini de tehdit edebilecek duruma gelmesi hiç istenmeyen bir durumdu.
  • Rusya ile Amerika’nın yakınlaÅŸması ve ticari alanda ki iliÅŸkileri Ä°ngiltere için önemli bir rahatsızlık kaynaklarındandı.
  • Rusya’nın Ortodoks mezhebinden olması da zayıf da olsa bir neden olarak sayılabilir.

GörüldüÄŸü gibi aslında Ä°ngiltere’nin endiÅŸesi Osmanlı Devleti’nin haksız bir saldırıya uÄŸramış olması deÄŸildi. Asıl neden Rusya’nın güneye inmemesi için Karadeniz’den uzaklaÅŸtırılmasıydı.Fakat ÅŸimdi önemli bir mesele vardı.Yüzyıllardan beridir Ä°slam ve özelliklede Türk düÅŸmanlığı psikolojisi içerisinde ki bir halkı bu savaÅŸa ikna etmek.

Psikososyal Çalışmada Son Nokta ‘’Türkler Hırıstiyan’’

Ä°slam dünyasının bir numaralı temsilcisi olan Osmanlı Devletinin yanında savaÅŸa girilebilmesi için kamuoyunun hazırlanması için Ä°ngiltere yoÄŸun bir kampanya baÅŸlatıldı. Bu kampanya iki temele dayanıyordu. Ruslara karşı nefret Türklere karşı sempati oluÅŸturma.

Rusların 1853 yılında Sinop’ta Osmanlı donanmasını yakması ve arkasından gösterdikleri vahÅŸet,denizde kurtulmaya çalışan askerlerin bile yakılarak öldürülmesi, baÅŸta Ä°ngiliz basını olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi basınında geniÅŸ yer tutmuÅŸtu. Bu olay Ruslara karşı bir nefret dalgası oluÅŸturdu.

Osmanlı Devleti’nin Ruslardan kaçan Macarları koruması, despot ve barbar Rus imajının karşısında, insancıl Türk imajını kuvvetlendiriyor ve Türk sempatisi oluÅŸturuyordu. Hatta Ä°ngiliz basınında yer alan en ilginç iddialardan birisi Türklerin Hırıstiyanlığın Unitarius mezhebinden oldukları iddiasıydı.*

Sonuçta baÅŸarılı bir kamuoyu çalışmasının arkasından Ä°ngiltere 28 Mart 1854 Tarihinde Rusya’ya savaÅŸ ilan etti. Fransa ve Piyemonte’nin de yer aldığı savaÅŸ sonunda Rusya’nın Karadeniz donanması kaldırıldı ve Ruslar Karadeniz’den uzaklaÅŸtırıldı.

Tamamen kendi çıkarları için bu savaÅŸta Osmanlı Devleti’nin yanında yer alan batılılar, kendilerini medeniyetin ve insan haklarının savunucusu gibi göstermeyi ihmal etmemiÅŸlerdir. Ayrıca bu savaşın bütün maliyeti Osmanlı Devleti tarafından karşılanmış, Osmanlı Devleti tarihinde ilk kez borçlanmak zorunda kalmıştı. SavaÅŸtan sonra ise Osmanlı Devleti’nden yaptıkları yardımların karşılığını ekonomik olarak fazlasıyla aldılar.

*Unitaryanizm: Hırıstiyanlığın teslis inanışı yerine tek tanrı inanışını esas alan mezhebi. Hırıstiyanlığın baÅŸlangıcında ki Aryusçuluktan doÄŸduÄŸu iddia edilir.

Kaynak:

1-BÜYÜK OYUN, Prof.Dr.Taha Niyazi KARACA, TÄ°MAÅž yay. 2011

2- KIRIM SAVAÅžI VE PARÄ°S ANTLAÅžMASI, Prof. Dr. Ali Ä°hsan Gencer,http://www.bilimtarihi.org/pdfs/KIRIM.pdf

3-HIRÄ°STÄ°YANLARIN BÖLÜNME SÜRECÄ°NE GENEL BÄ°R BAKIÅž

Dr Ahmet Hikmet EROGLU http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/751/9612.pdf

 

kaynak: Ä°smail Çal / Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.