Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'e karşı çekirdek koalisyon

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Irak'ta IŞİD'e karşı NATO üyesi 10 ülkeyle 'çekirdek koalisyon' kurmaya çalıştıklarını söyledi. Kerry, NATO güçlerinin kara operasyonu yapmayacağını vurguladı. NATO ülkeleri IŞİD'e karşı üç aşamada hazırlanacak.



Galler'de süren NATO zirvesinin en önemli gündem maddelerinden biri, Irak Åžam Ä°slam Devlet IŞİD'in Irak'taki ilerleyiÅŸiydi. Birkaç haftadır hava operasyonları ile Irak ordusu ve peÅŸmerge geçlerine destek veren ABD, Irak'a NATO desteÄŸini somutlaÅŸtırmak için adım attı.

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, üye ülkeler arasında bir 'çekirdek koalisyon' oluÅŸturulması için çalıştıklarını söyledi.

Kerry, 'IŞİD'in toprak almasını engellemek için saldırmalı ve Irak ordusunu ve IŞİD'e karşı mücadele eden diÄŸerlerini desteklemeliyiz" dedi. Ancak Kerry, NATO birliklerinin karaya ayak basmayacaklarının altını çizdi. 

Bölgede IŞİD'e karşı ABD'nin kurmak istediÄŸi uluslararası koalisyonda ABD, Ä°ngiltere, Fransa, Almanya, Ä°talya, Danimarka, Türkiye, Polonya, Kanada ve Avustralya var. Bu ülkelerin savunma ve dışiÅŸleri bakanları Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı bir strateji belirlemek üzere bir araya geldi. 

Çekirdek grup zamanla geniÅŸleyecek

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, "Buradaki çekirdek grup, ileride daha geniÅŸ ve kapsamlı bir grubun oluÅŸturulmasını saÄŸlayacak" dedi. 

NATO’nun bölgede kuracağı merkezlerle Irak ordusuna askeri mühimmat ve havadan taşıma desteÄŸi vermesi planlanıyor. 

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Eylül’de yapılacak BirleÅŸmiÅŸ Milletler'deki genel oturuma yetiÅŸmek üzere, IŞİD’e karşı bir plan yapılması çaÄŸrısında bulundu.

Kerry ayrıca, "IŞİD'i önümüzdeki günlerde yok edeceÄŸimize eminiz. Bu bir yıl da sürebilir, üç yıl da. Fakat bunu baÅŸarmaya kararlıyız" diye ekledi.

Üç aÅŸamada IŞİD'le mücadele

Al Jazeera’ye konuÅŸan Kanadalı bir diplomat, NATO olarak IŞİD’e karşı atılacak adımların üç aÅŸamalı olduÄŸunu söyledi. Buna göre öncelikle IŞİD’in ne olduÄŸuna dair bilinç geliÅŸtirmeye ve istihbarat çalışması yaparak IŞİD’i daha yakından tanımaya çalışılacak.

Ardından Irak’a malzeme, silah ve eÄŸitim desteÄŸi verilecek. Bu noktada havadan gelen yardımların tüm koordinasyonunu NATO üstlenecek. Son olarak da bu iki adım atıldıktan sonra IŞİD tehdidi nereden gelirse gelsin NATO ülkeleri kendilerini korumaya hazırlıklı olacak.

NATO’nun askeri birliklerinin Irak veya Suriye’ye ayak basmayacağını söyleyen Kanadalı diplomat, ABD ve BirleÅŸik Krallık’ın farklı planları olabileceÄŸini belirtti. Bu planları son iki gündür yapılan ikili görüÅŸmelerde, iÅŸbirliÄŸi yapılabilecek ülkelerin liderleriyle konuÅŸtuÄŸunu söyledi. 

Türk DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan diplomatlar da, Kerry'nin ÇavuÅŸoÄŸlu ile yaptığı görüÅŸmede ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadele ile ilgili fikirlerini aktardığını doÄŸruladı. 

NATO askerleri Irak ve Suriye’ye ayak basmayacak olsa da, NATO planlamacıları ve eÄŸitmenleri BaÄŸdat’a gidebilecek. Verilecek eÄŸitim silah kullanımı üzerine deÄŸil, taktiksel olacağı için bu görevliler sahada deÄŸil, BaÄŸdat’taki salonlarda olacak.

'Öncü Acil Müdahale Gücü'

NATO bünyesindeki Acil Müdahale Gücü’nde 13 bin görevli bulunuyor. Zirvede, IŞİD’e karşı özel bir Öncü Acil Müdahale Gücü oluÅŸturulmasına karar verildi. Buna göre IŞİD’in etkin olduÄŸu bölge daha yakından tanınmaya çalışılacak ve bir müdahale gerektiÄŸinde beÅŸ günde deÄŸil, iki günde gidilebilecek. Öncesinde harita çalışması, bölge araÅŸtırması yapmak gerekmeyecek. Güvenli evler ve üsler hazır olacak. Kanadalı diplomat, bu yeni oluÅŸuma Türkiye’nin ne kadar ve nasıl katkı vereceÄŸinin henüz kararlaÅŸtırılmadığını söyledi.

Ürdün’ün de bölgedeki en aktif NATO partneri olduÄŸunu söyleyen diplomat, askeri olarak birlikte hareket etme gücünü artıracaklarını ve NATO ile Ürdün arasındaki iliÅŸkiyi güçlendireceklerini belirtti.

‘Türkiye’nin yapacağı daha fazla ÅŸey var’

NATO partner ülkesi olan Finlandiya’nın DışiÅŸleri Bakanı Erkki Tuomioja da, IŞİD’in küresel bir tehdit olduÄŸunu, ancak toplu bir müdahale yerine güçlü olduÄŸu ülkelerin ordularına yardım edilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Al Jazeera’ye konuÅŸan Tuomioja, ‘Bir ABD vatandaşının kafası kesildiÄŸinde olay büyüyor ama unutlmamalı ki bu her gün onlarca Suriyeli ve Iraklı'nın başına geliyor” dedi. Finlandiyalı Bakan, Türkiye’nin sınır geçiÅŸlerini kontrol altına almasının zor olduÄŸunu, ama yapabileceÄŸi daha fazla ÅŸey olduÄŸunu belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.