Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak: Haditha barajı IŞİD'den 'temizlendi'

Irak güvenlik güçleri ABD hava kuvvetlerinin yardımı ile Haditha barajının çevresini IŞİD üyelerinden temizlediklerini açıkladı.



Irak'ın batısındaki Anbar eyaletinde bulunan Fırat nehri üzerinde kurulu baraj için yapılan ABD hava saldırıları, daha önce Irak'ın kuzeyi ile sınırlı olan ABD askeri hareketliliÄŸinin de geniÅŸlemesi anlamına geliyor.

Bu arada Irak parlamentosu, BaÅŸbakan olarak atanan Haydar El Abadi'nin yeni hükümetine güven oylaması için bugün toplanacak. Bu oylama IŞİD'e karşı mücadelede kritik bir adım olarak görülüupr.

Kabinenin bileÅŸimi henüz açıklanmamakla birlikte Abadi'nin tüm dini ve etnik grupların temsilini hedeflediÄŸi belirtiliyor.

BBC'nin Erbil'deki muhabiri Jim Muir, kapsayıcı bir hükümetin, ülkedeki Åžii çoÄŸunluk ile Sünni azınlık ve Kürtler arasındaki gerginliÄŸi azaltacağını ve kapsayıcı bir hükümet kurulması koÅŸulunu getiren ABD'nin Irak'a askeri yardımının önünü açacağını ifade ediyor.

 

IŞİD saldırıları devam ediyor.

Bu sabah IŞİD'in BaÄŸdat'ın kuzeyindeki Duhuliye kentine yaptığı saldırıda 16 kiÅŸinin öldüÄŸü, 30 kiÅŸinin de yaralandığı bildiriliyor.

Saldırıda bomba yüklü bir aracın kullanıldığı ve güvenlik güçleriyle Sünni El Cebur aÅŸireti arasındaki bir toplantının hedef alındığı belirtildi.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın ÇarÅŸamba günü IŞİD'e karşı stratejisini açıklaması bekleniyor.

Adını Ä°slam Devleti olarak deÄŸiÅŸtiren Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütü Suriye ve Irak'ta geniÅŸ bir alanı kontrolü altında tutuyor.

 

Barajın stratejik önemi

Irak hükümeti güçleri ile iÅŸ birliÄŸi yapan Sünni Arap bir aÅŸiretin lideri olan Åžeyh Ahmed Ebu Risa, Reuters haber ajansına ÅŸunları söyledi: "EÄŸer IŞİD barajın kontrolünü ele geçirseydi, Irak'ın birçok bölgesi tehlike altında olacaktı, hatta BaÄŸdat bile."

Ordu sözcüsü Korgeneral Kassam Ata da AFP haber ajansına "Hava desteÄŸi ve aÅŸiretler ile yardım saÄŸlanan kuvvetler Haditha bölgesini çevreleyen alanı temizlemek için geniÅŸ çaplı saldırı baÅŸlattı" dedi.

AFP'ye göre milis kuvvetler ve ordu Haditha'nın doÄŸusundaki Barvana'yı da IŞİD güçlerinin elinden aldı.

ABD ordusu ise operasyonda beÅŸ saldırının gerçekleÅŸtirildiÄŸini duyurdu.

Haditha barajı ülkenin ikinci en büyük hidroelektrik tesisi ve milyonlarca kiÅŸiye su saÄŸlıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.