Sosyal Medya

Dünya

FT: Türkiye'nin IŞİD sorunu Batı'nınkine göre daha büyük

Financial Times, Türkiye'nin İslamcı militanlara yönelik Suriye sınırında önlemlerini artırmasına rağmen IŞİD nedeniyle karşı karşıya olduğu problemlerin Batı'nınkilere kıyasla çok daha büyük olduğunu yazdı.



Gazetede PerÅŸembe günü yayınlanan bir  haberde Türkiye'nin IŞİD'e para akışını ve militanların sınır geçiÅŸlerini engellemek için Suriye sınırındaki kontrolünü sıkılaÅŸtırdığı belirtilmiÅŸti.

Financial Times'ın Türkiye muhabiri Daniel Dombey öncekini takip eden bu haberinde, hem Kilis'de daha önceden Suriye'ye giden savaÅŸçıların sınırı geçmesine yardımcı olmuÅŸ biriyle hem de Londra merkezli bir düÅŸünce kuruluÅŸunun Türkiye uzmanıyla görüÅŸmüÅŸ.

Kilis'teki Mahmut adlı kiÅŸi gazeteye, bir dönem sınırı geçmelerine yardımcı olduÄŸunu söylediÄŸi militanlarla ilgili ÅŸöyle konuÅŸmuÅŸ: "Birçok Britanyalı geldi. Fransız da geldi. Ä°kili, üçlü olarak geldiler. Türkçe konuÅŸmuyorlardı, Arapça konuÅŸmuyorlardı."

Ä°ki ABD'li gazetecinin IŞİD tarafından baÅŸları kesilerek öldürülmeleri ardından Batı'da bu savaÅŸçıların geri dönüp baÅŸkalarını radikalleÅŸtirmeleri ya da terör eylemlerinde bulunmaları korkusunun daha fazla gündemleÅŸmesinden bahseden haberde, bununla birlikte IŞİD'in Batı'ya yönelik tehdidinin Türkiye'yle karşılaÅŸtırıldığında solda sıfır kaldığı belirtiliyor.

Haberde bu durumun nedeni ÅŸöyle açıklanıyor: "Radikaller sadece çok yakında bulunuyor deÄŸiller -Kilis'ten sadece 20-30 km uzakta- ayrıca yüksek mevkideki diplomatların da bulunduÄŸu 49 Türk rehineyi ellerinde tutuyorlar ve yeni, genç Türk üyeleri kendilerine çekiyorlar."

Londra merkezli düÅŸünce kuruluÅŸu Royal United Services Institute'ün Türkiye uzmanı Aaron Stein, Türkiye ve Ürdün'ün, Suriye ve Irak'ın dışarısında, IŞİD tehlikesiyle en fazla karşı karşıya olan ülkeler olduÄŸunu söylemiÅŸ.

Stein 'ABD ve Batı'nın Türkiye'den IŞİD'e karşı daha fazlasını yapmasını istediÄŸini, bununla misilleme risklerinin arttığını' belirtmiÅŸ.

'IŞİD Türkiye'den üye kazanıyor'

Haberde Türk Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz'ın, 'ABD'nin geçen ay IŞİD'e karşı düzenlediÄŸi hava saldırısında Türkiye'nin herhangi bir desteÄŸi olmadığı ve 49 Türk rehinenin IŞİD'in elinde bulunması nedeniyle farklı bir ÅŸey yapabilmenin mümkün olmadığı' yönündeki sözleri de hatırlatılmış.

FT, Türk yetkililerin IŞİD'in Türkiye içinden adam kazandığını bildiÄŸini, resmi rakamlara göre bu sayının 400-500 civarında olduÄŸunu ancak bazı yabancı diplomatların bu sayının birkaç bin olduÄŸunu tahmin ettiÄŸini yazmış.

Stein, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta Kürt güçleriyle büyük çarpışmalara girmesine raÄŸmen Türkiye'de yaÅŸayan Kürtler arasından da adam kazandığını söylemiÅŸ gazeteye.

Stein ayrıca, IŞİD'in çok büyük bir tehlike arz etmesi nedeniyle Türkiye'nin, PKK'lıların Irak ve Suriye'de cihatçılarla savaÅŸmak için sınırı geçmelerini durdurmak için az ÅŸey yaptığını söylemiÅŸ.

Haberde düÅŸünce kuruluÅŸu EDAM'ın (Ekonomi ve Dış Politika AraÅŸtırma Merkezi) son dönemde hazırladığı bir rapordan da bahsediliyor ve raporun IŞİD'in Türkiye'de açık olarak para topladığına dair kaygıları artırdığı belirtiliyor.

Dombey haberin sonlarında, rehinelerine yönelik tehdit karşısında dikkatli olan Ankara'nın zor bir durumda olduÄŸunu yazıyor.

Haber, Kilis'teki Mahmut adlı kiÅŸinin sözleriyle sona eriyor: "Türkiye onların bu kadar kötü olduÄŸunu bilmiyordu. Türkiye IŞİD'in gerçek yüzünü bilmiyordu."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.