Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze ''bina mezarlığına'' döndü

Gazze'deki molozların kaldırılması için acilen 30 milyon dolara ihtiyaç var.



Filistin Bayındırlık Bakanlığı MüsteÅŸarı Naci Serhan, yaptığı açıklamada, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından meydana gelen hasara deÄŸinerek, "Gazze Åžeridi'nin moloz yığınının temizlenmesi için acilen 30 milyon dolara ihtiyaç var. Bölgedeki ablukanın tamamen kalkması ve sınır kapılarının açılması halinde, ilk önce bölgenin molozdan arındırılması gerekiyor" dedi.

Ä°srail'in daha önceki saldırılarını ve bölgede meydana getirdiÄŸi tahribatı hatırlatan Serhan, "Ä°srail'in 2008 ve 2012'deki saldırılarının ardından da bu tür sorunlar yaÅŸanmıştı. Ä°srail, arkasında bir moloz yığını bırakmış, daha sonra bölge enkazdan temizlenmiÅŸti. Ancak bu sefer bölgeyi temizlemek ve yeniden yapılandırmak için abluka ve gerekli malzemelerin bölgeye giriÅŸi sorunuyla karşı karşıyayız" diye konuÅŸtu.

Serhan, bölgede neredeyse 3 milyon tona yakın molozun olduÄŸunu ifade ederek, "Bu korkunç bir rakam. Bölgenin bu miktardaki moloz yığınından temizlenmesi için gerekli teçhizatın saÄŸlanması halinde bile yaklaşık bir sene gerekli" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"ÇÖZÜM ÖNERÄ°LERÄ°"

Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı'nın bu meseleye çözüm bulmak için çeÅŸitli araÅŸtırmalar yaptığını aktaran Serhan, "Sunulan öneriler içerisinde bölgedeki molozla Gazze limanının geniÅŸletilmesi ya da sahil kesimi için dalgakıran inÅŸa edilmesi de yer alıyor" ifadesini kullandı.

Filistin Ekonomi Konseyi üyesi mühendislerin hazırladığı raporda ise inÅŸaat molozlarının öÄŸütülerek inÅŸaat malzemesi ya da yol yapımında kullanılabileceÄŸine iÅŸaret edildi.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Ekonomi Profesörü Muin Recep de molozların temizlenmesi ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesi için insan gücüne ihtiyaç duyulacağını belirterek, bunun da bölgede yeni bir iÅŸ imkanı sunabileceÄŸine deÄŸindi.

Molozun inÅŸaat malzemesine dönüÅŸtürülebileceÄŸini aktaran Recep, "Ancak arındırma iÅŸleminin bu iÅŸin mühendisliÄŸine uygun ÅŸekilde yapılması en önemli noktalardan birini teÅŸkil ediyor. Ayrıca gerekli malzemelerin de bölgeye giriÅŸi saÄŸlanmalı" ifadesini kullandı.

EVSÄ°Z KALAN FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ°LER

Öte yandan Åžucaiyye, Huzaa mahalleleri ile Refah kentinin doÄŸusundaki bazı bölgelerin neredeyse tamamen yıkıldığı Gazze Åžeridi'nde pek çok Filistinli evsiz kaldı. Åžucaiyye Mahallesi'nde yerle bir olmuÅŸ evinin karşısında kalan Salih Seker, içinde bulunduÄŸu durumu ÅŸu sözlerle dile getirdi:

"Bu devasa moloz yığınları ne olacak? Bunları kim temizleyecek? Sanırım sokakları bu milyonlarca ton moloz yığınından temizlemek için seneler gerekiyor."

Filistin Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı'nın verilerine göre, Gazze'de 51 gün devam eden Ä°srail saldırılarında, 17 bin 200 bina tamamen yıkıldı, 41 bin 350'si hasar gördü. Okul, saÄŸlık merkezi ve camilerin de hedef alındığı saldırılarda binlerce aile evsiz kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.