Sosyal Medya

Dünya

FT: Türkiye IŞİD'e karşı sınır kontrolünü sıkılaştırıyor

Financial Times, Türkiye'nin IŞİD'e akan maddi desteği ve militanların geçişini önlemek adına Suriye sınırındaki kontrolü sıkılaştırdığını yazdı.



Gazete, Türkiye'nin müttefikleri tarafından IŞİD'e karşı tedbirlerini artırması yönünde yeni baskılarla karşı karşıya olduÄŸunu belirtiyor.

Daniel Dombey imzasıyla ve Reyhanlı mahreciyle yazılan haberde, Türkiye'nin attığı adımların sınırda mal kaçakçılığı ve cihatçı militanların geçiÅŸini görünür biçimde azalttığı aktarılıyor.

Gazete, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ve Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron'ın bugün baÅŸlayacak Nato zirvesinde Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'la IŞİD konusunu tartışmalarının da beklendiÄŸini, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ınsa toplantı ardından görüÅŸmeler yapmak üzere Türkiye'ye gideceÄŸini belirtiyor.

Dombey, Reyhanlı'daki bir otelde Suriyeli silahlı muhalif gruplardan Liva el-Hak'ın Hani adlı bir militanıyla da görüÅŸmüÅŸ.

Hani, 'artık daha az sayıda savaÅŸçının Türkiye sınırından geçebildiÄŸini' söylemiÅŸ: "Önceden bir odada bizden 10 kiÅŸi vardı. Åžimdi sadece dört kiÅŸi var."

Ancak Hani, IŞİD militanlarının hâlâ Reyhanlı üzerinden geçiÅŸ yapabildiÄŸinde ısrar etmiÅŸ: "Ä°ki ya da üç günlüÄŸüne kasabaya geliyorlar. Uzun kalmıyorlar. Reyhanlı'da ÅŸu anda daha az sayıda savaÅŸçı var."

'Türkiye'nin daha fazla istihbarat desteÄŸine ihtiyacı var'

Haberde Türkiye'nin IŞİD'e karşı tedbirlerini artırırken müttefiklerinin daha fazla iÅŸbirliÄŸine ihtiyacı olması nedeniyle ÅŸikayetçi olduÄŸu yazıyor.

Reyhanlı sınırı kapısında uzun kuyruklar halinde bekleyen kamyonların sürücülerinin, yeni tedbirler kapsamında depolarını daha ucuz Suriye mazotuyla doldurmalarının engellemesine tepki gösterdiklerini belirtiyor Financial Times.

Bir kamyon sürücüsü ÅŸöyle konuÅŸmuÅŸ: "Para IŞİD'e gidiyor diye mazot kaçakçılığını yaklaşık iki ay önce durdurdular."

Gazeteye konuÅŸan, ismi açıklanmayan bir yetkili, "Sakallı bütün adamlar IŞİD veya El Kaide'den deÄŸiller" demiÅŸ ve 'savaÅŸanlar arasında uluslararası destekli kiÅŸileri belirlemenin zor olduÄŸunu' söylemiÅŸ.

Yetkilinin IŞİD'in daha önceden Hatay'daki evlerde bulunduÄŸunu kabullendiÄŸini yazıyor gazete.

"Yetkili, IŞİD'in daha önceden, Reyhanlı'nın bulunduÄŸu Hatay'daki güvenli evlerde faaliyet göstermiÅŸ olduÄŸunu kabul ediyor ve özellikle de savaÅŸçıların geldiÄŸi Batı Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden çok daha fazla istihbaratın verilmesinin ÅŸart olduÄŸunu söylüyor: 'Bu ayrıca sadece devriye gezme veya dikenli tel örgüyle ilgili de deÄŸil. DoÄŸru istihbarata sahip olmaya ve bu adamları zamanında yakalamaya ihtiyacınız var. Bu, hiçbir zaman yüzde 100 korunan bir sınır olmadı."

Gazeteye konuÅŸan ve ismi belirtilmeyen bir uluslararası diplomatsa 'Türkiye'nin, IŞİD'e karşı çalıştığını daha fazla göstermesi için baskı altında olduÄŸunu' söyledikten sonra eklemiÅŸ: "Ancak Türkiye 49 rehine ve baÅŸka bir misilleme tehlikesi nedeniyle çeliÅŸki yaşıyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.