Sosyal Medya

Dünya

Nükleer müzakereler devam ediyor

ABD ve İran, Cenevre’de nükleeri sürdürüyor. Ekim ayına kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılması hedefleniyor.



AFP’nin ABD DışiÅŸleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Bill Burns liderliÄŸindeki ABD heyeti, PerÅŸembe ve Cuma Cenevre’de Ä°ranlı yetkililerle nükleer müzakerelerde bulunacak.

Washington yönetimi, cuma günü Ä°ran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında Ä°ran bankaları, hava yolu ÅŸirketleri ve nakliye ÅŸirketlerinin de bulunduÄŸu 25'i aÅŸkın ÅŸirket ve kiÅŸiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ise ABD'nin ülkesine yönelik yaptırım kararının nükleer müzakerelerin ruhuna aykırı olduÄŸunu, buna raÄŸmen görüÅŸmelere dair iyimserliÄŸini koruduÄŸunu belirtti.

Hafta başında da Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarifi, Avrupa BirliÄŸi DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile olumlu bir görüÅŸme yaptığını söylemiÅŸti. Zarifi, Kasım ayına kadar Ä°ran’ın nükleer politikası konusunda kapsamlı bir anlaÅŸmaya varabilecekleri konusunda umutlu olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Ä°ran ile nükleer müzakereler uzatılmıştı

ABD, Rusya, Çin, Büyük Britanya, Fransa ve Almanya’dan oluÅŸan P5+1 ülkeleri ile Ä°ran arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaÅŸmaya göre, tarafların 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaÅŸmaya ulaÅŸması öngörülüyordu. Müzakereler Temmuz ayında varılan anlaÅŸma ile 4 ay daha uzatılmıştı.

Nükleer programının barışçıl olduÄŸunu savunan Ä°ran, kendilerine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

P5+1 ülkeleri ise Ä°ran'ın nükleer silah üretme kapasitesini sınırlandırmak istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.