YaÅŸam
Demirtaş: Kürtlerin ortak ordusu olmalı
'Şengal’de petrol kuyuları olsaydı bütün dünyada kıyamet kopardı' diyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dört ülkenin topraklarına bölünmüş olan Kürt halklarının kendi öz savunma gücü için ordulaşmaya gitmesinin tartışılması gerektiğini söyledi
IŞİD saldırıları sonucu topraklarını bırakarak kaçan Ezidilerin durumuna dikkat çekmek üzere Diyarbakır’da DTK binasında bir basın toplantısı düzenleyen HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, uluslararası toplumu Ezidilerin dramı karşısında sessiz kalmakla suçladı.
CoÄŸrafyanın kadim halkları olarak zorlu günlerden geçtiklerini ve OrtadoÄŸu’nun kan gölüne döndüÄŸünü belirten DemirtaÅŸ, uluslararası toplumun sessizliÄŸini ‘çirkin’ olarak nitelendirdi.
“Åžengal petrol kuyuları ile dolu olsaydı bütün dünyada kıyamet kopardı. Ancak Åžengal bir inanç merkezi. 25 bin Ezidi göç etti. ÇaÄŸrımız petrole tapanlara deÄŸil insanlığını yitirmeyenleredir. Tüm Kürdistan halklarına da çaÄŸrı yapıyoruz. Ulusal birlik sadece siyasi birlik deÄŸil. Gerekirse bu barbarlığa karşı ortak ordulaÅŸmaya bile gidilmesi tartışılmalıdır. OrtadoÄŸu’daki toplulukların kendi öz savunma birliklerini oluÅŸturmaları tarihsel bir zorunluluktur.”
‘Hükümet adım atmalı’
Tüm imkânlarıyla Åžengal halkının yanında durduklarını ve baÅŸlattıkları kampanyalarla Ezidilerin barınma ve diÄŸer ihtiyaçlarını karşıladıklarını da söyleyen DemirtaÅŸ, hükümete de çaÄŸrıda bulundu:
“Yardım için verilecek bir ayakkabının bir ekmeÄŸin karşılığı vardır. Tüm duyarlı halklardan destek olmalarını bekliyoruz. Burada hükümete de düÅŸen ÅŸeyler var. Vergimizin yüzde 99’unu merkezi hükümet alıyorsa buradaki duruma destek vermek durumundadır. Zaho ve Duhok’taki kamplar için de söz vermiÅŸlerdi. Bu görev DışiÅŸleri Bakanlığı’na düÅŸüyor. Buradan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’na da çaÄŸrı yapıyoruz, Türkiye’nin mülteci meselesine uluslararası hukuk çerçevesinde eÄŸilmesi gerekiyor.”
Åžengal’e özel statü
Irak Kürdistan Özerk Bölge Yönetimi’nin Åžengal’e özel bir statü vermesi gerektiÄŸini de savunan Selahattin DemirtaÅŸ, Ezidilerin kendi savunma güçlerinin olması gerektiÄŸini söyledi. DemirtaÅŸ Eylül ayı sonunda Amerika’ya giderek uluslararası platformlarda meseleyi gündeme getirmeyi planladıklarını, ayrıca Avrupa ülkelerine ve Süleymaniye, Erbil ve Kandil’e de gitmeyi planladıklarını belirtti.
Konuyla ilgili bir gün önce Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selahattin DemirtaÅŸ, hükümetin Ezidilere adil davranmadığını belirtip ÅŸunları söylemiÅŸti:
"Suriye'de ilk iç savaÅŸ çıktığı günlerde hükümet mültecileri almak konusunda çok hevesliydi. Mülteciler üzerinden Suriye politikası ÅŸekillendirilecekti. Neredeyse Türkiye'ye gelsinler, diye turlar düzenlenecekti. Milyonlarca insan Türkiye'ye geldi, hepsi periÅŸan oldu, Esad devrilmedi. Ä°nsanlık dışı koÅŸullarda yaşıyorlar. Åžimdi Türkiye Ezidileri istemiyor, biz de belediyelerimizin kısıtlı imkânlarıyla, gönüllü destekle bir yere kadar yürütebiliyoruz. Gelen kiÅŸilerin dinine, mezhebine bakılmadan politik olarak deÄŸerlerine bakılıyor. Ezidiler, ÅŸimdi Türkiye için politik olarak para etmiyor. Hükümet bu konuda ayrımcılık yapıyor, bu da büyük haksızlık tabii."
‘Biz sahip çıkmazsak kimse çıkmaz’
Toplantıya katılan Demokratik Toplum Kongresi EÅŸbaÅŸkanı Ahmet Türk de, IŞİD ve emperyalist güçlerin saldırısının Kürtlerin kazanımlarına yönelik olduÄŸunu söyledi. Bu kazanımların korunması için de çaÄŸrıda bulunan Türk, Kürtlerin birbirlerine sahip çıkması gerektiÄŸini belirtti.
“Dört parçadaki Kürt coÄŸrafyalarındaki parti ve yöneticilere sesleniyorum. Biz kendi insanımıza sahip çıkmazsak baÅŸkası çıkmayacaktır. KardeÅŸlerimizle dayanışmayı ve mücadeleyi geliÅŸtirmek zorundayız. Bütün Kürt hareketlerinin birlik olarak bu saldırıyı karşılayacağı bir ortaklaÅŸma zorunluluktur.”
“Ezidiler vatanlarında kalmalı’
Demokratik Bölgeler Partisi EÅŸbaÅŸkanı Kamuran Yüksel ise IŞİD karşısında tutunabilmenin çok zor olduÄŸunu bildiÄŸini ancak buna karşın Ezidilerin vatanlarını terk etmeyerek savaÅŸmaları gerektiÄŸini söyledi.
Henüz yorum yapılmamış.