Sosyal Medya

Dünya

Bir Amerikalı neden Suriye'de savaşmaya gider?

ABD Ulusal Anti-Terör Merkezi'nin verilerine göre, yaklaşık 100 Amerikan vatandaşı Beşar Esad hükümetine karşı savaşmak üzere Suriye'ye gitmiş bulunuyor.



ABD'nin yanı sıra Fransa ve Ä°ngiltere gibi Avrupa ülkelerinden Suriye'ye savaÅŸmak için gidenlerin sayısı daha da fazla.

Douglas McAthur McCain, iç savaÅŸa katılmak üzere Suriye'ye giden ve Ä°slamcı militanların yanında savaşırken ölen Amerikalılardan sadece biri.

Minnesotalı McCain'in yanı sıra Nicole Lynn Mansfield ve Moner Muhammed Ebu Salha da Suriye'de ölenler arasında.

Hükümet güçlerine karşı bir saldırı sırasında ölen Mansfield, sonradan Müslüman olan 33 yaşında bir kadındı. 22 yaşındaki Ebu Salha ise isyancı Nusra Cephesi'ne katılmış ve intihar saldırısında yer almıştı.

Bu kiÅŸilerin her biri ABD'nin farklı bölgelerinden gelmiÅŸ ve farklı nedenlerle ÅŸiddete yönelmiÅŸler.

Ä°nternete baÅŸvuruluyor

Bu yola giriÅŸleri ise genellikle benzerlik gösteriyor. ÖrneÄŸin bol miktarda içeriÄŸin bulunduÄŸu internete yönelmiÅŸler.

2011'de Yemen'de bir insansız hava aracı saldırısı ile öldürülen radikal imam Anwar el-Awlaki iyi Ä°ngilizce konuÅŸuyor, 'Inspire' adlı bir derginin editörlüÄŸünü yapıyordu. Boston Maratonu bombalama olayının ÅŸüphelilerinden Tamerlan ve Dzhokhar Çarnayev'in bu dergiden esinlenerek kendi patlayıcılarını yaptıkları iddia ediliyor.

Yakın zamanda ise Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) 'Dabiq' adında Ä°ngilizce bir dergi çıkarmaya baÅŸladı.

Dergi, parlak grafiklerle, denetleme noktalarında siyah bayraklı militan fotoÄŸraflarıyla geniÅŸ bir kitleye seslenmeye çalışıyor.

ABD'de ya da Ä°ngiltere'de yaşıyor olsun bu bireyler internet üzerinden alışveriÅŸ de yapıyor.

Ä°ngiltere'nin Birmingham kentinden iki kiÅŸi, Yusuf Zübeyir Server ile Muhammed Nahin Ahmed 'Yeni BaÅŸlayanlar Ä°çin Ä°slam' adlı kitabı satın almış ve Suriye'ye gitmiÅŸlerdi. Daha sonra terör suçlamasını kabul ettiler.

Twitter, Skype yoluyla irtibat

Suriye'ye gidenlerin çoÄŸu internette tanıştıkları kiÅŸilerden yardım alıyor. Bu iliÅŸki önce Twitter'da baÅŸlıyor.

Aşırılık yanlısı örgütlerle mücadeleyi amaçlayan bir kuruluÅŸ olan Muflehun'un yöneticisi Humera Khan ÅŸöyle diyor:

"IŞİD görevlisi, kiÅŸiyle iyi iliÅŸkiler kuruyor. Onun ilgili olduÄŸunu gördüÄŸünde Twitter devre dışı bırakılıyor ve elektronik posta ile Skype yoluyla irtibata geçiliyor."

Suriye'deki yabancı cihatçı sayısı:

Tunus: 3000
Ä°ngiltere: 400
Belçika: 250
Hollanda: 120

Kaynak:Foreign Fighters in Syria, Richard Barrett, Soufan Group

Suriye'ye giden cihatçılar ayrıca kendilerinden önce oraya gitmiÅŸ ve video görüntüleri yayımlamış olanlardan da etkileniyor. ÖrneÄŸin Ebu Salha da intihar saldırısından önce bir video yayımlamıştı.

Fakat interneti kullananlar sadece onlar deÄŸil. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı da IŞİD militanlarını karalayarak insanları caydırmaya çalışıyor.

Ä°ngiltere'de de yetkililer internet üzerinden radikalizme karşı mücadele yürütüyor. Sunday Telegraph gazetesine yazdığı makalede BaÅŸbakan David Cameron "46 IŞİD videosu da dahil olmak üzere terörle ilgili 28 bin materyalin internetten kaldırıldığını" açıklamıştı.

Ä°stanbul üzerinden

Yabancı cihatçıların Suriye'ye geçmek için kullandığı yollardan biri de Ä°stanbul. Uzmanlar bir tatil ülkesi olarak Türkiye'ye seyahat etmenin kolaylığını vurguluyor.

Birçok Amerikalı da bu yolu kullanıyor. 23 yaşındaki Teksaslı Michael Wolfe de bunlardan biriydi. Suriye'ye gitmek üzere önce Kopenhag'a sonra da Türkiye'ye geçmeyi planlamıştı. Fakat seyahat danışmanı olarak baÅŸvurduÄŸu kiÅŸi gizli FBI ajanıydı. 17 Haziran'da Houston havaalanında tutuklandı. Mahkemenin "teröristlere maddi destek sunmaya kalkıştığı" yönündeki suçlamasını kabul etti.

Bir kez Türkiye'ye varıldı mı, bir otobüsle Suriye sınırı yakınlarına gitmek kolay görünüyor. Ä°ÅŸte ABD'den Suriye'ye uzanan yol...

Kafa kesmesiyle bilinen radikal bir gruba katılma düÅŸüncesi bazılarına korkunç gelebilir. Bu Amerikalılar ise olaya farklı bakıyor. Bir uzmanın ifadesiyle "Onlar Suriye'yi cennet olarak görüyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.