Sosyal Medya

Kültür

Yemen'de yeni hükümet kuruluyor

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, 'ülkenin krizden çıkması için' bir hafta içerisinde yeni hükümetin kurulması ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi kararı aldı.



CumhurbaÅŸkanlığı sarayında yapılan toplantı sonrası konuÅŸan Hadi, ülkedeki gerilimin son bulması için bir hafta içerisinde yeni hükümetin kurulması ve benzin fiyatlarının düÅŸürülmesine karar verdiÄŸini ilan etti.

Güney bölgesindeki ayrılıkçı gruplar ve Husilere, kurulacak yeni hükümete katılmaları çaÄŸrısında bulunan Hadi,  bütün grupların içiÅŸleri, dışiÅŸleri, maliye ve savunma bakanlıklarında bakan ve yönetici olarak seçilme hakkı olduÄŸunu vurguladı.

Kurulacak yeni hükümette tarafların bütün bakanlıklara aday iki isim önermesi ve bu isimlerden birinin seçilmesinin cumhurbaÅŸkanı ve baÅŸbakan tarafından karar verileceÄŸi ÅŸartı koyduÄŸunu kaydeden Hadi, "Aldığımız bu karar zayıflıktan kaynaklanmıyor. Bu Yemen'in çıkarları içindir. Bu durumun kaybeden veya kazanan tarafı yoktur, kazanan sadece vatandır" dedi.

"Ordumuz Yemen'in güvenliÄŸi için savaÅŸmaya hazırdır" diyen Hadi, Husilerin Amran'dan çekilmesini ve el Cevf'teki çatışmaları da durdurmalarını istedi. Hadi ayrıca, göstericilerden baÅŸkent Sana'daki çadırlarını da kaldırmalarını talep etti.

Husiler reddetti

Husilerin talepleri arasında elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıt zamlarının geri çekilmesi, hükümetin Hadi tarafından feshedilerek yeni bir kabinenin kurulması ve Husilere 5 bakanlık koltuÄŸu verilmesi bulunuyordu.

Hadi tarafından Husiler ile uzlaÅŸmayı saÄŸlamak amacıyla yeniden görevlendirilen komite pazar günü çalışmalara baÅŸlamıştı.

BaÅŸbakan Yardımcısı Ahmed Bin Dagar baÅŸkanlığındaki komite ülkede yaÅŸanan krize çözüm bulmak amacıyla Husilerle iletiÅŸime geçecekti.

BMGK ÅŸiddete son verilmesi çaÄŸrısı yapmıştı

BM Güvenlik Konseyi, Yemen'deki Åžii Husi Hareketi'ne "hükümeti düÅŸürmek amacıyla gerçekleÅŸtirdikleri düÅŸmanlıklara son verilmesi" çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

BMGK, 29 AÄŸustos Cuma günkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Yemen'de yönetim karşıtı Åžii Husi Hareketi'ne çaÄŸrıda bulunarak "düÅŸmanlıkların sona erdirilmesini" istedi, yabancı ülkeleri de "Yemen'de istikrarsızlığı teÅŸvik ederek, ülkeye müdahale etmemeleri" konusunda uyardı.

BMGK toplantısında, Yemen'deki son durumla ilgili brifing veren BM Genel Sekreteri'nin Yemen Özel Danışmanı Benomar, son olaylarla Yemen'deki geçiÅŸ sürecinin riske girdiÄŸini ifade etti. 

GeçitÄŸimiz cuma günü Yemen'de yönetim karşıtı Åžii Husi Hareketi, baÅŸkent Sana'daki Havalanı Caddesi'ndeki Ä°çiÅŸleri Bakanlığı önünde, "yönetimin düÅŸmesi" isteÄŸiyle gösteri düzenlemiÅŸti.

Aynı saatlerde yine baÅŸkent Sana'da, Husi Hareketi lideri Abdulmelik Husi'nin çaÄŸrısıyla sivil itaatsizlik eylemleri baÅŸlatan grupları protesto gösterileri düzenlemiÅŸti.

Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinde bulunan Husi Hareketi, Ä°ran'ın Kum kentinde eÄŸitim gören Hüseyin Bedreddin Husi tarafından 1992'de kuruldu. 

Bedreddin Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliÄŸini Abdulmelik Husi'nin yaptığı Husiler ile Yemen ordusu  arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaÅŸanıyor. 

Yemen'in baÅŸkenti Sana'da Husiler hükümet karşıtı gösterilerine devam ederken, caddelere kurdukları çadırlarda hükümetin istifası için eylemlerini sürdürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.