Sosyal Medya

Dünya

Hamas'ın hiçbir talebi yerine getirilmedi

İsrail Başbakanı Netanyahu, "Hamas'ın hiçbir talebi yerine getirilmedi" dedi.



Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, Ä°srail ile Filistinli gruplar arasında varılan ateÅŸkese iliÅŸkin "Hamas'ın hiçbir talebi yerine getirilmedi. Liman, havaalanı,tutuklanan kiÅŸiler, hiçbiri yerine getirilmedi" dedi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze saldırıları sırasında, askerlerin kaçırılması ya da öldürülmesinin önüne geçmek için ordunun, Gazze'nin içlerine doÄŸru ilerlemesini istemediÄŸini belirtti.

Netanyahu, Ä°srail'in Kanal 2 televizyonunda yaptığı açıklamada, 7 Temmuz'da havadan baÅŸlayan, 17 Temmuz'da karadan devam eden ve 26 AÄŸustos'ta ateÅŸkesle sonuçlanan Gazze saldırılarına iliÅŸkin bilgiler verdi.

BaÅŸbakan Netanyahu, "Gazze'deki tünellerle baÅŸ ettikten sonra Ä°srail askerlerinin kaçırılması ya da öldürülmesinin önüne geçmek için ordunun, Gazze'nin derinliklerine ilerlemesini istemedim. Havadan vurmak varken yeniden karadan asker sokulmasına gerek kalmadı" dedi.

Saldırılar sırasında Hamas'ın güçlü bir ÅŸekilde vurulduÄŸunu söyleyen Netanyahu, bölgede hala tehlikelerin olduÄŸunu, Lübnan Hizbullah'ı ile El Kaide'nin Golan sınırında bulunduÄŸunu belirtti.

Son zamanlarda Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas ile görüÅŸüp görüÅŸmediÄŸine dair Netanyahu, "Abbas ile doÄŸrudan görüÅŸmedim ancak daima iletiÅŸim söz konusu" diye konuÅŸtu.

Netanyahu, Ä°srail ile Filistinli gruplar arasında varılan ateÅŸkese iliÅŸkin de "Hamas'ın hiçbir talebi yerine getirilmedi. Liman, havaalanı, (Ä°srail askeri Gilad) Åžalit takasıyla bırakıldıktan sonra tutuklanan kiÅŸiler, hiçbiri yerine getirilmedi" ifadelerini kullandı.

AteÅŸkes konusunda bağımsız davrandığı yönündeki eleÅŸtiriler hakkında Netanyahu, "Bana ateÅŸkes konusunda karar alma yetkisi verilmiÅŸti. Kararı, Savunma Bakanı ve Genelkurmay BaÅŸkanı ile aldım" diye konuÅŸtu.

Hamas'dan açıklamalara cevap

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu'nun, ordunun Gazze'de ilerlemesini istemediÄŸi yönündeki açıklamalarını, "Ä°srail ordusunun, Filistin direniÅŸi karşısındaki maÄŸlubiyetinin açık itirafı" ÅŸeklinde nitelendirdi.

Ä°srail, yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmiÅŸti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden Ä°srail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuÄŸunda yürütülen görüÅŸmelerle 26 AÄŸustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateÅŸkesle son vermiÅŸti.

Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 578'i çocuk 2 bin 147 kiÅŸi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kiÅŸi yaralandı. Ä°srail tarafından ise 66 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu iÅŸçi olmak üzere 71 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.