Sosyal Medya

Dünya

İsrailli bakandan 'diplomatik intifada' uyarısı

İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni, Netanyahu'ya uyarıda bulundu.



Ä°srail Adalet Bakanı Tzipi Livni, Binyamin Netanyahu baÅŸkanlığındaki Ä°srail hükümetinin, müzakereler kapsamında Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'la görüÅŸmeyi reddetmesi durumunda "diplomatik intifada" ile yüzleÅŸmek durumunda kalacağı uyarısında bulundu.

Livni, Ä°srail'in Kanal 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, BaÅŸbakan Netanyahu'nun diplomatik müzakerelere baÅŸlaması gerektiÄŸini söyledi.

"Filistin birlik hükemeti gibi, kendisi ile ÅŸiddet arasına mesafe koyanlarla görüÅŸmeliyiz" diyen Livni, Netanyahu'nun Hamas'la dolaylı müzakerelerde bulunmasına raÄŸmen, Abbas'la görüÅŸmeyi reddetmesini "absürt" bir durum olarak niteledi.  

Abbas'ın, Batı Åžeria'da intifadanın önünde bir duvar gibi durarak bunu önlediÄŸini savunan Livni, Ä°srail hükümetinin bu durumun farkında olduÄŸunu belirtti.

Abbas, Fetih Hareketi ve Gazze'yi yöneten Hamas ile haziran ayında birlik hükümeti kurmuÅŸ, Ä°srail ise Hamas'ın hükümette yer almasına karşı çıkmıştı.

Ä°srail, yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmiÅŸti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden Ä°srail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuÄŸunda yürütülen görüÅŸmelerle 26 AÄŸustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateÅŸkesle son vermiÅŸti.

Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 578'i çocuk 2 bin 147 kiÅŸi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kiÅŸi yaralandı. Ä°srail tarafından ise 66 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu iÅŸçi olmak üzere 71 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.

Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları ise en az 131 Ä°srail askerinin öldürüldüÄŸünü açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.