Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ruhani yeni yaptırımlara tepkili

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ABD'nin ülkesine yönelik yaptırım kararının nükleer müzakerelerin ruhuna aykırı olduğunu, buna rağmen görüşmelere dair iyimserliğini koruduğunu belirtti.



Tahran'da basın toplantısı düzenleyen Ruhani, ABD’nin Ä°ran’a yeni yaptırımlarının yasadışı olduÄŸunu, nükleer müzakerelerin özüyle uyum saÄŸlamadığını ve karşılıklı güvene katkı saÄŸlamadığını açıkladı.

Ruhani, Ä°ran halkının ABD’ye güvenmediÄŸini ve ABD’nin izlediÄŸi politikanın iki ülke arasındaki güveni sarstığını söyledi. 

Washington yönetimi, cuma günü Ä°ran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında Ä°ran bankaları, hava yolu ÅŸirketleri ve nakliye ÅŸirketlerinin de bulunduÄŸu 25'i aÅŸkın ÅŸirket ve kiÅŸiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı.

'Müzakereler sonuçsuz kalır'

Ä°ran’ın Ä°ngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV’nin haberine göre, Ä°ran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Huseyin Nakavi, ABD yönetiminin, Ä°ran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, 25'i aÅŸkın ÅŸirket ve kiÅŸiye yeni yaptırımlar getirmesinin, nükleer müzakereleri sonuçsuz bırakacağını söyledi.

Amerikalılar'ın çifte standart politikası uyguladığını ve müzakerelerde verdikleri taahhütleri ihlal ettiÄŸini öne süren Nakavi, "Bu yaklaşımlar müzakereleri çıkmaza sokacaktır. Amerikalılar’ın bu tarz yaklaşımlara son vermemesi ve  ambargoları kaldırmaması, müzakereci tarafın iyi niyet taşımadığının göstergesidir. Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti 5+1 ülkelerini bu konuda uyarmalıdır” diye konuÅŸtu.

Rusya Ä°ran'a iki nükleer santral inÅŸa edecek

ABD'nin cuma günü açıkladığı yaptırım kararının ardından Ä°ran Atom Enerjisi Kurumu (Ä°AEK) BaÅŸkanı Ali Ekber Salihi, Rusya’nın BuÅŸehr’de 2 yeni nükleer santral inÅŸa edileceÄŸini bildirdi.

Merkezi baÅŸkent Tahran’da bulunan yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın haberine göre Salihi, BuÅŸehr nükleer santralinin su arıtma tesisinin açılışında yaptığı konuÅŸmada, yakın zamanda Rusya ile Ä°ran’ın güneyindeki BuÅŸehr kentinde iki yeni nükleer santral inÅŸa edilmesi için anlaÅŸma imzalayacaklarını söyledi.

Salihi, “Ä°AEK BaÅŸkan Yardımcısı ÅŸu anda Moskova’da pazarlıklarını sürdürüyor. Ä°ran ve Rusya arasında yeni nükleer enerji santrallerinin kurulmasına iliÅŸkin anlaÅŸmanın önümüzdeki ay Ruhani ve Putin arasında yapılacak görüÅŸme öncesinde imzalanacak” diye konuÅŸtu. Moskova'da bulunan Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in de konuyla ilgili Rus yetkililerle görüÅŸmeler yaptığı bildirildi.

Mart ayında Rusya’nın Rosatom Atom Enerjisi Kurumu ve Ä°ran arasında BuÅŸehr’de en az iki yeni nükleer santralin kurulmasına iliÅŸkin ön anlaÅŸmaya varılmıştı. Ä°ran'ın BuÅŸehr kentinde nükleer güç Ä°stasyonu, Ä°sfahan'da uranyum dönüÅŸtürme, Natanz'da uranyum zenginleÅŸtirme, Arak'ta ağır su tesisleri bulunuyor.

Dolar yerine ruble ve rial

Ä°ran ve Rusya Ortak Ticaret Odası EÅŸ BaÅŸkanı Esedullah Asgeroladi, iki ülke ortak ticaretinde dolar yerine ruble ve riali kullanmayı hedeflediklerini açıkladı.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre,  Ä°ran ve Rusya Ortak Ticaret Odasının Ä°ranlı EÅŸ BaÅŸkanı Esedullah Asgeroladi, Rusya ile ticareti geliÅŸtirme çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ä°ranlı giriÅŸimcilerin son günlerde Rusya piyasalarına girmek için görüÅŸmelerini sürdürdüklerini belirten Asgeroladi,  "Rusya piyasalarına girmek için iki temel sorun söz konusudur, bunlardan biri iki ülke arasında ulaÅŸtırma meselesi ve diÄŸeri döviz transferi sorunudur. Ä°ki ülke ortak ticaretinde dolar yerine ruble ve riali kullanmayı hedefliyoruz" dedi.

Batı ile Rusya ilişkileri gergin

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle birlikte ABD ve Avrupa ülkeleri Rusya'ya yaptırım kararı almıştı.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden "gıda, tarım ürünü ve ham madde" alımını bir yıllığına yasakladmasıyla birlikte kriz daha da büyüdü. 

AB Komisyonu BaÅŸkanı Barroso, Ukrayna'daki krize Rusya'nın yaklaşımını eleÅŸtirdi. Barroso, "AB liderleri yeni gerginlik karşısında yeni yaptırımlar için hazır olmalı" dedi.

Ä°ran ile nükleer müzakereler uzatılmıştı

Ä°ran ile P5+1 ülkeleri arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaÅŸmaya göre, tarafların 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaÅŸmaya ulaÅŸması öngörülüyordu.

Müzakereler Temmuz ayında varılan anlaÅŸma ile 4 ay daha uzatılmıştı.

Nükleer programının barışçıl olduÄŸunu savunan Ä°ran, kendilerine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

P5+1 ülkeleri ise Ä°ran'ın nükleer silah üretme kapasitesini sınırlandırmak istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.