Sosyal Medya

Dünya

Hollanda: Cihatçıların vatandaşlığı geri alınacak

Hollanda, Suriye ve Irak'taki aşırı dinci terör gruplarına katılanların vatandaşlığını geri almaya hazırlanıyor.



Cihatçıların sosyal medyadaki faaliyetlerinin izlenmesi amacıyla özel bir polis timi oluÅŸturuluyor.

Hollanda Hükümeti, "nefret söylemi ve radikalizmle mücadele" konusunda hazırlanan önlemler paketini kabul etti.

Bakanlar kurulu kararı BaÅŸbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher ile Güvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten tarafından parlamentoya iletildi.

Her iki bakan da cihat hareketinin Hollanda'nın demokrasi anlayışına ters olduÄŸunu vurguladı. Bakan Opstelten, özgürlüklerin, hukukun üstünlüÄŸünü yok saymak için kullanılamayacağını belirtirken, Ascher de, "Hukukun üstünlüÄŸünü tavizsiz savunacağız" dedi.

Bakanlar kurulunda kabul edilen önlemler paketine göre, IŞİD ve el Nusra gibi terör örgütlerine katılan Hollandalıların vatandaÅŸlığı geri alınacak. Vatansız kalmaları önlemek amacıyla bu uygulamaya ilk aÅŸamada çifte vatandaÅŸlığı bulunanlar için geçerli olacak.

Hollanda vatandaşı olup da herhangi bir terör kampında eÄŸitim gören ya da eÄŸitmenlik yapanlar vatandaÅŸlığını kaybedecek.

Yeni bir yasal düzenleme ile Hollanda'ya dönen cihatçılar yakından izlenecek. Bu kiÅŸiler için günlük olarak polise bildirim zorunluluÄŸu getirilecek. Terör örgütlerine yakın kiÅŸi ve kuruluÅŸlarla görüÅŸmeleri yasaklanacak.

Yapılan takipler sonucu terör örgütleriyle bağı saptanan kiÅŸilerin sorunlu bölgelere seyahat etmeleri durumunda pasaportları iptal edilecek. "Geçersiz pasaport" uyarısı nedeniyle hava alanlarından geri çevrilecekler.

Kabul edilen önlemler paketine göre Hollanda, cihat gruplarına katılan vatandaÅŸları konusunda diÄŸer AB ülkeleriyle bilgi alış veriÅŸinde bulunacak. Terör örgütü üyelerinin seyahat hareketleri gözlemlenecek. Seyahat bilgileri düzenli olarak kaydedilip saklanacak.

Sosyal medyada takip

Hollanda, cihatçıların sosyal medyadaki faaliyetlerini de yakından izleyecek. Alınan karar göre, ulusal polis bünyesinde uzman bir ekip oluÅŸturulacak. Bu özel ekip, savcılıkla iÅŸbirliÄŸi içinde cihatçıların sosyal medyada propaganda yapmasını engelleyecek.

Bu kapsamda internet saÄŸlayıcısı ÅŸirketlerden de yardım istenecek. Cihat propagandası içeren mesajlara izin veren ÅŸirketlerin durumu da incelenecek.

Kabul edilen önlemler paketi kapsamında, radikal akımlar konusunda bir uzmanlık merkezi oluÅŸturulacak. Belediyeler bünyesinde kurulacak bilgi platformu, radikalleÅŸmeyi izleyip bu konuda önlem alınmasını saÄŸlayacak.

Bu platform, özellikle eÄŸitim ve gençlik kurumlarında çalışan kiÅŸileri, çocukların radikalizme karşı korunması konusunda bilgilendirecek.

Ülkedeki imamlarla nefret ve ayrımcılık konularında düzenli olarak görüÅŸmeler yapılacak.

Nefret çaÄŸrısı yapan hatiplere AB vizesi verilmeyecek. Hükümet, radikal akımlar konusundaki "karşı seslerin" duyulması için destek olacak.

Hollanda, cihatçılarla mücadele için polis içerisinde de özel bir birim oluÅŸturdu. Resmi açıklamalara göre bu özel birimin yaptığı takip sonucu cihatçı gruplara katılmak isteyen 33 kiÅŸinin pasaportuna el kondu. 22 kiÅŸinin cihat yolculuÄŸu engellendi. 30 kiÅŸinin de sosyal ödeneÄŸi ve öÄŸrenci yardımı kesildi.

Wilders: Önlemler yetersiz

PerÅŸembe günü de Alman polisiyle yapılan iÅŸbirliÄŸi sonucu, cihat grupları için adam topladıkları belirtilen Lahey kökenli 3 kiÅŸi gözaltına alındı.

Güvenlik ve Adalet Bakanı Opstelten, cihatçılarla iliÅŸkisi saptanan 26 kiÅŸiyle ilgili soruÅŸturmanın da sürdüÄŸünü açıkladı.

Güvenlik ve Adalet Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, IŞİD ve el Nusra Cephesi bünyesinde 100 civarında Hollanda vatandaşı bulunuyor. 30 kiÅŸinin de bir süre bu gruplar içinde kaldıktan sonra Hollanda'ya geri döndüÄŸü belirtiliyor.

Kabinenin oy birliÄŸiyle benimsediÄŸi yeni önlemler paketine hükümet partilerinin yanısıra muhalefet partilerinin bir bölümü de destek veriyor.

Aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi (PVV) ise alınan önlemleri yetersiz buluyor. PVV lideri Geert Wilders'a göre açıklanan paket, terör grupları için "kolay lokma." Wilders, daha sert önlemler istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.