YaÅŸam
Kabine analizi: Dengeli 'seçim hükümeti'
Türkiye Cumhuriyeti'nin 62. Hükümetini kuran Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) içinde dengeleri riske etmemek ve 2015 seçimleri öncesinde zaafiyet yaratmamak adına "dengeli bir seçim kabinesi" kurdu.
Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın kabinesinden sadece 3 ismin dışarda kaldığı 62. hükümete 4 yeni isimle takviye yapan DavutoÄŸlu, böylece hem ErdoÄŸan hükümetinin gündemini devam ettireceÄŸi hem de tüm odağının gelecek parlamento seçimleri olduÄŸunu göstermiÅŸ oldu.
DavutoÄŸlu'nun kabinesinde göze çarpan en önemli deÄŸiÅŸiklik, baÅŸbakan yardımcılıklarında.
Beklentilerin tersine Bülent Arınç'ı baÅŸbakan yardımcısı olarak tutarak, "eskiler-yeniler" kavgasının daha da büyümesine engel olmak istediÄŸini gösteren DavutoÄŸlu, bu tartışmanın diÄŸer sembol ismi Yalçın AkdoÄŸan'ı da baÅŸbakan yardımcısı yaparak dengeyi koruyacağını taraflara iletmiÅŸ oldu.
Yalçın AkdoÄŸan'ın kabinedeki rolünün "çok amaçlı ve fonksiyonlu" olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
AkdoÄŸan, BeÅŸir Atalay'ın yürüttüÄŸü çözüm süreci dosyasını üstlenirken, bir yandan da CumhurbaÅŸkanlığı ile BaÅŸbakanlık arasında koordinasyonu da saÄŸlayacak bir isim olarak deÄŸerlendiriliyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi'ne 2012'de katılan Numan Kurtulmuş da başbakan yardımcısı olarak kabineye girdi.
DavutoÄŸlu'nun kabinesindeki 4 yeni isim
-
Yalçın AkdoÄŸan BaÅŸbakan Yardımcısı
-
Numan Kurtulmuş Başbakan Yardımcısı
-
Volkan Bozkır Avrupa Birliği Bakanı
-
Nurettin Canikli Gümrük ve Ticaret Bakanı
2013 sonunda yapılan deÄŸiÅŸiklikle kabineye giren Emrullah Ä°ÅŸler'in yerini dolduracak olan KurtulmuÅŸ, Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte dışardan atanan ikinci bakan olarak görev yapacak.
KurtulmuÅŸ, Babacan da kabinede kaldığı için asıl uzmanlık alanı olan ekonomi koordinasyondan sorumlu olamayacak.
DavutoÄŸlu'nun risk almak istemediÄŸi bir baÅŸka alan da ekonomi oldu. BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek'in küresel piyasalar nezdindeki güvenilirliÄŸinden yararlanmak isteyen BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, seçimler öncesinde bir ekonomik belirsizlik ya da yalpalanma algısı istemediÄŸini de göstermiÅŸ oldu.
DışiÅŸleri'ne ÇavuÅŸoÄŸlu, AB'ye Bozkır
DavutoÄŸlu'nun BaÅŸbakanlığa getirilmesi, DışiÅŸleri Bakanlığı ve AB Bakanlığı'nda zorunlu deÄŸiÅŸikliklere neden oldu. AB Bakanı olarak görev yapan ÇavuÅŸoÄŸlu diplomasinin başına geçerken, TBMM DışiÅŸleri Komisyon BaÅŸkanı Volkan Bozkır da AB Bakanlığı'na getirildi.
Her ikisi de yörük olan DavutoÄŸlu ve ÇavuÅŸoÄŸlu'nun son dönemde yakın çalıştıkları biliniyordu.
Ama ÇavuÅŸoÄŸlu'na bu makamı açan asıl geliÅŸmenin MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'ın elindeki hassas dosyalar nedeniyle bu göreve getirilmesine CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın karşı çıkması olduÄŸu Ankara'da konuÅŸulanlar arasında. Fidan'ın 2015 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili olarak Meclis'e girmesi ise giderek daha büyük olasılık kazanıyor.
DışiÅŸleri Bakanlığı'nda uzun yıllar diplomat olarak çalışan ve özellikle son dönemlerde AB konusunda uzmanlaÅŸmış olan Volkan Bozkır'ın AB Bakanlığı'na getirilmiÅŸ olması sürpriz sayılmamalı. AB Genel SekreterliÄŸi'nin yanısıra Türkiye'nin AB nezdindeki daimi temsilcisi olarak uzun yıllar görev yapan Bozkır'ın tercih edilmesi müzakere sürecinin yavaÅŸladığı bir süreçte Brüksel'e verilmiÅŸ olumlu bir mesaj olarak algılanıyor.
'Paralel yapı' ile mücadele
Kabinenin kilit iki bakanlığı olan Ä°çiÅŸleri ve Adalet bakanlıklarında da deÄŸiÅŸiklik yapılmaması dikkat çekti. Efkan Ala ve Bekir BozdaÄŸ, baÅŸta 12 Ekim'de yapılacak HSYK seçimleri olmak üzere ErdoÄŸan'ın ''paralel yapı'' olarak nitelediÄŸi Gülen hareketiyle mücadele sürecinin önemli aktörleri olmayı sürdürecekler gibi görünüyor.
Kabineden ayrılan 3 isim
Bir önceki hükümetten sadece 3 isim DavutoÄŸlu'nun kabinesinde yer alamadı.
Bunlar, baÅŸbakan yardımcıları BeÅŸir Atalay ve Emrullah Ä°ÅŸler ile Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı. Atalay'ın kabineden uzaklaÅŸmasında AKP Genel BaÅŸkanlığı için açıktan eski CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'ü tercih etmesi, Ä°ÅŸler'in ise genel performansı gerekçe gösteriliyor.
ErdoÄŸan'ın uzun yıllar avukatlığını yapan Yazıcı'nın ise ''paralel yapı ile mücadele'' konusundaki etkisizliÄŸinden kaynaklanan nedenlerle kabine dışı kaldığı kaydediliyor.
Yazıcı'nın yerine atanan Nurettin Canikli ise uzun yıllar etkin çalışmasına karşın ErdoÄŸan hükümetlerinde yer bulamamıştı. DavutoÄŸlu tarafından kabineye alınması bir jest olarak deÄŸerlendiriliyor.
Henüz yorum yapılmamış.