Sosyal Medya

Dünya

İsrail'in baskınları sürüyor

Gazze'de ateşkes sağlandı ancak Batı Şeria'daki İsrail baskıları sürüyor. İsrail ordusu, Batı Şeria'nın farklı kentlerinde bazı ev ve işyerlerine baskın düzenledi. Baskınlarda 12 Filistinli gözaltına alındı.



Filistin Esirler Cemiyeti yaptığı açıklamada, Ä°srail askerlerinin, Batı Åžeria'daki Tul Kerm'de beÅŸ, El Halil'de üç, Beytullahim'de iki ve Cenin ile Nablus'ta iki Filistinli'yi gözaltına aldığını duyurdu.

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre, Batı Åžeria'nın Nablus kentine baÄŸlı Birun beldesinde iki genci gözaltına alan Ä°srail askerleri Birun Lisesi Müdürü'nün evine de baskın düzenledi. Ä°srail askerlerinin, müdürü tehdit ettiÄŸi ve öÄŸrencilerin Yahudi yerleÅŸimcilerin araçlarına taÅŸ atmaları halinde kendisini gözaltına alacaklarını söyledikleri vurgulandı.

Beytullahim kentinin Beyt Ficar beldesinde bazı evlerde silah bulunduÄŸu gerekçesiyle arama yapan Ä°srailli askerlerin, iki Filistinli'yi gözaltına aldığı ifade edildi.

Ramallah'ın batı kesiminde yer alan Betilu beldesinde de evlere düzenlenen baskınlarda dört kiÅŸi gözaltına alındı.

Ä°srail askerleri dün Yahudi yerleÅŸimcilerin aracına taÅŸ attıkları iddiasıyla Filistinli öÄŸrencileri gözaltına almak için Birun Lisesi'ne baskın düzenlemiÅŸ, okulun bulunduÄŸu köye barikat kurarak giriÅŸ-çıkışları engellemiÅŸti.

Hamas üyelerine tutuklama

Ä°srail ordusu son operasyonlar sırasında 93 Hamas üyesinin tutuklandığını, 46 Hamas üyesinin soruÅŸturmanın ileri aÅŸaması için gözaltında tutulduÄŸunu, 600 bin Ä°srail Åžekeli (173 bin dolar), 24 saldırı tüfeÄŸi, 6 tabanca, 7 roketatar ve mühimmatına da el konulduÄŸunu açıklamıştı.

Ä°srail, Batı Åžeria'yı Yahuda ve Samarya ÅŸeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. Batı Åžeria'da 2 milyon 300 bin, DoÄŸu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleÅŸimci bulunuyor.

Filistin Esirler Bakanlığı, Ä°srail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunduÄŸunu açıkladı.

Filistinlilerin evleri yıkıldı

Ä°srail ordusu Haziran ayında üç Yahudi yerleÅŸimcinin ölümünden sorumlu tuttuÄŸu Filistinli üç kiÅŸiden ikisinin El Halil’deki evini de dinamitlerle yıktı, üçüncüsünün evini de mühürledi.

Ä°srail 12 Haziran'da Batı Åžeria'daki Gush Etzion yerleÅŸim biriminde kaybolan Yahudi üç yerleÅŸimci gencin kaçırıldığını iddia etmiÅŸ, bundan Hamas yönetimini sorumlu tutmuÅŸtu.

Kaybolan kiÅŸilerin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleÅŸimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüÅŸtü.

Bu olayların ardından Ä°srail, yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmiÅŸti. Saldırılarda iki bin 160 kiÅŸi hayatını kaybetti, 11 binin üzerinde kiÅŸi yaralandı.

Taraflar arasında Kahire’de yapılan görüÅŸmeler sonucunda önceki gün süresiz ateÅŸkes saÄŸlandı.

Ä°srail güvenlik güçlerinin Batı Åžeria ve Kudüs'te bu nedenle düzenlenen gösterilere müdahalesinin yanı sıra Filistinlilere ait birçok ev ve iÅŸyerine düzenlediÄŸi baskınlarda çıkan olaylarda ÅŸimdiye kadar 34 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.