Sosyal Medya

Dünya

ABD'de Ä°srail eleÅŸtirisine akademik ambargo

Illionis Üniversitesi, Salaita'ya yaptığı iş teklifini geri çekti.



Urbana-Champaign Illionis Üniversitesi (UCIU), Mütevelli Heyeti'nden AÄŸustos başında iÅŸ teklifi alan Filistin kökenli akademisyen Steven Salaita, heyetin onayını beklerken büyük bir sürprizle karşılaÅŸtı.

Ä°srail'in Gazze'ye saldırılarını protesto eden Salaita, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabında Ä°srail karşıtı açıklamalara yer verdi. Salaita, Ä°srailli yetkilileri, 2012'de silahsız siyahi genç Trayvon Martin'ı vurarak öldüren George Zimmerman'a benzetti. Kasıtsız adam öldürmekle suçlanan Zimmerman, beraat etmiÅŸ ve mahkemenin kararı siyahi Amerikalılar arasında büyük tepkiye yol açmıştı.  

Twitter'daki hesabında "Nefsi müdafaa mı? Gerçekten mi? Öyle görünüyor ki Ä°srail'de ortalıkta dolanan bir sürü lanet olasıca George Zimmerman var" yazan Salaita, bir baÅŸka mesajında da Ä°srail'in saldırılarını "soykırım" olarak niteledi ve "Ä°ÅŸler, öyle bir noktaya geldi ki (Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin) Netanyahu boynunda Filistinli çocukların diÅŸlerinden bir kolye ile televizyona çıksa sanırım kimse ÅŸaşırmayacak" dedi.  

Twitter'da paylaÅŸtığı mesajların ardından Salaita'ya, sözleÅŸmesi Mütevelli Heyeti tarafından onaylanmadığı için atamasının yapılmadığı bilgisi iletildi.  

Üniversitenin kararı, öÄŸrenciler arasında da tepkiye neden oldu. Üniversite kampüsünde kararı protesto etmek için dün gösteri düzenleyen yüzlerce öÄŸrenciden Rico Kleinstein Chenyek, "Bu akademik ifade özgürlüÄŸünün açıkça ihlalinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir" diyerek tepkisini dile getirdi. Chenyek, "Amerikan üniversiteleri, ifade özgürlüÄŸünü korumak için atıp tutmaya bayılıyor. Ama özellikle ÅŸu an Gazze ve Ferguson'da tanık olduÄŸumuz dış politika ve ırkçılıkla ilgili belirli bazı siyasi konular söz konusu olduÄŸunda ifade özgürlüÄŸü bitiveriyor" dedi.  

Protestoda yer alan arkadaÅŸlarının, üniversite kararını ABD'nin ifade özgürlüÄŸüne saldırı olarak nitelediÄŸini aktaran Chenyek, anayasadaki ifade özgürlüÄŸü hakkının, iÅŸverenlerin kendilerine ters görüÅŸlü kimseleri iÅŸten atma ya da onlara iÅŸ olanağı vermemesinin önüne geçemediÄŸine dikkati çekti.

"SÄ°YONÄ°STLER ÖÄžRENCÄ° BURSLARI ÜZERÄ°NDE DE ETKÄ°LÄ°"

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Arapça dersleri veren Hatem Bazian da "Ne söyleyip ne söyleyemeyeceÄŸinizin sınırları aslında belli. Yapılabilecek en kolay ÅŸey de birinin kariyerini mahvetmek" ifadelerini kullandı.  

ABD'deki üniversitelerden büyük bir kısmının ülkedeki emperyalist sistemin bir parçası olduÄŸunu savunan Bazian, üniversitelerde ve ABD Kongresi'nde güçlü bir yere sahip olan Siyonistlerin üniversite bursları üzerinde de etkili olduÄŸunu belirtti.  

Urbana-Champaign Illionis Üniversitesi ise Salaita ile ilgili kararını açıklarken 2006'da Harvard Üniversitesi'nin eski rektörü Lawrence Summers'ın istifaya zorlanmasına atıfta bulundu. Harvard Üniversitesi, kadınların bilim ve mühendislik dallarındaki "yetersizliÄŸinin" deneyimden deÄŸil, genetik özelliklerinden kaynaklandığını ileri süren Summers ile ilgili bir güven oylaması yapmış ve oylama sonucunda rektör istifaya zorlanmıştı. UCIU Rektörü Phyllis Wise de bu çerçevede kararlarını, "Illinois Üniversitesi'nde hiçbir ÅŸekilde hoÅŸ göremeyeceÄŸimiz ÅŸey, fikirleri ya da o fikirleri açıklayanları küçük düÅŸüren, suistimal eden kiÅŸisel ve saygısız söz ve eylemlerdir" sözleriyle savundu.  

Üniversitenin mütevelli heyeti tarafından yapılan açıklamada da "ÖÄŸrencilerimizin, öÄŸretim üyelerimizin ve personelimizin ilim irfan yuvalarında huzurlu olmasını istiyorsak kin ve nefrete teÅŸvik eden saygısız, küçük düÅŸürücü ifadeleri medeni bir tartışma ÅŸekli olarak kabul edemeyiz" denildi.

ABD'DE Ä°SRAÄ°L'Ä° ELEÅžTÄ°RENLER BOY HEDEFÄ°

2010'un ÅŸubat ayında ABD'deki Ä°srail Büyükelçisi Michael Oren'in konuÅŸmasını protesto eden California Üniversitesi Müslüman ÖÄŸrenciler BirliÄŸi, ifade özgürlüÄŸünü engelledikleri gerekçesiyle görevden uzaklaÅŸtırılmış ve 11 öÄŸrenci gözaltına alınmıştı.

2011'de de Ä°srail'in dış politikasına karşı çıkan Ä°srailli oyun yazarı Tony Kushner'e verilmesi planlanan fahri doktora unvanı, siyasi görüÅŸleri yüzünden iptal edilmiÅŸti. Tepkilerin ardından üniversitenin mütevelli heyeti, kararı iptal etmek zorunda kalmıştı.

2013'te de Pulitzer ödüllü yazar Alice Walker'a Michigan Üniversitesi'nde konferans vermesi için yapılan teklif, Ä°srail ile ilgili görüÅŸleri nedeniyle geri çekilmiÅŸti. Buna karşın Walker'ın 5 Kasım'da üniversitede yapılacak Zora Neale Hurston Bienali'nde konuÅŸması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.