Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rejime kimyasal suçlaması

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Şam yönetimini Nisan ve Mayıs'ta sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullanmakla suçladı. Raporda, 'Rejim büyük olasılıkla klorin gazı kullandı' denildi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Bağımsız AraÅŸtırma Komisyonu, Suriye hükümetinin Nisan ve Mayıs aylarında ülkenin batısındaki sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullandığını, kullanılan silahın büyük olasılıkla klorin gazı olduÄŸunu ifade etti.

BM komisyonu, Suriye rejiminin muhaliflerin bulunduÄŸu bölgeleri vurmak için kullandığı varil bombalarının da savaÅŸ suçu kapsamında sayılabileceÄŸini vurguladı.

Suriye rejiminin hapishanelerinde işkence olaylarını da değerlendiren BM komisyonu, rejim hapishanelerinde işkence yapıldığını ortaya koyan 27.000 fotoğrafın ellerinde bulunduğunu da duyurdu.

BM komisyonu, Irak Åžam Ä°slam Devleti’nin (IŞİD) de Suriye'de hergün sivilleri öldürerek savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸinin altını çizdi.

 

‘Katliamın hesabı sorulmadı’

21 AÄŸustos 2013 tarihinde Åžam'ın DoÄŸu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiÅŸ ve 1400'den fazla kiÅŸi katledilmiÅŸti. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) heyeti Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tespitinde bulunmuÅŸtu.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), Guta saldırısının yıldönümünde yaptığı açıklamada, Suriye halkının, katliamın boyutuna uygun bir uluslararası tavrı bulamamanın hüznü ve ÅŸaÅŸkınlığı içerisinde olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tutmuÅŸ, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

Daha sonra devreye Rusya girmiÅŸ, Moskova’nın giriÅŸimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaÅŸmayı kabul etmiÅŸti.

İmha işlemi tamamlandı

ABD ordusu, Suriye’nin kimyasal silahlarının imha iÅŸleminin tamamlandığını duyurdu. BaÅŸkan Obama geliÅŸmeyi, 'bu silahları kullanan ülkelere bir mesaj' olarak niteledi.

Obama, Suriye’nin beyanda bulunduÄŸu kalan kimyasal silah üretme tesislerini ortadan kaldırma taahhüdünü yerine getirip getirmeyeceÄŸini yakından takip edeceklerini de vurguladı.

Haziran ayı sonunda çeÅŸitli ülkelerin donanmalarından gönderilen askeri kargo gemileri parçalar halinde silahları Ä°talya'ya taşımıştı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) tarafından baÅŸlatılan operasyon kapsamında ABD askeri kargo gemisi MV Cape Ray, Ä°talya'dan aldığı 600 ton kimyasal silah yüküyle 3 Temmuz’da Akdeniz’e açılmıştı.

Gemideki özel ekipmanlar ve iki hidroliz sistemiyle silahların nötralize edilmesi için, KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü 60 gün süre biçmiÅŸti. Ä°mha iÅŸlemi 45 günde tamamlandı.

Danimarka gemisi Ark Futura’da kalan ikinci derece öncelikli cephanelik de imha edilmek üzere Ä°ngiltere, Almanya ve Finlandiya’ya götürülmüÅŸtü.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana devam eden iç savaÅŸta en az 190 bin kiÅŸi hayatını kaybetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.