Sosyal Medya

Dünya

Netanyahu'ya ateÅŸkes tepkisi

İsrail Başbakanı Netanyahu’ya, Gazze’de süresiz ateşkesin sağlanmasının ardından ülke içinden yoğun eleştiri var. Anketler de Netanyahu’ya desteğin ciddi biçimde düştüğünü gösteriyor.



Meretz (Güç) Partisi lideri Zahava Galon, ateÅŸkesin Netanyahu’nun stratejik baÅŸarısızlığını ortaya koyduÄŸunu belirtti.

Galon, “Netanyahu hiçbir hedefi olmadan bu savaÅŸa girdi ve Hamas’a büyük bir baÅŸarı saÄŸlayarak bitirdi” ifadelerini kullandı.

Galon mevcut ateÅŸkes anlaÅŸmasının ÅŸartlarının aylar önce Filistin yönetimiyle masaya oturarak saÄŸlanabileceÄŸini ve mevcut anlaÅŸmanın bu ‘gereksiz savaÅŸ’ olmadan da yapılabileceÄŸini vurguladı.

Meretz lideri, “Netanyahu baÅŸarısızlığının bedelini ödemeli ve artık evine dönmeli” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’nun partisi Likud’un milletvekillerinden Danny Danon, “Ä°srail’in büyük bir destekle baÅŸlattığı operasyon utanç ve ÅŸaÅŸkınlıkla son buldu” dedi.

Muhalefet partisi Ä°ÅŸçi Partisi’nin lideri Ä°saac Herzog ise derhal seçime gidilmesi çaÄŸrısı yaptı.

Ä°srail 2. Kanalı’nın yayınladığı son anket Netanyahu’ya verilen kamuoyu desteÄŸinin yüzde 38’e kadar düÅŸtüÄŸünü gösteriyor.

Bir önceki ankette Netanyahu’ya verilen destek yüzde 55 oranında çıkmıştı.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas ve Mısır resmi haber ajansı MENA, Gazze'de saÄŸlanan kalıcı ateÅŸkesin 26 AÄŸustos Salı günü yerel saatle 19:00'da devreye girdiÄŸini açıkladı. Taraflar, Kahire yönetiminin sunduÄŸu iki aÅŸamalı planı kabul etti.

İki aşamalı plan

AteÅŸkes müzakerelerini yürüten Filistinli ve Ä°srailli heyetler, Mısır'ın taraflara sunduÄŸu iki aÅŸamalı planı kabul etti.

Mısır'ın önerdiÄŸi ilk ateÅŸkes planında ambargonun kaldırılması ve tüm saldırıların durdurulması vardı. O plan kabul edilmedi.

Filistin tarafının kabul ettiği detaylı planda ise Gazze'den ambargonun kaldırılması ile ilgili şu maddeler yer alıyor.

Acilen yapılacaklar:

- Hamas ve diÄŸer tüm Filistinli grupların Ä°srail'e roket ve havan topu atışını hemen durdurması,

- Ä°srail'in her türlü saldırılarının tamamen durdurulması ve Ä°srail'in Gazze'deki müdahalesinin sonlandırılması,

- Tüm sınır kapılarının açılması,

- Gazze'ye insani yardımların girmesine izin verilmesi,

- Gazze'nin sınırlarının kontrolü Hamas'tan alınıp, Mahmud Abbas'ın başında olduÄŸu Filistin uzlaşı hükümetine verilmesi,

- Filistin uzlaşı hükümetinin gözetiminde Gazze'yi yeniden inÅŸa etmek için yardım ve para giriÅŸine izin verilmesi,

- Balıkçılık yapabilmek için Ä°srail'in Gazze karasularında uyguladığı ablukanın 6 milden baÅŸlayarak daha sonra yavaÅŸ yavaÅŸ geniÅŸletilmesi (Filistinliler bu sınırın uluslararası kanunlara uygun ÅŸekilde 12 mile çıkmasını istiyor) ,

- Elektrik sorununun çözülmesi,

Ayrıca bir ikili anlaÅŸmayla Mısır da Gazze'yle 14 kilometrelik sınırı paylaÅŸtığı Refah kapısını açmayı kabul etti.

Uzun vadeli adımlar:

Filistin tarafının Mısır'ın güvencesiyle, ateÅŸkesin yürürlüÄŸe girmesinden bir ay sonra müzakere edilmesini kabul ettiÄŸi maddeler ise ÅŸöyle:

- Ä°srailli üç gencin öldürülmesinin ardından Ä°srail tarafından tutuklanan Hamas üyelerinin serbest bırakılması isteniyor. Hamas daha önce bu olaya müdahil olmadığını açıklamıştı ancak üst düzey bir Hamas yetkilisi daha sonra olayın Hamas tarafından yapıldığını kabul etti.

- Mahmud Abbas da Ä°srail ile barış görüÅŸmelerinin sonlanmasıyla özgürlük umutları kaybolan Filistinli mahkumlar hakkında yeniden görüÅŸülmesini istiyor.

- Gazze Havaalanı'nın yeniden inşa edilmesi ve aktif hale getirilmesi isteniyor.

- Gazze'de ticaret için bir liman kurulması isteniyor.

- Hamas, bir yıldır maaÅŸ alamayan 40 bin Filistinli polis ve hükümet çalışanının ücretlerinin ödenebilmesi için, dondurulan hesapların yeniden aktif hale getirilmesini istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.