Sosyal Medya

Dünya

'Benim adıma kimseyi öldürmesinler'

Nazi toplama kamplarından sağ kurtulmayı başarmış olan 91 yasındaki Yahudi Edith Bell İsrail'in Gazze saldırılarını 'soykırım' olarak nitelendirdi.



Ä°srail’e karşı Yahudi cemaati içinden gelen tepkilere bir yenisi 91 yaşındaki Edith Bell’den geldi. Anne ve babası Alman toplama kamplarında katledilen Bell, kendi de Theresienstadt ve Auschwitz kamplarından saÄŸ olarak kurtulmayı baÅŸarmış bir kadın. Nazilerin Yahudilere uyguladıkları soykırımın, ÅŸu an Gazze’ye saldırmak için bir bahane olarak kullanılmasından çok büyük rahatsızlık duyduÄŸunu ifade eden Bell, hayatı boyunca dünyada hiç kimsenin savaÅŸlarda ölmemesi için mücadele verdiÄŸini belirtti. Deutsche Welle’ye konuÅŸan Bell, ‚Amerikan Hükümeti’nin Ä°srail’e verdiÄŸi desteÄŸi bitirmesini istiyor musunuz?‘ sorusuna, "Evet istiyorum" yanıtını vererek, silahların susmasını, tüm taraflarla görüÅŸmeler yürütülmesini, Gazze’ye insani yardım yapılmasını ve Amerika BirleÅŸik Devletleri ile Ä°srail’den hesap sorulmasını talep etti.

Edith Bell’e göre Ä°srail’in Gazze Åžeridi’ne yönelik saldırıları ‘soykırım’ olarak deÄŸerlendirilmeli çünkü insanlar tamamen suçlu suçsuz ayırımı yapılmadan öldürülüyor. Bir halkın toplu ÅŸekilde katledildiÄŸini ifade eden Bell, yıllar önce Ä°srail’de yaÅŸayan bir yeÄŸeni ile girdiÄŸi tartışmada, yeÄŸeninin 'Amerikalılar da Kızılderilileri öldürmüÅŸtü' diyerek kendini savunduÄŸunu, bunun da doÄŸru olmakla birlikte iki yanlışın asla bir doÄŸru yapamayacağını vurguladı.

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel’in, ‘Ä°srail’in kendini savunma hakkı vardır, buna saygı duyuyoruz’ sözlerini de deÄŸerlendiren Bell’in bu konudaki tavrı da çok net. 'Kendini savunma' gerekçesinin doÄŸru olmadığını belirten Bell, Ä°srail'in OrtadoÄŸu’nun en güçlü ülkesi olduÄŸunu, buna karşı Gazze’deki Filistinlilerin ordusunun, hava kuvvetlerinin, deniz gücünün ve Ä°srail ile mukayese edilebilecek silahlardan yoksun olduÄŸunu ifade etti. Gazze halkının mütemadiyen bir kuÅŸatma altında yaÅŸadığını kaydeden Edith Bell, insanların evlerinden, suyun, gıdanın, ilacın ve elektriÄŸin yetersiz olduÄŸu mülteci kamplarına sığınmak zorunda kaldıklarını ve ÅŸimdi buralardan da kaçmak zorunda bırakıldıklarını dile getirdi.

Åžans eseri toplama kamplarından saÄŸ olarak kurtulan 1923 Hamburg doÄŸumlu Edith Bell, Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonra önce Ä°srail’e, 1954 yılında da Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne göç etmiÅŸ bir isim. Bell bugün hala dünya çapında savaÅŸ ve baskıların sona ermesi için faaliyetlerde bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.