Sosyal Medya

Dünya

Rusya ve Ukrayna'dan ortak karar

Putin, Poroşenko ile enerji alanındaki diyaloğu yeniden canlandırma kararı aldı.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko ile enerji alanındaki diyaloÄŸu yeniden canlandırma kararı aldıklarını söyledi.

Belarus'un baÅŸkenti Minsk'te yapılan Ukrayna zirvesinden sonra basın mensuplarına açıklama yapan Putin, "Gaz konusu ÅŸu an bir çıkmazda. Çözümünde tüm tarafların mutabık olduÄŸu birçok sorumuz var, ben ve PoroÅŸenko enerji konusundaki diyaloÄŸun yeniden canlandırılmasından yanayız" ifadesini kullandı.

Putin, Ukrayna sınırlarında yakalanan 10 Rus askeriyle ilgili soruya ise "Savunma Bakanlığı'ndan bu konuda rapor almadım ama duyduÄŸum kadarıyla askerler sınırda devriye geziyorlarmış ve Ukrayna topraklarına geçmiÅŸ olabilirler" cevabını verdi.

Ukrayna askerlerinin daha önce defalarca Rusya sınırına girdiÄŸini savunan Putin, "Daha önce problem olmamıştı, ÅŸimdi de Ukrayna tarafından bir problem olmayacağını umut ediyorum" diye konuÅŸtu.

Putin, Ukrayna'nın AB ile imzaladığı ortaklık anlaÅŸmasında bazı deÄŸiÅŸikliklere gidilmesi için 12 Eylül'e kadar teklif sunacaklarını söyledi.

Rus lider, Minsk'teki görüÅŸmelerde Ukrayna ateÅŸkesi ÅŸartlarının gündeme gelmediÄŸini belirten Putin, "Biz ateÅŸkes ÅŸartlarının ne olacağını söyleyemeyiz çünkü bu Ukrayna'nın iç meselesidir" dedi. Putin, PoroÅŸenko ile görüÅŸmesini "olumlu" olarak nitelendirdi.

Ukrayna konusunda ortak çalışma grubu kurulacağı bilgisini paylaÅŸan Putin, ülkenin doÄŸusunda terörle mücadele operasyonlarının düzenlendiÄŸi bölgeye yardım edilmesi konusunda da mutabık kaldıklarını belirtti.

Putin, Rusya'nın ekonomik çıkarlarını korumak için alacağı önlemlerin batı tarafından saygıyla karşılanacağını umut ettiÄŸini söyledi.

Belarus'da düzenlenen "Ukrayna zirvesine" Putin'in yanı sıra Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko, Kazakistan Devlet BaÅŸkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Devlet BaÅŸkanı Aleksandır LukaÅŸenko ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton katıldı. ÖÄŸlen baÅŸlayan görüÅŸmeler, geç saatlere kadar devam etti.

Öte yandan, zirvenin tamamlanmasının ardından, Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin ile Ukrayna Devlet BaÅŸkanı PoroÅŸenko ikili görüÅŸme yaptı. Daha önce haziran ayında, Normandiya'da "ayaküstü" konuÅŸan Putin ve PoroÅŸenko, ilk kez baÅŸ baÅŸa görüÅŸme yapmış oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.