Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°kitelli'de Suriyeli gerilimi

İstanbul Küçükçekmece’de yaşayan Suriyelilere yapılan saldırının arkasında rivayetler var. Mahalleli ağız birliği etmişçesine Suriyelilerin huzurlarını bozduğunu söylüyor, ama ortada somut bir olay da yok.



-          Kadınlarımıza, kızlarımıza laf atıyorlar.

-          Çocukları taciz ediyorlar.

-          Kira isteyen ev sahibine iÅŸkence ediyorlar.

Pazar akÅŸamı Ä°stanbul Ä°kitelli'de Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde Suriyelilerin saldırıya uÄŸradığı semtte Suriyeliler için kurulan cümlelerden bazıları. Yukarıda sayılan olaylara tanıklık eden kimseye rastlamadık. Ama Suriyelilere atfedilen yukarıdaki eylemler rivayet halinde dillerde. Pazar akÅŸamı çıkan olayın nedeni için bile bir “taciz” hikayesi uydurulmuÅŸ. Oysa yaÅŸanan, Suriyeli bir çocuÄŸun mahalledeki çocuklarla kavgası. Bundan sonra olanlara iliÅŸkin anlatılanlarsa muhtelif. Suriyeli babanın mahalleli çocukları dövdüÄŸü, mahalleli gençlerin de olaya dahil olduÄŸu iddiası olayların çıkış nedeni olarak gösteriliyor. 15-20 mahalleli gençten oluÅŸan grup, bir anda yüzlerce mahalleliye dönüÅŸüyor. Dövme eylemi kulaktan kulaÄŸa 'çocuÄŸa taciz' hikayesine dönüÅŸüyor. Sonuç: Suriyelilerin yaÅŸadığı mekanlara ve dükkanlara saldırı. Saldırılar polis müdahalesiyle sona eriyor.

Pazartesi sabahı erken saatte gittiÄŸimiz mahallede yaÅŸananlardan dolayı ÅŸaÅŸkınlık duyana rastlamadık. KonuÅŸtuÄŸumuz herkes yaÅŸananların “birikim” sonucu olduÄŸu görüÅŸünde. SavaÅŸtan bu yana Suriyeliler Küçükçekmece’de Mehmet Akif Ersoy ve Atatürk mahallelerini mekan tutmuÅŸ. Suriyelilerin burayı mekan edinmelerinin en büyük nedeni Ä°kitelli ve civarındaki tekstil atölyelerine yakın olması. Suriyelilerin çoÄŸunluÄŸu bu atölyelerde çalışıyor. Evlerin altındaki para etmez bodrum katları, depolar ve dükkanlar Suriyelilerin barınma mekanı olmuÅŸ. Kirası 500 lira dahi etmeyen depolar 15-20 Suriyelinin 100’er lira vererek yaÅŸadığı mekanlara dönüÅŸmüÅŸ. Zaten saldırıya uÄŸrayan yerlerin çoÄŸu da bu evlerin altındaki depolar, bodrum katlar.

Hama'dan gelen Ahmet ve kardeÅŸi dükkan saldırıya uÄŸradığında içeride yemek yiyordu.[FotoÄŸraf: Güray Ervin/Al Jazeera Türk]

Bir yıl önce Hama’dan gelen Suriyeli Ahmet ve kardeÅŸi de camları kırılan, üzerinde Arapça yazı bulunan büfenin arkasında kalıyorlar. Dükkanı Suriyeli biri iÅŸletiyor. Pazar akÅŸamı yemek yerken büfenin camlarına taÅŸ yaÄŸmaya baÅŸladığını, hemen kaçtıklarını anlatıyorlar. Ahmet ve kardeÅŸi aylık 1000 liraya “ortacı” olarak sigortasız bir ÅŸekilde tekstil atölyesinde çalışıyorlar. Aileleri Hama’da kalmış. Ä°ki kardeÅŸ Ä°stanbul’da yaÅŸamaktan memnunlar ama artık rahatlarının bozulduÄŸunu söylüyorlar. Suriye’de üniversite öÄŸrencisi olan iki kardeÅŸ yaÅŸananların nedenini sorduÄŸumuzda boyunlarını büküyor, “bilmiyoruz, anlamadık” diyorlar.

Sokakta rastladığımız tek Suriyeli bu iki kardeÅŸ. DiÄŸer Suriyeliler ya evlerinden çıkmıyor ya da mahalleden ÅŸimdilik ayrılmış. Mahallede az sayıda Suriyeli aile yaşıyor, çoÄŸunluk dükkanlarda ve depolarda kalan genç Suriyeliler. Mahalleli ile biraz daha konuÅŸtukça tepkilerin asıl sebebinin sokakları kaplayan bu genç Suriyelilere yönelik olduÄŸu anlaşılıyor. Hatta öyle ki mahalleli bir genç, kıyafetlerinden bile rahatsız olduÄŸunu söylüyor:

"Giyiyorlar parmak arası terlikleri, kısa pantolonları; ellerinde tespih, bağıra bağıra sokakta geziyorlar. Burası yazlık yer mi? Burada misafir gibi davranmıyorlar."

Mahalleli Suriyeliler nedeniyle mahalle parkına gidemediklerini söylüyor. [FotoÄŸraf: Güray Ervin/Al Jazeera Türk]

1995 yılından bu yana mahallede yaÅŸadığını söyleyen Elazığlı esnaf Mehmet DoÄŸan mahallede Bitlisli, Tokatlı, Elazığlı, Malatyalı, Alevi, Sünni sorunsuz yaÅŸadıklarını ama Suriyelilerin gelmesinin ardından huzurun bozulduÄŸu görüÅŸünde. DoÄŸan, Suriyeli gençlerin mahalledeki kadınlara, kızlara çok baktıklarını, kimsenin kızıyla, karısıyla sokakta dolaÅŸamadığını söylüyor. Kadınlara ve kızlara laf atıldığı, tacizde bulunulduÄŸu iddiaları da dile getiriliyor ama bunlara tanık olduÄŸunu söyleyene rastlamadık. 

Esnaf Sunay Kılıç, Suriyelilerin dükkanlarına hiç karışılmadığını ama kendisinin daha geçen gün tabela vergisi verdiÄŸini söylüyor. Camları inmiÅŸ, içerisi taÅŸ dolu lokantanın önünde konuÅŸtuÄŸumuz mahalleliden Suriyeliler hakkında duyduÄŸumuz tek olumlu cümle yaptıkları kebapların ve yemeklerin iyi olduÄŸu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.