Sosyal Medya

Dünya

Kurtarılmak üzereyken sulara gömüldüler

İtalya'da Lampedusa adası açıklarında batan bir teknede 18 göçmen hayatını kaybetti.



99 kiÅŸi taşıdığı tahmin edilen tekne, dün kurtarma helikopteri tarafından tespit edildikten hemen sonra batmaya baÅŸladı. Kurtarma operasyonunu yürüten Kaptan Marco Bilardi, “Helikopterimiz teknenin üzerindeyken tekne battı. Ä°nsanlar suya düÅŸtü” dedi.

Ä°talyan kurtarma ekipleri teknedeki 73 kiÅŸiyi kurtarırken 18 kiÅŸinin cesedine ulaşıldı. SaÄŸ kurtulan mülteciler, teknede 8 kiÅŸinin daha bulunduÄŸunu ancak olayın ardından kaybolduklarını söyledi.

Ä°talyan haber ajansı ANSA, sadece geçen cuma gününden bu yana Akdeniz’deki kurtarma çalışmalarında 3 bin 500 kiÅŸinin kurtarıldığını duyurdu. Ä°talya’ya bu yılın ilk 6 ayında gelen mülteci sayısı ise 100 bini geçerek rekor kırdı.

Bu sayı 2011 yılının tamamında 60 bindi. Ä°talya’ya gelen mültecilerin büyük kısmını Eritre, Somali ve Suriyeliler oluÅŸturuyor. Bu mülteciler genellikle diÄŸer Avrupa ülkelerine gitmek için Ä°talya’yı “giriÅŸ kapısı” olarak kullanıyor.

Ä°talya: AB kör

Ä°talya, geçen Ekim ayında 400’den fazla göçmenin denizde hayatını kaybetmesi üzerine “Mare Nostrum” isimli bir kurtarma programı baÅŸlatmıştı. Ancak Ä°talya, ayda yaklaşık 10 milyon euro’ya mal olan Mare Nostrum yerine Avrupa çapında bir programa geçilmesini istiyor.

Ä°talyan Ä°çiÅŸleri Bakanı Angelino Alfano da Corriere della Sera gazetesine yaptığı açıklamada, AB’yi göçmen krizine karşı “kör” kalmakla suçladı ve Ä°talya’nın yalnız bırakılmaması çaÄŸrısı yaptı.

Alfano, “Körler, neler yaÅŸandığını görmüyorlar. Akdeniz’deki durum kötüleÅŸtikçe, Mare Nostrum’un yerine Avrupa çapında bir eylem planı getirilmesi gerektiÄŸini daha iyi anlıyoruz” dedi.

Alfano Twitter’da yazdığı mesajda da “Ya göç meselesi Avrupa tarafından sahiplenilir ya da Ä°talya kendi kararlarını almak zorunda kalır” uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun Ä°çiÅŸlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström ise bugün yayımladığı açıklamada, “Denizde yaÅŸanan bu yeni trajediler karşısında dehÅŸete düÅŸmüÅŸ haldeyim, kurbanlara ve ailelerine taziyelerimi iletiyorum.

Son günlerde binlerce göçmeni kurtarmak için büyük çaba veren Ä°talyan yetkililere de teÅŸekkür ediyorum” dedi. Avrupa Komisyonu’nun Ä°talya’ya bu çabalarında yardım edeceÄŸini belirten Malmström, bu amaçla gelecek çarÅŸamba günü Ä°talya Ä°çiÅŸleri Bakanı Alfano ile görüÅŸeceÄŸini de ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.