Sosyal Medya

Dünya

'Kim olduğunu tanımlamaya çok yakınız'

İngiltere, ABD'li gazeteciyi öldüren militanın kimlik tespitinde sona yaklaştı.



Ä°ngiltere'nin ABD Büyükelçisi Peter Westmacott, IŞİD militanı tarafından kafası kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley'in katilinin belirlenmesinde sonuca yakın olduklarını söyledi.

ABD merkezli CNN televizyonuna deÄŸerlendirmelerde bulunan Westmacott, Amerikalı gazetecinin öldürülme anının yer aldığı görüntüde Ä°ngiliz aksanına sahip olduÄŸu duyulan IŞİD militanının kimliÄŸinin tespiti çalışmalarına iliÅŸkin, "Bu kiÅŸinin kim olduÄŸunu tanımlamaya çok yakınız" dedi.

Westmacott, görüntülerde yer alan kiÅŸinin sesine iliÅŸkin oldukça geliÅŸmiÅŸ tanımlama teknolojileriyle çalışıldığını vurgulayarak, "Bu kiÅŸinin tam olarak kim olduÄŸunu söyleme durumunda deÄŸiliz fakat sanıyorum, çok yaklaÅŸtık. Bu, sadece vahÅŸi bir katille ilgili deÄŸil. Bu durum vatandaÅŸlarımıza bir tehdit" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Times gazetesi, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ä°ngiliz gizli servis elemanlarının (MI5 ve MI6), kafası kesilerek öldürülen gazetecinin katilinin eÅŸkalinin belirlediÄŸini iddia etmiÅŸti.

Gazete, hükümet kaynaklarının cinayeti iÅŸleyen kiÅŸiye iliÅŸkin bilgi vermekten kaçındıklarını belirtirken, bir numaralı ÅŸüphelinin Londra'nın batısında yaÅŸamış, 23 yaşındaki Abdel Majed Abdel Bary adlı Ä°ngiliz vatandaşı olduÄŸunu ileri sürmüÅŸtü. Ä°ngiliz medyası, ÅŸüphelinin daha önce rap müzik yapan "Cihadi John" ve "Beatles" gibi takma isimler kullandığını iddia etmiÅŸti.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Philip Hammond ise Sunday Times gazetesine yazdığı makalede ABD'li gazetecinin Ä°ngiliz olduÄŸu tahmin edilen kiÅŸi tarafından öldürülmesi iddiasına yönelik, "Britanya halkının savunduÄŸu her ÅŸeye açıkça ihanet" ifadesini kullanmıştı.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığı ise bu sabah yaptığı açıklamada IŞİD'le mücadele kapsamında verilen çabaları arttırmak için Korgeneral Sir Simon Mayall'ı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY), hükümetin güvenlik temsilcisi atadığını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.