Dünya
Abhazlar sandık başında
Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da devlet başkanlığı seçimi yapılıyor. İstanbul'daki oy verme işlemini polis engelledi.
Türkiye'nin tanımadığı Abhazya Cumhuriyeti'nin seçimine, Türkiye'de yaÅŸayan Abhazya pasaportlu vatandaÅŸların da katılması için Ä°stanbul Kadıköy'deki Abhazya TemsilciliÄŸi'nde sandıklar hazırlanmıştı.
Ancak yalnızca yüz civarında Abhaz oy kullanabildi. Emniyet yetkilileri salona gelerek, oy verme iÅŸlemini durdurup sandığa el koydu.
Al Jazeera'ye konuÅŸan Ä°stanbul Abhaz Kültür DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyesi Rada Canberk, polisin "olay çıkacağına dair ihbar aldığını" gerekçe göstererek kendilerini engellediÄŸini ve ellerinde arama kararı olduÄŸunu anlattı. Canberk binaya çevik kuvvet ekiplerinin de geldiÄŸini söyledi.
Rada Canberk ayrıca, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un polis müdahalesini engellemeye çalıştığını ifade etti.
Zarfların olduÄŸu sandık polis merkezine götürüldü. Çevre il ve ilçelerden gelip saatlerce oy kullanabilmek için bekleyen Abhazlar polis ekiplerinin binadan ayrılmasının ardından oy kullanmaya baÅŸladı. Ä°lk oyu da CHP Sakarya Milletvekili Özkoç kullandı.
AB seçimi tanımıyor
Avrupa BirliÄŸi (AB), Abhazya'daki devlet baÅŸkanı seçiminin yapıldığı anayasal ve yasal çerçeveyi tanımadığını açıkladı.
AB DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a baÄŸlı çalışan Avrupa Dış Eylem Servisi'nden (EEAS) yapılan yazılı açıklamada, "AB, Gürcistan'ın uluslararası hukukta tanınan toprak bütünlüÄŸünü ve egemenliÄŸini desteklemektedir" denildi.
Eski Başbakan da yarışta
Mayıs ayında yönetim karşıtı protestoların düzenlendiÄŸi ve lideri Aleksandr Ankvab'ın istifa etmek zorunda kaldığı Abhazya'da halk yeni lideri belirlemek için sandık başında.
Liderlik için Ulusal Güvenlik Birimi BaÅŸkanı Aslan Bjaniya, eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Leonid DzyapÅŸba, Savunma Bakanı Merab KiÅŸmariya ve eski BaÅŸbakan Raul Hacimba olmak üzere dört isim yarışıyor.
Merkez Seçim Kurulu verilerine göre, Abhazya'da 130 binin üzerinde seçmen var. Seçimlerin geçerli sayılabilmesi için katılım oranının yüzde 50'nin altına düÅŸmemesi gerekiyor. Resmi seçim sonuçlarının pazartesi günü açıklanması bekleniyor.
Erken seçim kararı alınmıştı
Gürcistan'da, 1992-1993 yıllarında Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiÅŸ, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmiÅŸti.
Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de beÅŸ gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.
Rusya'nın yardımlarıyla Gürcistan'dan bağımsız hareket eden ülkede, geçen mayıs ayında yönetim karşıtı protestolar baÅŸlamış, iÅŸsizlik ve hayat pahalılığı gerekçesiyle baÅŸkanlık binasına yürüyen binlerce Abhaz, baÅŸkanın istifasını talep etmiÅŸti.
Protestocular hükümet ve televizyon binasını iÅŸgal etmiÅŸ, Devlet BaÅŸkanı Aleksandr Ankvab, Gudaut bölgesindeki Rus askeri üssüne sığınmak zorunda kalmıştı. Ankvab, baskılara dayanamayarak istifa etmiÅŸ, parlamentoda 24 AÄŸustos'ta devlet baÅŸkanlığı için erken seçim yapılması kararı alınmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.