Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Focus: 'BND Türkiye'yi 1976'dan beri dinliyor'

Alman Focus dergisi, Federal Dış İstihbarat Teşkilatı BND'nin Türkiye'yi 1976 yılından bu yana dinlediğini iddia etti.



Alman Focus dergisinde yer alan habere göre Federal Dış Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (BND) Türkiye'yi 1976 yılından bu yana dinliyor. Dergi kaynak belirtmeksizin Türkiye'nin 1976 yılında Helmut Schmidt (SPD) baÅŸbakanlığındaki hükümetin kesin izniyle dinlendiÄŸini ileri sürdü.

Dergi ÅŸimdiki hükümetin verdiÄŸi Türkiye'nin izlenmesi kararınınsa Federal Hükümet'in oluÅŸturduÄŸu bir çalışma grubu tarafından alındığını belirtti. Bu çalışma grubunun DışiÅŸleri, Savunma, Ekonomi Bakanlıkları ve BaÅŸbakanlık temsilcilerinden oluÅŸtuÄŸu kaydedildi.

Focus'a göre Türkiye'nin dinlenmesi iznini 1976'da Helmut Schmidt baÅŸbakanlığındaki hükümet verdi

Alman medyası Türkiye'nin BND tarafından 2009 yılından bu yana dinlendiÄŸini yazmış, Türkiye medyada yeralan haberlere tepki göstermiÅŸti. Haberlerde hükümetin Türkiye'yi Türk derneklerinin Alman iç politikası üzerindeki etkileri, PKK örgütü, uyuÅŸturucu ve insan kaçakçılığıyla mücadele ve Türkiye'deki Alman askerleri nedeniyle dinlediÄŸi ileri sürülmüÅŸtü.

GeliÅŸmeler üzerine Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl Türk DışiÅŸleri Bakanlığı'na çaÄŸrılmıştı. DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ülkemiz ile Almanya arasında tarihi derinliÄŸe sahip dostluk ve müttefiklik iliÅŸkileriyle hiçbir ÅŸekilde baÄŸdaÅŸmayan bu uygulamanın, uluslararası güvenliÄŸi ve istikrarı tehdit eden gerçek sınamalarla ortak mücadelemize zarar vereceÄŸi bilinmelidir" ifadelerine yer verilmiÅŸti.

DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i arayarak "Müttefik iki ülkenin birbirine yönelik istihbarat takibinin kabul edilemez" olduÄŸunu dile getirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.