Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sana'da gerginlik tırmanıyor

Yemen’de Husilerin lideri Abdulmelik Husi’nin hükümete istifa çağrısı yapmasıyla başlayan protestolar büyüyor.



CumhurbaÅŸkanı Abd Rabbu Mansur Hadi, Husilerle bir anlaÅŸmaya varmak için müzakereci heyet oluÅŸturdu. Husilerle görüÅŸmekle görevlendirilen heyetten bir kaynaÄŸa göre, müzakerelerin olumlu bir ÅŸekilde devam ediyor ama hâlâ bir anlaÅŸma yok. 

Müzakere Heyeti üyesi, Yemen’in kuzeyinde yer alan Sada kentinde yürütülen görüÅŸmelerde Husilerin hükümeti deÄŸiÅŸtirme talebinin masada olduÄŸunu ancak Husilerin ÅŸart koÅŸtukları yakıt zammının geri alınması talebinin yetkililer tarafından ret edildiÄŸini söyledi.

Reuters’a konuÅŸan bir baÅŸka kaynak, Husilerle sürdürülen müzakerelerin Husileri temsil edecek bir siyasi partinin kurulmasına ve bu partinin yeni oluÅŸturulacak hükümete katılmasına yoÄŸunlaÅŸtığını açıkladı.

Ä°kinci aÅŸama protestolar

Sada kentinde devam eden görüÅŸmeler, baÅŸkent Sana’daki protestoları durduramadı. Hükümete istifa etmesi için verdikleri sürenin cuma günü bittiÄŸini söyleyen Husilerin lideri Abdulmelik, baÅŸkentte sürdürdükleri protestoların ikinci aÅŸamaya girdiÄŸini açıkladı. Sürecin birkaç adımının olduÄŸunu belirten Husi lideri bu adımların ne zaman gerçekleÅŸtirecekleri veya nasıl olacağı ile ilgili daha fazla detay paylaÅŸmadı.

Protestolar Sana’nın merkezinde Ä°çiÅŸleri Bakanlığı binasına yakın bir caddede sürüyor. Eylem katılmak için Yemen’in birçok yerinden gelen binlerce kiÅŸi çadırlar kurmaya baÅŸladı.

Husilerin silahlı kanadı olan Ensarullah örgütüne mensup olan binlerce militan baÅŸkente yakın kamplarına konuÅŸlanmaya baÅŸladı.

Husiler

ÅžiiliÄŸin Zeydiye koluna mensup kiÅŸilerin oluÅŸturduÄŸu "Husi Hareketi" 1992'de Hüseyin Bedir Husi tarafından kuruldu.

Hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından Yemen ordusu ile Husiler arasında aralıklarla çatışmalar yaÅŸanıyor.

Yemen’in Suudi Arabistan sınırına yakın olan Cevf bölgesinde ordu ile Husiler arasında son iki haftada yaÅŸanan çatışmalarda 60 kiÅŸi öldü.

Åžiddetin önüne geçilemiyor

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaÅŸanıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaÅŸanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.