Coğrafyamız
Filistin hükümeti İsrail'i yargılatmada kararlı
Devers, "İsrail'i sonunda UCM'de yargılanırken görme şansımız var" dedi.
Filistin adına, Ä°srail'ie karşı Gazze'de savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) baÅŸvuran Fransız avukat Gilles Devers, "Ä°srail'i sonunda UCM'de yargılanırken görme ÅŸansımız var" dedi.
Filistin Adalet Bakanı Salim el Saka ve Gazze BaÅŸsavcısı Ä°srail Cabir tarafından görevlendirilen ve 25 Temmuz'da Ä°srail'in Gazze'de savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸine dair dava dilekçesini Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM BaÅŸsavcılarından Fatu Bensuda'ya veren Devers, Ä°srail'e karşı baÅŸlatılan hukuki iÅŸlemin halen devam ettiÄŸini ve baÅŸvuru sayesinde bu kez sonuçlanma ÅŸansının bulunduÄŸunu belirtti.
Devers, BaÅŸsavcı Bensuda'nın 5 AÄŸustos'ta, "mahkemenin Filistin'in Roma Statüsü'ne taraf olmaması nedeniyle bu davaya bakma yetkisinin bulunmadığı bahanesiyle" söz konusu baÅŸvuruyu reddetme kararına karşı çıktıklarını vurguladı.
"Bu argümanın hukuki açıdan hiçbir deÄŸeri olmaması nedeniyle hemen hukuki iÅŸlemleri yeniden baÅŸlattık" diyen Devers, UCM'nin cevabının beklendiÄŸini, mahkemenin davanın açılmasına karar vereceÄŸini ancak henüz buna iliÅŸkin bir tarih bildirilmediÄŸini ifade etti.
Fransız avukat, "Aslında Filistin'in Roma Statüsü'nü onaylamaya ihtiyacı yok çünkü hukuki iÅŸlemler 'statünün 12.3. maddesinin' öngördüÄŸü gibi basit bir yargı yetkisi beyanıyla sonuçlanabilir, bu adalet bakanı tarafından yapılabilir ve çok daha az iÅŸlem gerektirir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Filistin'in yetki beyanını, Ä°srail'in "Dökme KurÅŸun" operasyonunun sona ermesinin ertesi günü (22 Ocak 2009) kabul ettiÄŸini, Ä°srail ordusu hakkında ÅŸikayette bulunulduÄŸunu ancak bunun 25 Temmuz'dakinden daha az ele alındığını ve daha az etkili olduÄŸunu hatırlattı.
Ramallah tarafında birçok çekincenin bulunduÄŸunu, Ä°srail'in ve ABD'nin misillemelerinden endiÅŸe duyulduÄŸunu belirten Devers, Roma Statüsü'nün 15.1. maddesini (Savcı, Divanın yargı yetkisi alanına giren suçlarla ilgili bilgilere dayanarak kendiliÄŸinden soruÅŸturma açabilir) ve Adalet Bakanı Saka'nın imzaladığı 12.3. maddesini içerdiÄŸinden hukuki olarak bu yeni iÅŸlemin tamamen geçerli olduÄŸunu vurguladı.
Henüz yorum yapılmamış.