Sosyal Medya

Dünya

Ukrayna'da Rus kanalları yasaklandı

Ukrayna hükümeti, "savaş ve şiddet propagandası yaptıkları" gerekçesiyle 14 Rus televizyon kanalını ülkede yasakladı.



Yasaklanan 14 televizyon kanalı arasında, Rusya'nın önde gelen ana akım televizyonlarından First Channel ile Ä°ngilizce yayın yapan RT de bulunuyor.

14 kanalın yasaklandığı, Ukrayna Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan Anton GeraÅŸenko tarafından Facebook'ta açıklandı ve yapılan yayınların içeriÄŸi "Rusya'nın saldırganlığı" olarak tanımlandı.

GeraÅŸenko, "özgür ve bağımsız bir ülke olarak Ukrayna'nın medyayı bu saldırganlıktan koruma hakkı olduÄŸunu" belirtti.

GeraÅŸenko ayrıca Rus medyasının bilinçli olarak Ukrayna vatandaÅŸları arasında nefret yaydığını savundu.

Benzer bir uygulamayı Rusya'nın da yaptığını söyleyen GeraÅŸenko, "Kırım'ın ilhakından sonra bölgede Ukrayna kanalları yasaklanmıştı. Üstelik Rusya'da bir tane bile Ukrayna kanalı yayın yapamıyor" dedi.

'Yasaklamak etkili olacak mı?' tartışması

Ancak insan hakları grupları, medya özgürlüÄŸünün kısıtlamanın, yanlış bilgiyle mücadelede ne kadar etkin olacağını sorguluyor.

Televizyon kanalları, özellikle çatışmaların devam ettiÄŸi DoÄŸu Ukrayna'da önemli bir rol oynuyor. Bölgede yaÅŸayanların çoÄŸu Rusça konuÅŸuyor ve Rus haberlerini takip ediyor.

Rus kanallarının çoÄŸu, Rusya devletine baÄŸlı ya da devlete yakınlığıyla bilinen ÅŸirketlere ait. Bu kanallar, yaygın olarak Kremlin'deki görüÅŸü yansıtıyor ve eski Ukrayna baÅŸkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesini "darbe" olarak tanımlıyor.

Kanallarda ayrıca Ukrayna hükümetinin ayrılıkçı militanlara yönelik askeri operasyonu "Rusça konuÅŸanlara yönelik bir operasyon" olarak yansıtılıyor.

Yanukoviç'in muhalifler tarafından devrilmesinin ardından Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi, DoÄŸu Ukrayna'da çatışmaları tetiklemiÅŸti.

Bölgedeki Rus yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna hükümet güçleriyle Nisan ayından bu yana çatışıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.