Sosyal Medya

Dünya

'Üçüncü dünya savaşındayız'

Papa Franciscus, "biz üçüncü dünya savaşındayız ama parça parça" dedi.



Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak-Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırdığı, pek çok Hristiyan ile etnik azınlıkların da barındığı Irak'ın Kürdistan bölgesine gitmek için hazır olduÄŸunu söyledi.

Papa olarak seçildiÄŸi Mart 2013'ten bu yana üçüncü Apostolik ziyaretini 6. Asya Gençlik Günleri dolayısıyla Güney Kore'ye gerçekleÅŸtiren ve burada barış ve birlik çaÄŸrısı yapan Papa Franciscus, 5 günlük ziyaretinin ardından Roma'ya dönerken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Irak'ta devam eden IŞİD saldırıları ve siviller için yaÅŸanan zor durum baÅŸta olmak üzere dünya genelindeki çatışmalara deÄŸinen Katoliklerin ruhani lideri, savaşın vahÅŸetini kınarken, zulmün korkunç seviyelere ulaÅŸtığını ve bunun kurbanlarının da genellikle kadın ve çocuklar olduÄŸunu kaydetti.

Papa, iÅŸkencenin neredeyse sıradan hale geldiÄŸini, yerkürede üçüncü dünya savaşı yaÅŸandığını belirterek, "Biz üçüncü dünya savaşındayız ama parça parça" ifadesini kullandı.

IŞİD saldırılarından olumsuz etkilenen Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesine hafta içinde Kardinal Fernando Filoni'yi gönderen Papa, "Kürdistan'a gitmek için hazırım. Ama bu, bu zamanda yapılacak en iyi ÅŸey deÄŸil" diye konuÅŸtu.

Hristiyan ve etnik azınlıkları hedef alan ve "haksız saldırgan" olarak nitelediÄŸi IŞİD'e yönelik süren ABD bombardımanı için de ruhani lider, haksız saldırganı durdurmanın caiz olduÄŸunu ama bunun bombalamak ya da savaÅŸ yapmak anlamına gelmediÄŸini söyledi.

Papa, "Haziran ayında Vatikan bahçelerinde Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas ve dönemin Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Åžimon Peres ile yaptığınız OrtadoÄŸu'da barış duası Ä°srail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında baÅŸarısızlığa mı uÄŸradı" sorusuna da "Kesinlikle bir baÅŸarısızlık deÄŸildi. Dua olmadan ne müzakere ne diyalog olurdu. Böylece insani bir tutum köklü bir adım oldu. Ä°nanıyorum ki, o kapı açık. Åžimdi bombaların dumanları var ve kapının görünmesine izin vermiyor. Kapı, o günden bu yana açık" diye yanıt verdi.

VATÄ°KAN - ÇÄ°N Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°

Güney Kore'ye yolculuÄŸu sırasında Çin'in izin vermesiyle Çin hava sahasını kullanan ilk Papa olan Franciscus, 1949'dan bu yana Komünist Parti idaresindeki bu ülkeye gitmek isteyip istemeyeceÄŸi sorusunu "Tabii ki hem de yarın" diye cevapladı.

Çin ile resmi iliÅŸkisi bulunmayan Vatikan'ın devlet baÅŸkanı Papa, uçakların ülkelerin hava sahalarını kullanırken izin isteme prosedürlerinin pilotun kendisine gösterdiÄŸini ve bire bir tanıklık ettiÄŸini ifade ederek, Çin halkını ve Devlet BaÅŸkanı Åži Çinping'i övdü ve Çin halkına saygı duyduklarını, sadece kiliselerinin çalışmaları için biraz daha özgürlük talep ettiÄŸini dile getirdi.

Papa, selefi Papa 16. Benediktus'un yazdığı Çin'i eleÅŸtiren mektubunu da anımsatarak, mektubun halen geçerliliÄŸini koruduÄŸunu ve yeniden iyi okunması gerektiÄŸini belirterek, Vatikan'ın büyük takdir duyduÄŸu Çin halkına iletiÅŸim kanallarının daima açık olduÄŸunu dile getirdi.

Bu arada Papa, Seul'den Roma'ya 11,5 saatlik yolculuÄŸun ardından, hayır ve ÅŸükran duası için Santa Maria Maggiore Kilisesi'ne geldi ve Koreli bir kız çocuÄŸun kendisine verdiÄŸi çiçeÄŸi buradaki Hazreti Meryem sunağına sundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.