Sosyal Medya

YaÅŸam

İzmir'de 25 polise gözaltı

Yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili İzmir merkezli başlatılan operasyonda, sabah saatlerinde baskınlar düzenlendi. Hakkında gözaltı kararı olan 32 polisten 25'i gözaltına alındı.



Ä°zmir merkezli operasyon 13 ilde yürütülüyor. Terörle Mücadele Åžubesi ekipleri sabah saatlerinde ÅŸüphelilerin evine gitti. Baskın yapılan evlerde aramalar sürüyor. Gözaltına alınan polislerden biri birinci sınıf emniyet müdürü. Åžüpheliler saÄŸlık kontrolünden geçiriliyor. Hakkında gözaltı kararı olanlardan biri eski Batman Ä°l Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan. Okan Ä°zmir'de de istihbarattan sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısıydı.

Emniyet kaynakları, ÅŸüpheli polislerin çoÄŸunun yasadışı dinleme iddialarına karıştığını söylüyor. Aralarında emniyet müdürleri de var. Ä°zmir Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, yasadışı dinlendiÄŸi ortaya çıkan yaklaşık 50 kiÅŸinin ÅŸikayeti üzerine soruÅŸturma baÅŸlattı. Åžikayet edenlerden bazıları da yine emniyet mensupları... Ä°zmir Valisi Mustafa Toprak operasyonun sadece yasadışı dinlemelerle ilgili olduÄŸunu, askeri casuslukla baÄŸdaÅŸtırılamayacağını söyledi.

Savcılık açıklama yaptı

Ä°zmir Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı yazılı açıklamasında, "2010-2013 yıllarında Ä°zmir Emniyet MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü'nde görevli bazı personeller tarafından, kamu kurumlarında görevli bazı memurların farklı isimle meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatlarıyla yasaya aykırı olarak usûlsüz dinlendiklerinin denetimlerde tespit edilmesi üzerine konunun Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na iletildiÄŸi" belirtildi.

Buna göre, medyada çıkan haberler de ihbar kabul edildi. Açıklama ÅŸöyle:

"Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'mızca baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında, toplanan delillere göre haklarında yeterli ÅŸüpheye ulaşılan aralarında rütbelilerinde bulunduÄŸu ve bir kısmı deÄŸiÅŸik illerde görev yapmakta olan 32 emniyet personeline yönelik olarak 19 AÄŸustos 2014 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiÅŸ olup konuya iliÅŸkin soruÅŸturma devam etmektedir."

"Gözaltılar sindirme amaçlı"

Avukat Ä°smail Hakkı Küçük [FotoÄŸraf: Turaç Top / Al Jazeera Türk]

Gözaltına alınan iki komiserin avukatı olduÄŸunu söyleyen Ä°smail Hakkı Küçük yaptığı açıklamada, müvekkillerinin daha önce Ä°zmir Ä°stihbarat Åžube'de görevli olduÄŸunu, ÅŸimdi birinin Erzurum'da diÄŸerinin de MuÅŸ'ta görev yaptıklarını ifade etti.

MuÅŸ'ta görev yapan komiserin Aydın'daki yeÄŸeninin yanına tatile gittiÄŸi sırada gözaltına alındığını belirten Avukat Küçük, müvekkillerine yöneltilen suçlamaların "suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurmak", "örgüte üye olmak" ve "evrakta sahtecilik" olduÄŸunu söyledi.

Avukat, iki komiserin de yasal çerçevede, "hâkim kararıyla önleme dinlemesi" yaptıklarını belirterek gözaltıların sindirme amaçlı olduÄŸunu savundu.

Ä°stanbul'da da 22 Temmuz ve 5 AÄŸustos tarihlerinde, Gülen Cemaati ile iliÅŸkili oldukları iddia edilen polislere yönelik yasadışı dinleme suçlamasıyla operasyonlar düzenlenmiÅŸ, 42 polis tutuklanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.