Dünya
Merkel dinleme skandalı nedeniyle zorda
Alman medyasında yer alan, Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND'nin Türkiye'yi 2009'dan bu yana dinlediği haberleri, Merkel hükümetini zor duruma düşürdü. Türkiye'nin yanı sıra Alman muhalefeti de hükümetten konuyu açıklığa kavuşturmasını talep ediyor.
Alman Der Spiegel dergisinin, Alman Dış Ä°stihbarat TeÅŸkilatı BND'nin 2009 yılından beri Türkiye'yi dinlediÄŸine iliÅŸkin haberinin ardından gözler BaÅŸbakan Angela Merkel'in yapacağı açıklamaya çevrildi.
Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in cep telefonlarını dinlediÄŸinin ortaya çıkmasının ardından BaÅŸbakan 2013 yılında, "Dostlar arasında dinleme olmaz" diyerek tepki göstermiÅŸti.
Merkel Letonya BaÅŸbakanı Laimdota Straujuma ile Riga'da yaptığı görüÅŸmenin ardından, dinleme skandalıyla ilgili daha önce yaptığı açıklamayı savundu. Merkel, "Dostlar arasında dinleme olmaz" açıklamasını, NSA skandalının ardından ABD için yaptığını vurguladı.
Almanya BaÅŸbakanı BND'nin Türkiye'yi dinlediÄŸi iddialarıyla ilgili olaraksa bir açıklama yapmaktan kaçındı.
Hükümet ÅŸu ana kadar dinleme skandalını resmi olarak doÄŸrulamadı.
Ancak Frankfurter Allgemeine gazetesine konuÅŸan hükümet kaynakları Der Spiegel'in haberini doÄŸrulayarak, Türkiye'de olup bitenlerin Almanya'nın iç güvenliÄŸini doÄŸrudan etkilediÄŸini, PKK, Almanya'daki aşırı saÄŸ ve solcu gruplar, uyuÅŸturucu kaçakçıları ve insan tacirlerini dinleme skandalına gerekçe olarak göstermiÅŸti.
BND'nin dinleme skandalıyla ilgili olarak açıklama yapan hükümet sözcü yardımcısı Christiane Wirtz ise bu iddiaları doÄŸrulayamayacağını söyledi.
Ankara açıklama bekliyor
Wirtz, hükümetin konuyla ilgili olarak Federal Meclis'in istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi'ni temmuz ayında bilgilendirdiÄŸini açıklamakla yetindi.
Türkiye, Merkel hükümetinden bu konuda bir açıklama bekliyor.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl Türk DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yetkililerle görüÅŸtü.
Türkiye dinleme haberinden duyduÄŸu endiÅŸeyi dile getirirken, Büyükelçi Pohl'ün, ‚GörüÅŸme gayet dostane bir havada geçti' açıklamasını yaptığı belirtildi.
Alman DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, ‚Türkiye'nin medyada yeralan haberlerin ardından bir açıklama istemesi sürpriz deÄŸil. Partner ülke Türkiye ile bu konuda, farklı birçok konuda olduÄŸu gibi iletiÅŸim içimde olacağız ve yanıt vereceÄŸiz' dedi.
Muhalefet de açıklama istiyor
Dinleme skandalı Merkel hükümetini muhalefet karşısında da zor duruma düÅŸürdü.
Muhalefet Merkel hükümetinin dinleme skandalını bir an önce açıklığa kavuÅŸturmasını talep ediyor.
Alman siyasetçilerden ise bu konuda farklı açıklamalar geldi. Hatta siyasi partilerde bile görüÅŸ birliÄŸi içinde olunmadığı dikkat çekti.
Federal Meclis NSA AraÅŸtırma Komisyonu BaÅŸkanı Patrick Sensburg, hasass olarak nitelendirilebilecek ülkelerde faaliyetlerde bulunulmasının doÄŸru olduÄŸunu savundu.
Federal Meclis'in istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi'nin Başkanı Hrıstiyan Demokrat Birlik Partili Clemens Binninger, bu konuda kendilerine haberler ulaştığını ancak somut bir bilgi olmadığını, isim konusunda bildirilmediklerini belirtti.
Özdemir: Dinlememek sorumsuzluk olurdu
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden Hans-Peter Uhle, Türkiye'nin önemli bir NATO ülkesi olduÄŸunu, ancak aynı zamanda uyuÅŸturucu ve insan ticareti konusunda da sorunlu bir geçiÅŸ ülkesi olduÄŸunu söyledi.
Hristiyan Demokrat Birlik Partili NSA AraÅŸtırma Komisyonu üyesi Roderich Kiesewetter ise ‚BND DoÄŸu ile AB arasındaki yerini bulmak zorunda olan bir ülkede gerekli bir çalışma yapıyor' dedi.
Federal Meclis Ä°çiÅŸleri Komisyonu'nin Hristiyan Demokrat Birlik Partili BaÅŸkanı Wolfgans Bosbach, BND'nin Türkiye'yi dinlemesinin anlaşılır olduÄŸu görüÅŸünde.
Bosbach, ‚Haklı nedenleri olduÄŸu görüÅŸündeyim' diyerek, Almanya'da PKK örgütü, sol ya da aşırı saÄŸcı Türk gruplar ve da uyuÅŸturucu ve insan ticareti yapanlara iÅŸaret etti.
YeÅŸiller eÅŸ BaÅŸkanı Cem Özdemir, ise ‚Türkiye'nin BND tarafından izlenmesi, Irak ve Suriye sınırındaki durum ışığında, çok ÅŸaşırtıcı deÄŸil. Bunun tam aksi sorumsuzluk olurdu' dedi.
Henüz yorum yapılmamış.