Sosyal Medya

Dünya

ABD, IŞİD ve Lübnan'ı saran komplo teorileri

Beyrut'un merkezindeki bir restoranda öğle yemeği sırasında "Orta Doğu'da, komplo teorileri bizim kanımızda vardır" dedi Lübnanlı eski bir yetkili.



Åžehirde son dönemde sık konuÅŸulan bir konuya, yani 'eski adıyla IŞİD olarak bilinen Ä°slam Devleti örgütünün arkasında Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin (ABD) olduÄŸu ve Hillary Clinton'un da 'Hard Choices' (Zor Seçimler) adlı kitabında bunu itiraf ettiÄŸi' söylentilerine atıfta bulunuyordu.

Ä°slam Devleti (Ä°D) geçen hafta Lübnan'da ilerleyip, Suriye sınırındaki Arsal'a korku salarken, yüzlerce kiÅŸiyi evlerinden ederken, yayılan dedikodular militanların eylemlerinden ABD'yi sorumlu tutuyordu.

Ä°slam Devleti örgüsünün Lübnan Ordusu'na karşı uyguladığı vahÅŸetin dehÅŸet verici görüntüleri internette paylaşıldı ve örgütün varlığının, aldığı cesaretin arkasında Amerika'nın olduÄŸu teorisi de konuÅŸulmaya baÅŸlandı.

Komplo teoricileri bu iddialarını desteklemek için de internet ortamında 'çok güçlü' olarak tanımladıkları bir 'kanıt' ortaya attılar: Devlet BaÅŸkanlığı yarışına girmesi beklenen ABD Eski DışiÅŸleri Bakanı Hillary Clinton'un sözleri.

Clinton'un kitabından 'alıntılar' olduÄŸu söylenen ve ABD'nin kendi kazanımları için bölgede istikrarsızlık yaratma amacıyla Ä°slam Devleti örgütünü yarattığı iddiasında bulunan ekran görüntüleri Lübnan'da sosyal medyada hızla yayıldı.

Söylentiler nedeniyle Lübnan DışiÅŸleri Bakanlığı da, ABD'nin Lübnan Büyükelçisi David Hale'i de bakanlığa çağırdı.

Dahası, ABD'nin Beyrut'taki büyükelçiliÄŸi dedikodulara son vermek için Facebook sayfasından bir açıklama yayımladı:

"Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin, Irak Åžam Ä°slam Devleti'ni terör örgütü dışında farklı bir yapı olarak tanımayı deÄŸerlendirdiÄŸi veya oluÅŸumunda herhangi bir rolü olduÄŸu yönünde öne sürülen tüm ithamlar açıkça asılsızdır. Lübnan'da dolaÅŸan iddialar uydurmadır."

ABD'nin çıkarlarına zarar

Hillary Clinton'un söylediÄŸi ise, 'Suriyeli muhaliflere yardım etmemenin Ä°slam Devleti örgütünün yükseliÅŸine neden olduÄŸuydu'.

Bu tip bir teorinin ortaya atılması, Amerika'nın geçmiÅŸte militan ve gerilla grupları desteklediÄŸi göz önünde bulundurulduÄŸunda ÅŸaşırtıcı bir durum deÄŸil. Bununla ilgili akla ilk gelen, El Kaide'nin doÄŸduÄŸu Afganistan'daki mücahitler oluyor. ABD'nin Körfez'deki müttefiklerinin Ä°slam Devleti'ni desteklemekle suçlanması da durumu zorlaÅŸtırıyor.

Beyrut'ta saha çalışmalarında bulunan Brüksel merkezli dış politika analizleri ve Orta DoÄŸu politikaları uzmanı Octavius Pinkard ÅŸu yorumu yapıyor:

"Bu tip teorilerden çok var, çoÄŸunlukla da nedeni Washington'un diÄŸer ülkelerdeki rejim deÄŸiÅŸikliÄŸine dışarıdan destek verme temayülünden kaynaklanıyor. Bu baÄŸlamda isyancı grupların desteklenmesi yeni bir uygulama deÄŸil ve son duruma da bakıldığında etkili olduÄŸu da söylenemez."

Bu tip söylentiler, ABD'nin yumuÅŸak gücünü korumaya istekli olduÄŸu Lübnan gibi bir ülkedeki çıkarlarına zarar verme riski taşıyor.

Lübnan halkı üzerinde etkinlik arayışında olan bir diÄŸer grup Hizbullah ile nüfuz için sembolik çatışmalara ve vekâlet savaÅŸlarına girmek yeni bir ÅŸey deÄŸil.

Fakat kafa kesen, barbarca eylemlerde bulunan Ä°slam Devleti'nin faaliyetlerinden Amerika'nın sorumlu tutulması, ABD'nin imajına ciddi zarar verebilir. Ülkeye desteÄŸin kaybolması riski doÄŸabilir, bu da durumu tam tersi yönüne çevirebilir.

Hizbullan/Åžam/Tahran üçlüsü 'kazanıyor'

Son dönemde Beyrut sokaklarındaki rivayetler, "Amerika bize yardım edecek" ifadesinden ziyade "Hizbullah, Ä°slam Devleti'nin Lübnan'ın baÅŸkentine girmesine izin vermeyecek" yönünde.

Beyrutlu Amir Murad, "Burada herkes ABD ve Suudi Arabistan'ın bir olduğuna, mesele petrole geldiğinde de, İD'nin yenilgisinden nihai fayda sağlayacak olanın da Suudi Arabistan ve ABD olduğuna inanır" diyor.

Octavius Pinkard da ÅŸu yorumda bulunuyor:

"GördüÄŸümüz önemli bir geliÅŸme de, Lübnan'ın Suriye iç savaşının Lübnan topraklarına sızarak ülkeye oluÅŸturacağı tehditten korunması için Lübnan Ordusu ve Hizbullah'ın kendi aralarında yaptığı iÅŸbirliÄŸiydi."

Suriye ve Lübnan arasındaki gerilimin seyrinin yanında Washington algısı da deÄŸiÅŸiyor ve Hizbullah/Åžam/Tahran üçlü propaganda savaşını kazanıyor gibi görünüyor.

Fakat Obama, PerÅŸembe günü Irak'ta Ä°slam Devleti'ne karşı hava saldırıları yapacaklarını duyurduÄŸunda, ABD'ye duyulan sevgi Facebook'a da yansıdı.

Lübnanlı bir Facebook kullanıcısı "Amerikan müdahalesinden hiç bu kadar mutlu olmamıştım" yazdı.

ABD'nin Irak'taki operasyonuyla Lübnan'da kaybettikleri sevgiyi yeniden kazanıp kazanamayacaklarını söylemek için henüz erken. Fakat mevcut durumda, Amerika, normal koÅŸullarda desteÄŸini aldığı halk arasında ciddi bir 'halkla iliÅŸkiler krizi' yaşıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.