Sosyal Medya

Coğrafyamız

Peşmerge Musul Barajı'nı aldı

ABD savaş uçakları eşliğinde yürütülen operasyon sonucu Musul Barajı alındı.



Amerikan savaÅŸ uçaklarının düzenlediÄŸi operasyonda IŞİD'e ait 19 aracı tahrip edilirken PeÅŸmerge'ye fazla iÅŸ düÅŸmedi.

IŞİD örgütü, özellikle Irak'ın kuzeyinin elektrik ve su ihtiyacını karşılayan Musul Barajı kapaklarını açarak çevre ÅŸehirlerde su baskınlarına neden olmakla tehdit ediyordu.

Irak eski dışiÅŸleri bakanı Kürt siyasetçi HoÅŸyar Zebari bir sonraki hedefin Ninova'yı geri alarak bu bölgedeki etnik grupların geri dönüÅŸünü saÄŸlamak olduÄŸunu söyledi.

Irak'ta ÅŸu ana kadar IŞİD tehdidi nedeniyle 1 milyon 200 bin kiÅŸi evlerini terketmek zorunda kaldı. Iraklı Kürtler, IŞİD ile savaÅŸmak için daha fazla ağır silaha ihtiyaçları olduÄŸunu belirterek batıdan yardım taleplerini artırdı.

Son dönemde Amerikan yönetiminin de doÄŸruladığı ufak çapta silah yardımı ile, Irak ordusunun kaybettiÄŸi bazı bölgeleri geri alan peÅŸmergeye ağır silah verilmesi ise kafalarda soru iÅŸareti oluÅŸturuyor.

IŞİD'i yoketmek için atılacak böyle bir adımın, peÅŸmergeyi fazla güçlendirerek Irak içinde bir baÅŸka istikrarsız nedeni olabileceÄŸi yorumları yapılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.