Sosyal Medya

Dünya

Ferguson'da protestolar durmuyor

ABD'de siyah bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinden sonra başlayan olayları, sokağa çıkma yasağı da durduramadı. Polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti.



ABD'nin Ferguson kentinde, silahsız bir siyahi gencin öldürülmesinin üzerinden bir hafta geçmesine raÄŸmen protesto gösterileri bitmeyince olaÄŸanüstü hâl ilan etti. Ancak yerel saatle sabah 5’e kadar ilan edilen sokaÄŸa çıkma yasağı protestoların hızını kesmedi. Polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. 

Ferguson yakınlarındaki bir kilisede konuÅŸan Missouri Valisi Jay Nixon, "Dünya bizi izliyor. Bu toplumda korku, güvensizlik ve ÅŸiddet çemberinin yerine barış, güç ve adaleti konabilecek mi? Bu test ediliyor" ifadelerini kullandı.

Kilisedekilerden bazıları valiye tepki gösterdi. Valinin sözlerini kesen bir kiÅŸi, topluma barış gelmesi için Brown’u öldüren polis memurunun cinayetle suçlanması gerektiÄŸini söyledi.

Hırsızlık görüntüleri ÅŸiddeti artırdı

Olaylar, 9 AÄŸustos Cumartesi günü, 28 yaşındaki polis memuru Darren Wilson’un 18 yaşındaki Michael Brown’u öldürmesiyle baÅŸladı. 

Cuma günü polis, Brown'ın bir markette hırsızlık yaparken güvenlik kamerası tarafından kaydedilmiÅŸ görüntülerini yayınladı ve Brown’u öldüren polis memurunun adını açıkladı. Ancak polisin bu hamlesi gösterilerin ÅŸiddetlenmesine yol açtı.

Görüntülerin Brown’un ölümünü meÅŸru gösterme amacıyla yayımlandığını savunan eylemciler, tepkilerini çevredeki dükkânları yaÄŸmalayarak gösterdi. Brown'ın görüntülerinin kaydedildiÄŸi market de göstericilerin hedefindeydi.

Tepkiler üzerine polis, Brown'u öldüren polis memurunun hırsızlıktan haberi olmadığını açıkladı.

Cumartesi günü de “Siyahilerin de hayatı önemlidir” ve “AteÅŸ etmeyin” gibi pankart ve döviz taşıyan eylemciler sokaklarda.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, olayı bağımsız bir ÅŸekilde soruÅŸturması için yerel yetkililere talimat vermiÅŸ, "Artık barış zamanı" çaÄŸrısı yapmıştı. 

Ayrıca polis, protestocularla bir araya gelerek diyalog kurdu. Göstericiler de kentteki ırk ayrımcılığına dikkat çekti. 53 kiÅŸilik emniyet teÅŸkilatında sadece üç siyahi Amerikalının çalıştığına iÅŸaret eden protestocular, bölgedeki nüfusun üçte ikisinin siyahilerden oluÅŸtuÄŸunu vurguladı.

Ancak sükûnet çaÄŸrıları da olayları yatıştırmadı.

'Orantısız güç kullanıldı'

New York merkezli Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) de gencin polis tarafından öldürülmesini ve bu olaya yönelik protestoların ÅŸiddetle bastırılmasını eleÅŸtirdi. HRW, iki gazeteciyi protestoları çekerken gözaltına alan polisin barışçıl göstericileri ve gazetecileri sindirme taktikleri kullandığını belirtti.

Örgütten Alba Morales'in yaptığı açıklamada, gösterilere müdahale eden polisin 'orantısız güç kullandığı’ söylendi:

"Ferguson polisi, Michael Brown'u öldürülmesini barışçıl ÅŸekilde protesto edenlere karşı orantısız güç kullanarak sorunları ağırlaÅŸtırıyor. Polis, barışçıl gösteri ve ifade özgürlüÄŸüne iliÅŸkin temel hakları desteklemeli."

Michael Brown'ın ölümüyle ilgili ’detaylı ve kapsamlı bir soruÅŸturma’ çaÄŸrısında bulunan Morales, polisin ulaÅŸtığı bilgileri de kamuoyuyla paylaÅŸması gerektiÄŸini söyledi.

ÇeliÅŸkili beyanlar

Polisin ifadesine göre, siyahi genç kendisine silah çekmek üzere hamle yaptı. Ancak ölen gencin üzerinden silah çıkmadı. BaÅŸka görgü tanıkları da, Brown'un kendisini gözaltına almaya çalışan polis memurundan kurtulmaya çalıştığını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.