Sosyal Medya

Coğrafyamız

Çok kültürlü ve çok dilli bir dram

Keldaniler, Süryaniler, Asuriler, Şebekler, Türkmenler, Kakailer, Ermeniler, Araplar... Irak’ın kültürel zenginliğiydiler. IŞİD’in Kürt bölgesine saldırmasıyla, köylerini terk edip sığınmacı oldular. Erbil’de kamplara yerleştirildiler ama onları belirsiz bir gelecek ve zor bir yaşam bekliyor.



Irak Åžam Ä°slam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u iÅŸgal etmesi ve geçen hafta da PeÅŸmerge denetimindeki ilçe ve köyleri iÅŸgal etmesiyle yüzbinlerce insan yerinden, yurdundan oldu. Farklı millet ve dine mensup binlerce insan Erbil’e sığındı. Keldaniler, Süryaniler, Asuriler, Ezidiler, Ermeniler, Türkmenler, Åžebekler, Kakailer için kent merkezin hemen dışında kamplar kurulmaya baÅŸlandı.
 
Herkesin bir öyküsü var
 
Kampa ilk yerleÅŸenler, Åžebek, Kakai, Türkmen ve az da olsa Araplar oldu. Sığınmacılar, Erbil’in hemen dışında bir binanın içinde ve çevresinde kurulan çadırlara yerleÅŸtirildi. Barzani YardımlaÅŸma DerneÄŸi’nin kurduÄŸu kamptaki yardımlar da dernek tarafından karşılanıyor.
Kampla aileler kurulan çadırlarda çocuklarıyla birlikte yaşıyor. Sıcaklığın 50 dereceyi bulduÄŸu kampta, çadır içlerine fanlar ve vantilatörler yerleÅŸtirilmiÅŸ. Kamptakilerin temizlik ihtiyaçları için banyolar ve tuvaletler kurulmuÅŸ. Çadırların yarısı bir inÅŸaatın alt katına, diÄŸer yarısı ise inÅŸaatın hemen çevresindeki tarlada kurulu. Kampta gezdiÄŸinizde yaÅŸanan dramlar hemen kendisini gösteriyor. Her bir ailenin bir öyküsü var. Biriyle sohbete baÅŸladığınızda hemen etrafınız sarılıyor, herkes kendi kaçış öyküsünü, taleplerini, düÅŸüncelerini anlatmaya çalışıyor.

 
Çok dilli bir kamp
 
Kampta dört dilli konuÅŸmalara tanık oluyorsunuz. Bir aileyle konuÅŸabilmemiz için bazen iki üç çeviri yapılıyor. Åžebek ve  Kakai Kürtleri, kendine özgü lehçeleriyle konuÅŸuyor, Irak Kürdistan bölgesinin çoÄŸunluÄŸunun konuÅŸtuÄŸu Kürtçe’nin Soranice lehçesini bilmeyenlerin sayısı fazla. Araplar, Arapça, Türkmenler ise hem Kürtçe, hem Arapça hem de Türkçe biliyor.
KonuÅŸtuÄŸumuz, Åžebek, Kakai, Türkmenler ve Sünni Araplar, aralarında hiçbir sorun olmadan eskiden olduÄŸu gibi ÅŸimdi de bu kampta yaÅŸadıklarını anlatıyor. Hepsi “IŞİD çıktı, evimizden, köyümüzden olduk” diyor.

 
‘Filistin olmayız’
 
Said Kemal bir Åžebek Kürdü. Irak merkez hükümetinin ve Maliki’nin kendilerini ayırmaya çalıştığını söyleyerek “Ama unutmasınlar biz Filistin olmayız. Türkler, Araplar, biz hep birlikte buna karşı çıkarız” diyor.
Selam Atavi, yedi çocuk babası. Sünni bir Arap. IŞİD Selahaddin’i iÅŸgal edince kaçıp Erbil’e sığınmış. Atavi kampta kalan nadir Araplardan biri: “Birbirimizi düÅŸman etmeye çalışıyorlar. Ama biz olmayız. Aramızda sorun yok.”
Yunus Sadullah ise Kakai Kürtlerinden. O da diÄŸer etnik ve dini kesimlerle sorunlarının olmadığını vurguluyor ve “Tek isteÄŸimiz, evlerimize dönmek”  ifadelerini kullanıyor.
Kakai Kürtlerinden Gazi Cemal Ä°brahim ise köylerini çevredeki Arapların iÅŸgal ettiÄŸini belirterek “Daha önce bizi tehdit ediyorlardı, köyümüzü, mallarımızı alacaklarını söylüyorlardı. IŞİD gelince bunu yaptılar” diyor.
500 ailenin yaÅŸadığı kampta ÅŸimdilik, gıda, su sıkıntısı yok. Yardımlar depoda stoklanmış durumda. Ama hasta yaÅŸlılar ya da çocukları hasta olanlar, ilaç yetersizliÄŸinden hatta hiç olmamasından yakınıyor ve “Bize ilaç yardımı yapsınlar” diyor.

 
Hıristiyanlara ayrı kamp
 
IŞİD’den kaçan, Hıristiyan, Süryani, Ezidi, Asuri ve Ermeniler için de ayrı bir yerde kamp kurma çalışmaları baÅŸladı. BM denetimindeki kampta 300 çadırın kurulumu tamamlandı. Sadece Hıristiyanların yaÅŸayacağı bu kampa, bir iki gün içinde Ankawa’daki kiliselere sığınan insanlar yerleÅŸtirilecek. Kiliselerdeki sığınmacılar için ayrıca iki ayrı bölgede de kamp kurma çalışmaları sürüyor. Yetkililerin verdiÄŸi bilgilere göre, ÅŸimdilik bin 800 Hıristiyan aile için ayrı çadırlar kurulacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.