Sosyal Medya

Coğrafyamız

PKK komutanı IŞİD'e karşı savaşı anlattı

Irak’ta süratli bir ilerleyiş sergileyen İslam Devleti militanlarına karşı geçtiğimiz haftalardaki başarısızlığın sorumluluğu ve son günlerde kaydedilen başarının arkasında kim olduğu konusunda bir anlaşmazlık yaşanıyor.



Bazı haberlerde IŞİD ilerleyiÅŸinin ABD’nin hava saldırıları ile durdurulduÄŸu öne çıkarken, bazı PeÅŸmergeler de dahil olmak üzere bölgedeki yerel kaynaklar PKK güçlerinin çatışmalardaki rolüne dikkati çekiyor.

PKK ve askeri gücü HPG’nin Irak’ta IŞİD’e karşı oynadığı rolü, HPG komutanı TekoÅŸêr ZaÄŸros ile konuÅŸtuk.

ZaÄŸros, IŞİD saldırısına uÄŸramış Mahmur kasabası ve yakınındaki mülteci kampında, militanlara karşı Mahmur DireniÅŸ Gücü adı altında sürdürülen savaÅŸa komuta ediyor.

IŞİD geçtiÄŸimiz günlerde Mahmur’a bir saldırı düzenlemiÅŸ ve kasabanın neredeyse tümünü ele geçirmiÅŸti. Mahmur’daki çatışmalar nasıl bir seyir izledi?

Musul'dan sonra IŞİD'in saldırılarının devam edeceÄŸi yönünde bilgilerimiz ve deÄŸerlendirmelerimiz oldu. Bunun nedenle Mahmur Mülteci Kampı'nda -ki biz Åžehit Rüstem Cudi Kampı diyoruz- IŞİD’in ilerlemesine karşı tedbirler geliÅŸtirmeye baÅŸladık. DaÄŸdan gelen bazı arkadaÅŸlar aracılığıyla halk içinde milis örgütlenmesi temelinde örgütlemeler yaptık. Kendimizi Mahmur DireniÅŸ Gücü olarak adlandırdık. Bu temelde, ferdi silahlar dağıtarak bölükler oluÅŸturduk. O sıralarda, IŞİD çeteleri zaten Mahmur'a yakın bir konuma gelmiÅŸlerdi. Bu arada, Mahmur kasabasına saldırılar geliÅŸti. Kasabaya 10 kilometre mesafede PDK (Kürdistan Demokrat Partisi) ve YNK (Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi) ile IŞİD arasında çatışmalar yaÅŸandı. Sonrasında zaten bu alan hem halk tarafından hem de PeÅŸmerge güçleri tarafından bırakıldı. Ä°stenmeyen bir durumdu ama mecburi olarak alan bırakıldı. Biz mülteci kampı olarak yalnız kaldık. Ä°lk etapta tedbir amaçlı olarak, yaÅŸlıları, çocukları ve elinde silah olmayanları güvenli yerlere sevk ettik. Silahları da zaten son 15 günde almıştık. Onlarla bölükler oluÅŸturduk ve savunma sistemine geçtik. Çeteler yaklaÅŸtığında kısa süreli çatışmalarımız oldu. Onların elinde ağır silahlar ve ABD yapımı zırhlı araçlar olduÄŸu için çatışmalarda zorlandık ve bu nedenle de Karaçok Dağı’na çıktık. Orada direniÅŸi devam ettik. Çeteler Mahmur'un çevresini tuttular, bazı mahallelerine girdiler. Orada iki günlük bir çatışma yaÅŸandı.

Åžu anki durum nedir?

Son gün, yakın alandaki Diyara kasabası PeÅŸmergeler tarafından alınınca IŞİD bir yenilgi yaÅŸadı. Buradaki güçlerinin bir kısmı da o tarafa takviye amaçlı gitmiÅŸti. Çete güçleri burada biraz azalınca, PeÅŸmerge güçleri ile birlikte bir saldırı planladık ve karşı saldırı baÅŸlattık, ÅŸehre girdik. Çeteler kaçmak zorunda kaldı.

IŞİD'in Åžengal kasabasına yönelik saldırısıyla birlikte PeÅŸmerge bölgeden ayrılmıştı. Sizin güçlerinizin PeÅŸmerge çekilirken kente girdiklerine dair görüntüler izledik. Ä°lk günlerdeki tutumunuz nasıl oldu?

Åžimdi bizim güçlerimiz gerilla güçleridir. PeÅŸmerge ise ÅŸimdi hemen hemen düzenli ordudur. Esasında PeÅŸmerge demek birazda gerilla demektir ama ÅŸu anda gerillacılıktan çıkmış durumdalar. Yıllardır, hem modernize ve mobilize düzenli bir ordu ÅŸeklinde örgütlenmiÅŸ bir güçtür. Biz ise gerilla savaşı, partizan savaşı veriyoruz. En riskli yerlere bile, düÅŸmanın ortasına bile, küçük güçlerle sızma yapıp, darbe vurabilecek güçteyiz. PeÅŸmerge'nin ise, Åžengal'den çekildikten sonra aynı güçle kente tekrar girmesi için büyük kayıpları göze alması gerekirdi. Bizimki öyle deÄŸil. Biz küçük guruplarla sızma yaparak ilk önce bir taburumuzu oraya yerleÅŸtirdik. Ondan sonra diÄŸer taburlar baÅŸka yollardan Åžengal Dağı'na yerleÅŸti. Åžimdi ise duruma hakimiz. IŞİD biliyorsunuz, yarı gerilla taktiÄŸi uygulayarak savaşıyor. Düzenli orduya karşı gerilla savaşı yürütüyor. Biz de Kürdistan daÄŸlarında 30 yıldır gerillacılık yapıyoruz. Gerillanın düzenli orduya karşı savaşımında sayısı ve silahı az olsa bile avantajlı bir konumdadır. Çünkü nerede nasıl, ne yapacağı belli olmayan, gizli bir güçtür. Biz de IŞİD'den daha tecrübeli olduÄŸumuz için onların karşısında daha rahat darbe vurabiliyoruz. Zaten Rojava'da da bellidir, IŞİD'in karşısında en çok zorlandığı güç bizim güçlerimizdir. IŞİD'e karşı direnen güç bizim gerilla güçlerimizdir.

Mahmur'daki çatışmalarda ne kadar kaybınız oldu?

Üç arkadaşımız yaralandı ve bir arkadaşımız ÅŸehit düÅŸtü. Bu arkadaşımız da çatışmaların içinden haber yapan basıncı arkadaşımızdı. Deniz Fırat arkadaşımız ÅŸehit düÅŸtü. YNK güçlerinde de bir patlama sonucu, tam sayısını bilmemekle birlikte ÅŸehit düÅŸen PeÅŸmergelerimiz oldu. Çok büyük bir kaybımız yok fakat her insanımız bizim için büyük kayıptır.

IŞİD'e karşı yaklaşık olarak kaç kiÅŸi olarak savaşıyorsunuz?

Gerilla güçleri olarak bir sayı vermek doÄŸru olmaz. Yalnız bizim Kerkük'te, Mahmur'da, Dohuk ve çevresinde, Rabia'da ve Åžengal'de güçlerimiz var. Bunun haricinde, kendi güçlerimiz kadar bize katılan bizimle birlikte savaÅŸan yerel güçler de var. Mesela Mahmur'da savaÅŸan yalnız biz deÄŸiliz. Evet gerilla güçleri Mahmur'a geldi ve savunuyor. Fakat gerilla güçleriyle birlikte Mahmur halkı da, iÅŸçisi, köylüsü, doktoru, tüccarı da bu savaÅŸa katıldılar ve ÅŸu anda Mahmur direniÅŸ güçleri bunlar aracılığıyla oluÅŸturuldu. Biz neredeysek, yurtsever halkın ve direnmek isteyen halkın da katılımları oluyor.

SavaÅŸçılarınız ne tür silahlarla çatışıyor?

Silahlarımız genelde, her zaman kullandığımız kalaÅŸnikov ve BKC gibi silahlardır. Son süreçte PeÅŸmerge güçleri, aynı cephede, aynı düÅŸmana karşı savaÅŸtığımız için bazı dayanışmalarımız oldu. Bizzat Mesut Barzani ile bir görüÅŸmemiz oldu. Bundan sonra ortak hareket etme yönünde daha geliÅŸkin bir komuta düzeyinde hareket etme önerilerimiz oldu. Silahlarımızı bundan sonra daha da geliÅŸtireceÄŸiz. YNK'nin bize bazı silah hediyeleri oldu. Doçka ve benzeri silahlar, araçlar verdiler. KDP'nin de sözü var. Fakat bizim savaşımız illa silahla deÄŸil. Belki izlemiÅŸsinizdir, biliyorsunuzdur, biz küçük gruplarla savaÅŸan fakat düÅŸmanın içine girip vurarak savaÅŸan bir gücüz. Büyük silahların ise bir alanı savunmak ya da bir tarafa dikkat çekmek için kullandığımız silahlar oluyor. Savaşımızın esası gizli olmasıdır. Fakat bundan sonra ağır silahları da kullanacağız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.