Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'den toplanan kimyasallar imha edildi

Uluslararası Kimyasal Silahlar gözlemcisi, Suriye'den toplanan ve sarin gazı üretiminde kullanılan kimyasalların imha edildiğini açıkladı.



580 ton kimyasalın, Akdeniz'deki bir gemide yer alan ve ABD tarafından özel olarak üretilen tesislerde etkisiz hale getirildiÄŸi belirtildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü de konuya iliÅŸkin bir açıklama yaptı ve gemideki ekibin 22 ton "sülfür hardal"ı etkisiz hale getirmek için çalışmaya baÅŸladığını söyledi.

Örgütün Genel BaÅŸkanı Ahmet Üzümcü, dün imhaya iliÅŸkin son durumu açıklamıştı.

Etkisiz hale getirilme iÅŸleminde, kimyasallar öncelikle iki hidroliz sistemden geçiyor. Öncelikle temiz suyla karıştırılan kimyasallar, ardından kaynatılıyor ve toksik atıklardan arındırılıyor.

Kalan sülfür hardal kimyasalları da etkisiz hale getirikdikten sonra, kalan atıklar Finlandiya ve Almanya'ya götürülecek ve oradaki atık tesislerine teslim edilecek.

AnlaÅŸmanın bir parçası

Kimyasalların yok edilmesi, Rusya ve ABD arasında, Suriye'deki askeri teçhizatın tasfiyesine iliÅŸkin anlaÅŸmanın bir parçasıydı.

Geçen yıl 21 AÄŸustos'ta, Suriye rejimi Åžam yakınlarındaki tarım bölgesi Guta'ya sarin gazıyla saldırmıştı ve yüzlerce insan ölmüÅŸtü.

Bu saldırı üzerine Rusya ve ABD, söz konusu anlaÅŸmayı yapmışlardı.

BM: Klorin, silah olarak kullanılıyor olabilir

Kimyasalların yok edilmesi süreci devam ederken, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Esad güçlerinin klorini silah olarak kullandığına dair endiÅŸelerini dile getirdi.

Suriye'yle yapılan kimyasal silahlar anlaşmasında klorin, kimyasal silahta kullanılabilecek madde olarak yer almıyor.

Bu nedenle Suriye'deki rejim güçleri, ellerindeki klorini imha için teslim etmedi.

Ancak Kimyasal Silahlar AnlaÅŸması'na göre klorinin silah olarak kullanılması yasak.

Yüksek dozda klorine maruz kalındığında, akciÄŸerler olumsuz etkileniyor ve ölüme neden olabiliyor.

Esad hükümeti klorin kullandığı iddialarını reddediyor ancak Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, klorinin sistematik olarak kullanıldığına dair deliller olduÄŸunu açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.