Sosyal Medya

Coğrafyamız

Erbil silah pazarında satışlar arttı

IŞİD'in Kürt bölgesini tehdit etmesi Erbil'de halka açık silah pazarını hareketlendirdi. Kalaşnikoflar, M16'lar tezgahta satılıyor. IŞİD'in Mahmur'a girdiği hafta, günde 200 silah satıldı.



Irak Åžam Ä°slam Devleti’nin (IŞİD) Kürt bölgesine saldırımasının ardından pazarlardaki silah satışlarında artış oldu. Erbil kent merkezinin hemen dışındaki silah pazarı son bir haftadır hareketli. Erbilliler IŞİD’e karşı kendilerini korumak için silahlandıklarını söylüyor.

Erbil’in doÄŸu yakasında bulunan, 1991 yılında kurulan silah pazarında günler, son yıllarda sakin geçiyordu. 3 AÄŸustos’ta IŞİD’in önce Sincar’ı (Åžengal) iÅŸgal etmesi, ardından Mahmur’a girip Erbil’in 89 kilometre ötesine gelmesi halkı pazara koÅŸturdu.

Her ne kadar Mahmur, PeÅŸmerge güçleri tarafından geri alınsa da, ABD savaÅŸ uçakları IŞİD’i bombalasa da halkın olası bir tehdite karşı silahlanması sürüyor.

Pazarda satışlar en fazla 5 AÄŸustos ile 9 AÄŸustos 2014 arasında IŞİD’in Mahmur'u iÅŸgali sırasında arttı. Pazardaki yetkililerin verdiÄŸi bilgiye göre, o tarihler arasında günde ortalama 200 kiÅŸi pazardan silah satın aldı. IŞİD’in Mahmur’dan çıkarılmasının ardından bu sayıda düÅŸme olsa da, yine de insanlar pazardan silah satın almayı sürdürüyor.

Pazarda kalaÅŸnikoflar, ABD yapımı M16’lar, tabancalar standlarda sergileniyor. Fiyatlar ise silahların türüne göre deÄŸiÅŸiyor. Bir kalaÅŸnikof ortalama 600 dolardan satılıyor. M16’lar ise 2 bin ile 3 bin dolar arasında. Mermiler ise türlerine göre bir dolar ile beÅŸ dolar arasında.

Yükselen fiyatlar düÅŸtü

Pazardan silah satın almak da oldukça kolay. Satışlar resmi olarak yapılıyor. Erbil ValiliÄŸi’nden alınan silah ruhsatıyla isteyen herkes istediÄŸi silahı alabiliyor. Bugünlerde silah ruhsatı almak da kolay. Pazarda silah satışı yapan Nazım Emin, geçen hafta silah fiyatlarının çok yükseldiÄŸini ama bu hafta yeniden düÅŸtüÄŸünü hatırlatıyor. Emin “IŞİD'in Kürt bölgesine girmesiyle silahlanma arttı” diyor.

‘Kendimi korumak için aldım’

Pazarda silah alanlardan biri de Osman Ahmed Hemedemin. Al Jazeera Türk’e konuÅŸan Hemedemin neden silahlandığını ÅŸu sözlerle anlatıyor:

“Bu silahı, kendimi IŞİD’e karşı savunmak için aldım. IŞİD'çiler ne kadın, ne çok genç, ne yaÅŸlı biliyorlar. Herkese saldırıyorlar. Åžu kaleÅŸnikofu onun için aldım. Hepimiz bu ülke, bu toprak, bu vatan için savaÅŸmaya hazırız. Sonuna kadar savaşırız. IŞİD sadece bize tehlike deÄŸil, bütün dünyaya tehlike. Bizden vazgeçir; Türkiye, Ä°ran, Suriye’ye saldırır.”

Silahlananların kimileriyse gönüllü olup, IŞİD’e karşı savaÅŸmak için PeÅŸmerge Bakanlığı’na baÅŸvuruyor. BaÅŸvurusu kabul edildiÄŸinde gönüllü olarak satın aldığı kendi silahıyla cepheye gidiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.