Sosyal Medya

Dünya

Gazze Araştırma Komisyonu'nun sayısı 2'ye indi

Aktör Clooney'in nişanlısı avukat Alamuddin, yoğunluğu nedeniyle görevi reddetti



BM Ä°nsan Hakları Konseyi, üye sayısı 2'ye inen komisyonun çalışmalarına devam edeceÄŸini bildirdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Konseyi'nin Ä°srail'in Gazze saldırılarında yaÅŸanan insan hakları ve insani hukuk ihlallerini araÅŸtırmak için kurduÄŸu komisyonda dün görev verilen aktör George Clooney'in niÅŸanlısı Lübnan asıllı Ä°ngiliz avukat Amal Alamuddin komisyonda yer almayı bakmakta olduÄŸu davaların yoÄŸunluÄŸu nedeniyle reddetti.

Konsey, dün yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun 3 kiÅŸiden oluÅŸan heyetinin atandığını ve Alamuddin'in de heyette üye olarak yer aldığını bildirmiÅŸti.

Bu geliÅŸme üzerine yazılı açıklama yapan Alamuddin ise Gazze'de sivillerin öldürülmesi dolayısıyla dehÅŸete düÅŸtüÄŸünü ve bunun sorumlularının hesap vermesi gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸünü, ancak bakmakta olduÄŸu davaların yoÄŸunluÄŸu nedeniyle komisyonda yer alamayacağını kaydetti.

Konseyden bugün yapılan yazılı açıklamada ise komisyonun Alamuddin'in uzmanlığından yararlanamayacağı fakat görevine devam edeceÄŸi bildirildi.

Aktör George Clooney ile 2014 Nisan'da niÅŸanlanan Alamuddin, Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange ve eski Ukrayna BaÅŸbakanı Yulia TimoÅŸenko'nun avukatlığını yapmıştı.

Rapor 2015'te

Ä°srail'in 13 Haziran'dan bugüne kadar yaptığı Gazze saldırılarında iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında yaÅŸanan insan hakları ve insani hukuk ihlallerini araÅŸtıracak olan komisyonun kurulması Konsey tarafından 23 Temmuz 2014'te kararlaÅŸtırılmıştı.

BaÅŸkanlığına Kanadalı uluslararası hukuk profesörü William Schabas'ın getirildiÄŸi ve üye olarak Senegalli kamu hukuku uzmanı Doudou Diene'in görev yapacağı araÅŸtırma komisyonu, Konsey'in Eylül 2014'te gerçekleÅŸecek 27. oturumunda BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri'ni bilgilendirecek ve Konsey'in Mart 2015'teki 28. oturumunda yazılı raporunu sunacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.