Sosyal Medya

Sağlık

Ebola: Liberya test aşamasındaki ilacı deneyecek

Liberya ülkede giderek artan Ebola salgını için henüz test edilmemiş bir ilaç olan Zmapp'ı denemeye karar verdi.



Açıklama Liberya hükümetinden geldi. Liberya ABD'den bu konuda yardım istemiÅŸti.

ABD hükümeti ise üzerlerine düÅŸen sorumluluÄŸun Liberya'yu Zmapp'ın üreticisi Mapp Biopharmaceutical firması ile irtibata geçirmek olduÄŸunu söyledi.

Henüz sadece maymunlarda denenmiÅŸ olan Zmapp isimli ilaç, insanlarda Ebola virüsü ile enfekte olmuÅŸ üç kiÅŸi üzerinde uygulandı. Bunlardan ikisi ABD'deki iki insani yardım görevlisi, biri de Ä°spanya'nın Madrid kentinde tedavisi devam eden bir Katolik kilisesi papazı.

Ä°ki yardım görevlisinin ilaçtan sonra iyileÅŸme iÅŸaretleri gösterdiÄŸi söyleniyor.

Liberya Enformasyon Bakanı Lewis Brown BBC'ye yaptığı açıklamada, Liberya hükümetinin Zmapp'ın uygulanmasının yaratabileceÄŸi risklerin farkında olduÄŸunu ancak ilacın kullanılmamasının da daha fazla insanı ölüme terk etmek demek olacağını söyledi.

Analiz: Will Ross, BBC News, Lagos

Nijerya klinik deneylerin ne kadar tartışmalı hale gelebileceÄŸi konusunda 1996 yılında yaÅŸanan bir olay nedeni ile örnek teÅŸkil ediyor. ABD'li ilaç firması Pfizer, Kano eyaletinde 6 ay içerisinde 12 bin kadar kiÅŸinin ölmesine sebep olan menenjit salgını sırasında bir ilaç deneyi gerçekleÅŸtirdi. Ağız yoluyla alınan Trovan isimli antibiyotik, 5 binden fazla sayıda insanda test edildiÄŸi söylenerek 100 çocuÄŸa içirildi. 11 çocuÄŸun ölümünün, düzinelercesinin sakat kalmasının ardından - bazıları beyin hasarı yaÅŸadı - Nijerya hükümeti ve aileler Pfizer'a dava açtı. Firma ilacın deÄŸil memenjitin beyin hasarına yol açtığını iddia etti. Uzun süren bir hukuk savaşından sonra taraflar arasında multi-milyon dolarlık bir anlaÅŸma saÄŸlandı ve 2011 yılında dört aile ilk tazminatları alabildi. Åžu anki Ebola salgını ile o dönemki menenjit salgını arasındaki önemli farklardan biri, Pfizer Trovan deneylerini gerçekleÅŸtirdiÄŸinde, baÅŸka menenjit ilaçları yaygın ÅŸekilde kullanılıyordu.

Yanlış giden bir deneyin oldukça uzun dönemli etkileri olabiliyor. Trovan deneylerinin batı menÅŸeili ilaçlar üzerinde yarattığı ÅŸüphe nedeniyle Nijerya'nın kuzeyinin çocuk felcinin halen yaygın görüldüÄŸü nadir yerlerden biri olması tesadüf deÄŸil.

Brown "Bunu denemeye tek alternatif ölüm, kesin bir ölüm" dedi.

Bu arada Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün (DSÖ) ev sahipliÄŸinde, Cenevre'de acil olarak biraraya gelen tıp etiÄŸi uzmanları, henüz güvenilirliÄŸi onaylanmamış yeni tedavilerin uygulanması konusunda toplantı halinde.

DSÖ ÅŸu ana kadar Batı Afrika'da virüs nedeniyle hayatını kaybeden kiÅŸi sayısını 1013 olarak açıkladı.

Örgütün yeni tedavilerin uygulanması ile ilgili görüÅŸünü Salı günü açıklaması bekleniyor.

Zmapp'ı üreten ilaç firması ÅŸu anda Batı Afrika'ya ilaç gönderdikleri için stoklarının eridiÄŸini söyledi. Firma ilaçları tamamen ücretsiz olarak yolluyor.

Liberya'nın sağlık sistemi Ebola vakaları nedeni ile tıkanma noktasına gelmiş durumda.

Henüz tedavisi olmayan Ebola, grip benzeri belirtiler gösteriyor ve gözlerde ya da diÅŸetlerinde meydana gelen dış kanamaya ya da iç organların iflasına sebep olabilen iç kanamaya neden olabiliyor. Hastaların kurtulma ihtimali erken teÅŸhisle yükseliyor.

Seyahat yasağı

Suudi Arabistan'ın ardından FildiÅŸi Sahilleri de Ebola virüsünden en çok etkilenen ülkeler olan Gine, Liberya ve Sierra Leone'den gelen yolculara havalimanını kapattı.

Ebola Åžubat ayında ilk kez Gine'de görüldüÄŸünden bu yana tüm dünyada 1848 kiÅŸinin ölümüne neden oldu.

DSÖ Ebola salgınını saÄŸlık alanında küresel bir acil durum ilan etti.

Bu arada Nijerya'dan Lagos'tan sabah saatlerinde Ä°stanbul'a gelen Türk Hava Yolları uçağında, yüksek ateÅŸ ve kusma ÅŸikayeti bulunan Afrikalı bir yolcu 4 yaşındaki oÄŸlu ile beraber saÄŸlık yetkililerinin gözetimine alındı. SaÄŸlık Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak, kadında ÅŸu ana kadar Ebola virüsünün bulunduÄŸunu söylemek mümkün olmasa da, geldiÄŸi ülkenin Nijerya olması sebebi ile en küçük bulgu dahi deÄŸerlendirilmektedir denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.