Sosyal Medya

Dünya

ABD'li Yahudilerden Ä°srail'e protesto

Bir grup Amerikalı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.



ABD’de yaÅŸayan Yahudilerin çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturduÄŸu bir grup Amerikalı, Ä°srail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti. Grup, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Merkezi önüne mumlarla "Üzgünüz" yazdıktan sonra Filistin için dua etti.

Filistin’e destek vermek amacıyla düzenlenen protesto, New York’ta eÄŸitim gören Suriye asıllı Müslüman ve Ä°srail asıllı Yahudi iki öÄŸrenci tarafından birlikte organize edildi.

Gazze’ye yönelik Ä°srail saldırılarının baÅŸlamasının ardından her iki taraf destekçilerinin gerçekleÅŸtirdikleri protestoları agresif bulan ve yapıcı mesajlar içermediÄŸi kanısına varan 21 yaşındaki Dania Darwish ve 23 yaşındaki Abraham Gutman, birlikte her iki kesimi ÅŸiddetin durması noktasında buluÅŸturacak bir etkinlik planladı.

Ä°lk olarak sosyal medya üzerinden Yahudi ve Arap evlilikleri ile dostluklarına dikkati çeken iki arkadaÅŸ, daha sonra kendileri gibi düÅŸünen aktivistleri New York’ta bir araya getirip farklı bir eyleme imza attı.

BM Genel Merkezi karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nın zeminine mumlarla “Üzgünüz” yazan, saldırılarda ölen Filistinlilerin adlarını ve boÅŸ dilek pankartlarını yerlere yapıştıran Darwish ve Gutman, destek veren çoÄŸunluÄŸu Yahudi Amerikalılara da “Yahudi ve Araplar, düÅŸmanlığı reddedin”, “Filistinli de Ä°srailli de insan deÄŸil mi?”, “Onların ölümü, bizim kaybımız demektir” ve “Åžimdi deÄŸil ise ne zaman?” yazılı dövizler dağıttı.

FATÄ°HA VE Ä°HLAS SURELERÄ° OKUNDU

Gazetecilerin ilgi gösterdiÄŸi etkinlikte, saldırılarda ölen Filistinlileri ve onların hikayelerini anlatan yazılar okundu, Ä°branice, Ä°ngilizce ve Arapça dualar edildi, Kur'an-ı Kerim okundu. Slogan atılmayan ve büyük bölümü yerde, oturularak gerçekleÅŸen eylem sırasında bazı Yahudilerin gözyaÅŸlarını tutamadıkları gözlendi. Eylem, Darwish’in kalabalığa el açtırarak, Fatiha ve Ä°hlas surelerini okutması ve mum yakılmasıyla son buldu.

Darwish yaptığı açıklamada, etkinliÄŸe gösterilen ilgiden memnuniyet duyduÄŸunu belirtti. Bölgedeki ÅŸiddetin bir an önce durmasını isteyen kamuoyunun mesajının en uygun dille, ilgili mevkilere aktarmayı amaçladıklarını kaydeden Darwish, dikkati dağıtacağı gerekçesiyle Suriye’de yaÅŸayan ailesiyle ilgili soruları yanıtsız bırakmayı tercih etti.

Eyleme Arapça, Ä°ngilizce ve Ä°branice, “Sessiz kalmayacağız” yazılı tiÅŸört giyerek gelen ve etkinlik sırasında gözyaÅŸlarına hakim olamayan 72 yaşındaki ABD vatandaşı Yahudi Naomi Brussel de “Çok üzgünüm, orada masum insanlar ölüyor ve ben bunu durdurmak için hiçbir ÅŸey yapamıyorum” diye konuÅŸtu.

Ä°srail’in, Ä°srail halkı ve Yahudileri korumak için Gazze’ye saldırdığını bildiren Brussel “Hayır, onlar bunu benim için yapmıyor. Çok kızgınım ve çok çok çaresiz hissediyorum. Kaç kiÅŸi daha ölecek?” diye konuÅŸtu.

Protestoya yaÅŸlıların yanı sıra çok sayıda çocuk da katıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.